Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Promisiuni, amânări și afaceri dubioase: Trecerea Cinematografului Dacia în patrimoniul Primăriei Alba Iulia rămâne la faza bunelor intenții


Publicat

Cinematografele vor trece în patrimoniul primăriilor cu obligaţia de a li se păstra obiectul de activitate. Aceasta este ultima declarație a premierului Ponta, făcută după ședința USL din 18 octombrie, menită să dea speranțe că și Alba Iulia va avea până la urmă un cinematograf modernizat care să nu-i mai determine pe localnici să bată drumul Clujului pentru a viziona un film în condiții decente.

Trecerea cinematografelor în posesia autorităţilor locale cu titlu gratuit din patrimoniul RADEF trebuia să se facă din luna septembrie, potrivit unei declarații date la începutul lui 2013 de ministrul Culturii, Daniel Barbu. Între locațiile RADEF care trebuiau să treacă în administrarea primăriilor se afla și Cinematograful „Dacia” din Alba Iulia.

Potrivit unei legi date la începutul acestui an, RADEF trebuia să predea toate cinematografele autorităţilor locale, doar că la un moment dat nicio clădire de acest gen nu a mai ajuns în patrimoniul acestora. Amânarea a venit după o hotărâre a Curţii de Apel București prin care a fost suspendat Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național ce dispunea, printre altele, trecerea tuturor cinematografelor în subordinea primăriilor și administrațiilor locale. Ordinul a fost suspendat până la soluționarea irevocabilă a cererii de anulare a acestuia.

În acest moment, cinematograful din Alba Iulia este într-o stare care lasă de dorit. Este “mai frig în cinematograf decât afară”, susţin puţinii clienţi ai Cinematografului “Dacia” din Alba Iulia, iar vara oamenii au alte preocupări decât vizionarea filmelor într-un spațiu nemodernizat, cu mobilier vechi și condiții de vizionare improprii.

Măsura va fi luată pentru toate cinematografele din ţară administrate până în prezent de RADEF care vor fi oferite gratuit administraţiilor locale, acolo unde există solicitări.  Odată trecut în administrarea autorităţilor locale, Cinematograful “Dacia” din Alba Iulia ar putea fi reabilitat şi redeschis publicului.

Cinematograful „Columna”, prins în ”scenariul” unui film de groază cu  firme fantomă, licitații dubioase, boschetari și incendii

În patrimoniul Ministerului Culturii ar putea reveni şi fostul Cinematograf “Columna”, cu toate că acesta a fost scos la licitaţie în 10 mai 2012 şi adjudecat de o firmă care are ca obiect de activitate acvacultura în ape dulci. Clădirea a fost cumpărată de SC VPS Fishing and Hunting  SRL cu sediul în Gherla, dar de atunci şi până în prezent imobilul a rămas în continuare în paragină.
RADEF a refuzat să furnizeze informații despre cum s-a derulat tranzacția prin care imobilul a fost preluat de firma din Gherla. Contractul cu noul proprietar a fost semnat în 13 iunie 2012. Conducerea RADEF a preferat să țină secrete informațiile despre licitație, prețul de pornire și de vânzare și alte detalii publice despre modul de organizare a acesteia.
Tot ce am putut afla despre firma “VPS Fishing an Hunting” din Gherla este că are un singur angajat și că are sediul pe strada Horea. Am încercat să sunăm la numărul de telefon cu care firma respectivă a fost înregistrată la Registrul Comerțului, pentru a afla ce planuri are câștigătorul licitației cu imensul spațiu ultracentral din Alba Iulia.
Am avut surpriza de a afla că numărul respectiv aparține unui avocat din Cluj care s-a ocupat de întocmirea actelor pentru înființarea firmei. “Nu vă pot spune nimic despre acționarii firmei. Vă recomand să nu-i căutați. Este mai bine pentru dumneavoastră”, a spus avocatul din Cluj.

Clădirea fostului Cinematograf „Columna” este ”ocupată” de boschetari și a ajuns un fel de groapă de gunoi amplasată în centrul orașului.

În 26 iunie 2012, zona publică a Cinematografului „Columna” a fost igienizată de Cercetașii României în cadrul unei acțiuni  organizate de Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Institutul KAIZEN® România, Asociaţia „Clean Up Japan”, Academia de Poliție din Prefectura Yamanashi, AOTS România (Asociaţia de Instruire în Management Japonez), cu sprijinul Centrului Local “Axente Sever” Alba Iulia al Organizației Naționale “Cercetașii României”.

În 24 iulie 2012, pompierii din Alba Iulia au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la fostul Cinematograf “Columna”. Pompierii aflați la fața locului au precizat că focul a izbucnit în interiorul clădirii și au ars resturile aflate în imobilul abandonat.

Cel mai probabil, focul a fost aprins de oamenii străzii care la acea dată erau ” locatarii” imobilului. Interiorul clădirii era plin de gunoaie, un adevărat focar de infecție aflat în centrul administrativ al municipiului Alba Iulia.

Faptul că până acum noul proprietar nu a făcut nicio investiție în imobil poate constitui un motiv prin care Ministerul Culturii ar putea să revendice respectivul cinematograf.

Vrăjeli de la RADEF

În ceea ce privește situația singurului cinema din Alba Iulia care încă mai funcționează, “Dacia”, reprezentanții România Film susțineau că există în proiect transformarea acestuia într-un Caffe Cinema 3D. Anunțul a fost făcut inițial în 2011, când directorul RADEF declara că ar urma să demareze investiția evaluată la 50.000 de euro, la începutul lunii iunie, pentru ca în septembrie albaiulienii să poată viziona primele filme 3D. Anii au trecut, iar investiția a rămas încă în faza de proiect.

Proiect: Două săli de cinema în Alba Mall

Între timp, în octombrie 2013, Alba Mall a cerut Consiliului Local Alba Iulia aprobarea PUD pentru amenajarea a două săli de cinema în interiorul centrului comercial. Planul Urbanistic de Detaliu pentru construcția cinematografelor a fost aprobat  în ședința extraordinară de CL din 28 august 2013.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Alex

    luni, 21.10.2013 at 11:16

    Sunt tare curios cand vom putea viziona un film 3D la noi in oras intr-un cinema ce ofera conditii bune.

    PS: Despre Bazinul Olimpic, nu am mai auzit nici o veste de ceva timp, se pare ca termenele limita sunt din nou depasite de situatie

  2. Pingback: Vicepremierul Dragnea: Cinematografele ar putea fi excluse de la descentralizare, pentru că majoritatea sunt închiriate sau în litigiu | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Autoturism cuprins de flăcări în comuna Stremț. Intervin pompierii din Aiud

Publicat

pompieri

Pompierii din Aiud intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Incidentul a fost anunțat în satul Geomal, comuna Stremț.

Pompierii intervin în cooperare cu SVSU Stremț.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid”, în Alba. O femeie i-a dat unui escroc bijuterii în valoare de 15.000 de lei

Publicat

Un nou caz de înșelăciune prin metoda ”Covid” a intrat în atenția Poliției Alba. O femeie din Aiud a fost păcălită de un necunoscut să-i dea bunuri cu o valoare consistentă.

Potrivit IPJ Alba, sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 17.30, Poliţia Municipiului Aiud a fost sesizată de o femeie de 80 de ani, cu privire la faptul că a fost sunată de către un individ care a pretins că este medic și care i-a spus că nepotul său este internat în spital, în stare gravă, infectat cu SARS-COV-2 și are nevoie de un aparat, în valoare de 15.000 de euro, pentru a fi menținut în viață.

Vezi și Țepe prin metodele ”Accidentul” și ”Sars-Cov-2” la Alba Iulia. Cum au acționat escrocii și atenționările Poliției

Individul i-a spus femeii că o să-l trimită pe asistentul său pentru a ridica bunurile de valoare sau sumele de bani de care dispune, iar, la scurt timp, la ușa acesteia s-a prezentat un bărbat căruia i-a dat bijuterii în valoare de 15.000 de lei.

Abia după aceea femeia și-a sunat nepotul, care este sănătos și în afara oricărui pericol și și-a dat seama că a fost înșelată.

Poliţiştii continuă cercetările în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului și fac apel la cetățeni pentru a manifesta prudență în situațiile în care sunt abordați de persoane necunoscute care își atribuie diverse calități și le pretind sume de bani sau bunuri.

Poliția Alba solicită celor la care ajunge această informație să ia legătura cu vârstnicii din familiile lor, să le descrie acest mod de operare, să îi sfătuiască să nu dea crezare unor astfel de povești și să nu accepte, sub nicio formă, să dea bani sau bunuri unor necunoscuți care se prezintă la ușa lor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO: INCENDIU la Bistra. Acoperișul unei case a luat foc. Pompierii intervin cu trei autospeciale

Publicat

Pompierii din Cîmpeni au fost chemați să intervină, sâmbătă seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Bistra.

Din primele date, flăcările au cuprins acoperișul unei case.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă violent, cu posibilitate de extindere.

La fața locului s-au deplasat pompierii cu două autospeciale de stins incendii și o autospecială SMURD.

UPDATE, ora 19.35: Incendiul a fost localizat. ISU Alba transmite că a fost afectat acoperișul imobilului, pe o suprafață de 60 mp.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare INSP. Nu este recomandată dezinfecţia suprafeţelor în școli cu lămpi UV

Publicat

Institutul Naţional de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecţia suprafeţelor în unităţile de învăţământ cu scopul limitării transmiterii COVID-19.

„Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unităţile de învăţământ sunt tot mai dese, precizăm că specialiştii INSP nu susţin această metodă de dezinfecţie, opinie transmisă de altfel tuturor instituţiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcţie”, precizează Institutul Naţional de Sănătate Publică, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Conform sursei citate, utilizarea dezinfecţiei cu UV este specifică unităţilor sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecţie a aerului şi suprafeţelor din încăperi.

„Punerea în funcţiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate şi instruite în acest sens. În timpul funcţionării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar persoanele expuse dezvoltă reacţii nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malign)”, subliniază INSP.

Totodată, INSP atrage atenţia că măsurile de curăţenie şi cele de aplicare a produselor de curăţenie şi a dezinfectanţilor prevăzute atât în recomandările naţionale, cât şi în cele ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvenţa şi perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfăşurării activităţilor educative.

„Igiena mâinilor, igiena respiraţiei, evitarea aglomeraţiei, aerisirea frecventă a spaţiilor sunt metodele dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii COVID-19. În concluzie metoda dezinfecţiei cu UV nu reprezintă o opţiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în şcoli”, se mai arată în comunicatul citat.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate