Connect with us
Advertisement

Eveniment

Protestul angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate, anulat. Creșterile de salarii au fost aprobate de Parlament

bani pensii

Publicat

Protestul angajaţilor Caselor Naţionale de Asigurări de Sănătate, ce urma să se desfășoare marți la București, a fost anulat. Încep plățile către spitale și servicii medicale.

Proiectul de lege prin care se majorează veniturile personalului de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost adoptat, tot marți, de Camera Deputaţilor, for decizional. 

S-au înregistrat 203 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 55 abţineri.

Modificări privind salariile personalului CNAS

Deputaţii au introdus mai multe amendamente în acest sens la Ordonanţa Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii.

Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili „la nivelul maxim de salarizare aflat în plată aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului”.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

CNAS: încep plățile pentru spitale, servicii medicale, medicamente

Angajaţii Caselor de asigurări de sănătate vor începe de marţi efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente, a anunţat preşedintele CNAS, Andrei Baciu.

„Ca urmare a discuţiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajaţii Caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente.

Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reuşit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaţilor CNAS.

Le mulţumesc pentru susţinere colegilor liberali şi în mod special preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, care au înţeles cât de important este să deblocăm criza din sănătate.

Fac menţiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat şi că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS”, a scris Baciu, pe pagina sa de Facebook.

S-a reparat o ”inechitate”

El a susţinut că a fost reparată „o inechitate”, în condiţiile în care „profesionişti din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câştigau mult mai puţin decât angajaţi din alte instituţii cu funcţii similare”.

„Un sistem nu poate fi cu adevărat performant şi eficient fără oameni profesionişti şi motivaţi. Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluţionării ar fi echivalat cu un blocaj”, a transmis preşedintele CNAS.

Protest anulat

Protestul angajaților de la Casele de asigurări de sănătate trebuia să aibă loc începând cu ora 12.00 în Piaţa Victoriei. Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical au anunțat că l-au anulat, ca urmare a adoptării în Parlament a proiectului de lege ce viza majorarea salariilor.

Angajaţii CNAS anunţaseră protest deoarece nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent.

„BNS, FSCAS şi conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituţie, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecţiilor salariale, în condiţiile în care salariaţii din aceste instituţii nu au beneficiat de niciun fel de creştere salarială din 2018 până în prezent.

Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituţia a funcţionat la capacitate maximă cu toţi salariaţii săi pentru a putea să asigure finanţările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicaţi.

Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendamente pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii.

În aceste condiţii, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente”, se menţiona într-un comunicat al BNS, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 14.11.2023 at 16:28

    Ca la ANAF. Cum bat bugetarii din gură, adică marea majoritate a votanţilor PSD, hop, din pix se rezolvă. Nenorociţilor !

  2. Cornelia

    marți, 14.11.2023 at 18:09

    felicitari, nu ne spuneti si noua cat este netul/luna?Inainte era 4200-4900/luna?Mai aveti pana ajungeti doctorii, aia au 15000+/luna + garzi, na, hat, ghinion, cum zicea un mare fizician

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement