Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Propunere legislativă pentru încă o zi liberă, în luna mai. Aceasta ar urma să fie declarată sărbătoare legală

Publicat

Românii s-ar putea bucura de încă o zi liberă de la stat, dacă o propunere formulată în Parlament va avea susţinere pentru a fi concretizată. Este vorba despre data de 9 mai – Ziua Independenţei Naţionale a României, care să fie adăugată în lista sărbătorilor legale.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a propus declararea datei de 9 mai ca sărbătoare legală, respectiv Ziua Parlamentului şi Ziua Independenței Naționale a României.

La rândul său, deputatul PNL Radu Zlati doreşte să promoveze un act legislativ prin care data de 10 mai, Ziua Regalităţii, să fie recunoscută drept Zi Naţională a Independenţei şi a Tradiţiei Monarhice. „În ziua de 10 Mai 1866 prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa Parlamentului Principatelor Unite. În 10 Mai 1877 Senatul proclama Independenţa statului român. De asemenea, în 10 Mai 1881 România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social, sub coroana de oţel a monarhilor din Casa Regală a României. În toată această perioadă, ziua de 10 Mai a fost sărbătorită ca Zi Naţională a statului român, celebrând atât Independenţa cât şi Casa Regală. Regimul comunist, în zelul său antimonarhic, a denaturat faptul istoric şi a mutat sărbătorirea Independenţei de stat pe ziua de 9 Mai, ziua în care Camera Deputaţilor a votat moţiunea privitoare la independenţă, <uitând> faptul că atât hotărârea Senatului, cât şi proclamaţia domnească purtau ambele data de 10 Mai 1877”, a declarat Radu Zlati, citat de rtv.net.

Sursa: rtv.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax