Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiectul legii prevenţiei: Eliminarea sancţiunilor pentru cei care nu merg la control medical sau CAS diferenţiat, printre propunerile luate în calcul

Publicat

asteptare medic de familie

asteptare medic de familie După discuţii cu medici din ţară, iniţiatorii proiectului de lege privind prevenţia iau în calcul eliminarea sancţiunilor pentru cei care nu merg la controale medicale preventive. Specialiştii susţin că aceste condiţii ar fi greu de aplicat mai ales în mediul rural, unde nu prea sunt medici de familie.

În varianta iniţială, românii care nu merg la controale preventive de sănătate ar trebui să plătească tratamentul, dacă se vor îmbolnăvi. Aceasta este prevederea din proiect.

Însă iniţiatorii au luat în calcul reformulări şi schimbări după ce medici din ţară au spus că proiectul va fi greu de aplicat, şi pentru că sunt locuitori din zone rurale cu acces greoi la serviciile medicale, iar, în plus, mai sunt de luat în calcul blocajele frecvente ale sistemului naţional de carduri de sănătate.

Altă prevedere din proiectul de lege, care se află în dezbatere publică până în 1 martie, a fost, de asemenea, criticată de medici. Este vorba despre înființarea unei Agenții de Prevenție în Sănătate. Unii susţin că sunt destui specialişti la direcţiile de sănătate publică şi în minister.

Alţii spun că, pentru varianta finală a acestei legi, ar trebui ţinut cont de particularităţile fiecărei zone din ţară şi de implicarea autorităţilor locale.

Printre propunerile avansate s-au aflat şi introducerea unui CAS diferențiat sau o grilă de asigurare complementară care să îi stimuleze pe români să fie mai atenţi cu sănătatea lor.

Vezi şi Reclamaţie de la Asociaţia Pacienţilor Alba, la Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Motivul: diferenţe majore la alocările CNAS pentru asiguraţi din ţară

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax