Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Protest al angajaților DSP din Alba și din țară. Solicită creșteri de salarii, pe modelul majorărilor pentru CNAS

Publicat

Angajați ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Alba, dar și din țară au intrat în protest spontan, miercuri. Sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost incluși la majorările de salarii aprobate de Parlament, la fel ca angajații din Casele de asigurări de sănătate. 

Protestul s-a desfășurat până la ora 12.00, la DSP Alba. Pe perioada manifestării, angajații implicați în protest nu au lucrat.

”În Direcțiile de sănătate publică din țară este revoltă generalizată. Oamenii sunt nemulțumiți că, după șase ani de la apariția legii salarizării, ei au rămas tot cu ”ușile închise”.

Aceștia se simt discriminați, pentru că fac același tip de muncă pe care o desfășoară ceilalți angajați din sistemul de sănătate. Un exemplu este efortul depus în timpul pandemiei COVID.

Dacă nu se rezolvă situația, există riscul ca personalul specializat din acest sector să plece în domenii unde sunt condiții de salarizare mai bune.

Există riscul unui blocaj total al activității în toate DSP-urile din țară”, a declarat, pentru Alba24, Marius Sepi – președintele Sindicatului Național ”Forța Legii”.

Potrivit sursei citate, proteste similare au fost anunțate și în județele: Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Caraș-Severin, Bacău, Brăila, municipiul București, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vâlcea, Vaslui.

Angajații DSP, excluși de la majorarea salariilor pe modelul CNAS

”Camera Deputaților a votat marți, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x nr. 172/2023).

Prin noua lege, Parlamentul i-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului.

Vezi și Protestul angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate, anulat. Creșterile de salarii au fost aprobate de Parlament

În schimb, lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București nu se bucură de același tratament salarial prin noua lege.

Și aceasta deși, în ședința de plen de luni, deputatul Ringo Dămureanu, Secretar al Camerei Deputaților, a cerut plenului să acorde tratament egal între cele două instituții și să admită amendamentul respins în Comisia de Muncă.

Amendamentul favorabil lucrătorilor din DSP-uri a fost supus luni votului plenului Camerei Deputaților și respins la vot, cu 36 voturi „pentru”, de la deputații UDMR și AUR, 6 voturi „contra”, USR, și 136 „abțineri”, PSD și PNL.

Prin votul de marți, Camera Deputaților îi răsplătește pe lucrătorii din CAS-uri pentru greva făcută și îi pedepsește pe medicii și asistenții din DSP-uri pentru că nu au protestat și ei”, se arată în comunicatul Sindicatului Național ”Forța Legii”.

Salariile de la DSP Alba

Potrivit celor mai recente declarații de avere, veniturile obținute de către angajații DSP Alba în anul anterior erau următoarele:

  • Medic epidemiolog: 137.658 lei
  • Medic primar igienă – șef compartiment: 130.568 lei
  • Inspector I superior: 78.425 lei
  • Inspector superior chimist principal: 78.917 lei
  • Inspector sanitar: 65.067 lei
  • Consilier superior: 56.674 lei
  • Asistent inspector: 60.229 lei
  • Referent: 42.623 lei
  • Consilier achiziții publice: 43.190 lei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Pamfil

    miercuri, 15.11.2023 at 12:27

    haideti in privat votantilor complici la jaful acestei tari. Ca daca va maresc hotii astia lefurile ii votati la 4 maini. nu v-ar mai rabda pamantu, si pe voi si pa aia de la cnas si de la ce alte acronime de agentii de stat mai sunt.

  2. Cornelia

    miercuri, 15.11.2023 at 12:34

    felicitari, luptati, castigati, nu cedati, sunt si doctorii cu voi?
    Sau ei lucreaza in mai multe parti, au destul?

  3. facsimil

    miercuri, 15.11.2023 at 13:40

    stat în stat în stat în stat în stat în stat în stat în stat în stat în stat în stat în stat în stat 😠

  4. Marius

    miercuri, 15.11.2023 at 23:32

    Foarte bună vă face statul , în pandemie cine se internă în spital era declarat COVID de voi indiferent ca era sănătos sau nu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax