Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PSD-ALDE a MODIFICAT Codul de Procedură Penală. Până la ora 22.00 au schimbat 135 de articole din lege


Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Proiectul PSD-ului de modificare al Codului de Procedură Penală a fost votat luni seară cu 175 voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și 1 abținere, cu puține minute înainte de ora 22:00 de parlamentarii din Camera Deputaților, care a avut calitate decizională, după dezbateri aprinse între putere și opoziție și o dezbatere în viteză în Comisia specială condusă de Florin Iordache. Proiectul merge direct pe masa președintelui Iohannis la promulgare, dar cei din PNL și USR au anunțat că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.

Ședința de plen a fost condusă de deputatul PSD Gabriel Vlase, cel care a fost propus de președintele Klaus Iohannis la șefia Serviciului de Informații Externe. El ocupă funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu a votat cu „DA”, în timp ce deputații PNL de Alba,  Sorin Bumb, Corneliu Olar, Florin Roman și Claudiu Răcuci au votata cu „NU”.

Tot Vlase este cel care a condus ședința de plen în decembrie anul trecut, la legile justiției.

Cele mai importante și controversate propuneri de modificare a Codului de Procedură Penală sunt:

-revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces
-termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.
-pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe)

-instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi

-dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public „prevăzut de lege”

-convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală

-durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat

-denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă

-audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
-se elimină camera preliminară (prin modificări operate la Legea 304 pentru punere în acord)

Cele 135 de modificări ale Codului de Procedură Penală aduse de comisia Iordache pot fi citite aici

Principalele momente și declarații:

21.57 Proiectul a fost adoptat cu 175 voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și 1 abținere.

Dan Barna, USR: „De astăzi pedofili, criminali, filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi România este un rai al infractorilor!”

21.35 Începe votul final, sunt mai multe proiecte pe ordinea de zi.

21.20 S-a incheiat votul pe articole. La ora 21.30 se va da votul final pe proiect / Vlase: Domnule Pambuccian vă informez că m-am încadrat în mai puțin de două ore

20:52 Deputații USR aplaudă ironic după fiecare vot în parte iar unii dintre ei scandează „Uraaa!”. Gabriel Vlase comentează: „Era mai bine cu fluierele alea”.

Din sală se aud și fluierele: „Așa, asta era, nu le aveați la voi? Eu m-am obișnuit cu fluierele, nu pot altfel”, a replicat Vlase.

În fața Palatului Parlamentului se află circa 20 de protestatari.

20:30 Deputații votează rapid articolele din lege

20.15 Vlase, ironic, după consultări: „Am o veste bună. Am reușit să găsesc bunăvoință la colegii de la opoziție și vom vota fiecare amendament în parte.” Pe de altă parte, nu s-a dat un vot nou pe procedura nouă de vot.

Un precedent cu un vot până noaptea târziu a avut loc la legile justiției.

Se votează astfel fiecare articol, de așteptat ca fiecare să treacă cu voturile majoriății PSD-ALDE plus UDMR, USR, PNL și PMP să voteze împotrivă.

20.11 Se prelungește plenul. Nu s-a luat o decizie privind modul în care se va vota, Vlase discută cu liderii de grup la prezidiu. Marian Neacșu, secretarul general al PSD, supraveghează îndeaproape, aflându-se pe o bancă din zona invitaților de unde discută cu Vlase.

19.55  Vlase a anunțat că sunt 327 de voturi de dat – pentru articole. Varujan Pambuccian: „Gândiți-vă că depășim ora 24, ceea ce ar presupune un nou Birou permanent. Doar vă semnalăm situația.”

Vlase supune la vot ca toate amendamentele să fie votate în bloc – 182 voturi „pentru”, 29 „împotrivă”.

Cătălin Drulă (USR): „Ceea ce ați votat este neregulamentar. Să îl rugați pe dl Marian Neacșu să părăsească zona invitaților.”

Claudiu Năsui (USR): „Ați aplaudat dispariția încă unei fărâme de democrație”

19.50 Toate amendamentele respinse susținute de USR și PNL au fost respinse. S-a încheiat timpul de dezbatere a amendamentelor. Stelian Ion, despre articolul din dispozițiile tranzitorii care permite ca o hotărâre judecătorească pronunțată înainte de intrarea în vigoare a acestei legi să fie atacată după ce legea intră în vigoare: „Iată că vreți să faceți oe xcepție, să redeschideți dosare vechi, să le treceți prin operațiunea nufărul, pentru motive noi pe care le-ați introdus, iar lucrul ăsta este împotriva Constituției.”

18.52 S-a votat un timp de o ora pentru dezbaterea amendamentelor. USR își va susține amendamentele respinse.

18.43. Iordache: „Noi chiar ne-am dorit să punem capăt abuzurilor. Vrem să aducem România pe un drum normal. Vă rog să ignorați sarcina și ordinul de partid și să votați fiecare așa cum credeți. ”

18.42: Varujan Vosganian (ALDE): „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”

18.26 Stelian Ion, USR: „Programul de guvernare al PSD: „Paradis penal”. O persoană s-a cocoțat în fruntea partidului și dă ordine ca Ceaușescu.

Dvs gândiți limitat, să scap eu acuma, dar ce veți face dacă veti fi victime? Cine vă va apăra familiile? Este o lege care ne va crea o nesiguranță de a merge pe stradă ziua în amiaza mare.”

18.17 Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: „Ați introdus o serie de amendamnte la propriile articole. Ce ne propuneți, pentru că puteți?” Vorbește despre prevederea care permite revizuirea. „O fi dl Dragnea în această situație?”

PNL va contesta la Curtea Constituțională „această greseală pe care o faceți pentru România”.

18.15 Începe dezbaterea. Stelian Ion de la USR reclamă faptul că nu a fost timp pentru a parcurge raportul. „Care este diferența dacă se votează acum sau miercuri?”

Sursă: Hotnews.ro

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 octombrie. Excepție, consultațiile acordate la distanță de medicii de familie

Publicat

card sanatate

Cardul de sănătate redevine obligatoriu începând cu 1 octombrie, cu excepţia consultaţiilor la distanţă, a anunţat, luni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat de presă.

„HG 162/2020 aprobată de Guvern pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 (privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi a altor acte normative) prevede prelungirea aplicabilităţii măsurilor în domeniul sănătăţii până la data de 31 decembrie 2020”, se arată în comunicat.

Astfel, se menţin până la finalul anului consultaţiile la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii specialişti din ambulatoriul clinic, pentru care „nu este necesară validarea cu cardul de sănătate”.

Potrivit CNAS, în urma consultaţiilor acordate la distanţă, medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale.

Totodată, documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Însă, în cazul consultaţiilor acordate la cabinet, este obligatorie validarea cu cardul de sănătate a serviciilor medicale.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situaţiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultaţiile la distanţă rămân o alternativă benefică atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienţilor programarea consultaţiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultaţia, la distanţă sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, preşedintele CNAS, citată în comunicatul de presă.

De asemenea, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată: biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare; biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice; recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive – ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.

Printre măsurile al căror termen de valabilitate s-a prelungit prin aprobarea HG 162/2020 se numără şi posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienţii cronici inclusiv medicamentele restricţionate din Lista de medicamente compensate şi gratuite care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu menţiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice şi a unor formulare specifice (medicamente notate cu (**)1, (**)1 Alfa şi (**) Beta în Lista de medicamente compensate şi gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru: În ritmul de acum al evoluției pandemiei de COVID se pot organiza alegeri parlamentare în acest an

Publicat

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat că în ritmul prezent al evoluției de pandemiei de coronavirus în România se pot organiza alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Tătaru a fost prezent marți seara, la TVR1, unde a făcut o serie de declarații pe acest subiect. 

Cele mai importante declarații ale ministrului Tătaru

Avem în jur de 1050 de paturi complet dotate la ATI, dintre acestea sunt 554 ocupate. Avem județe în care avem o suprapopulare: Iași, București, Prahova, Vâlcea, Vaslui. Mai sunt locuri, dar nu e ca acum o săptămână. Putem fi la risc în privința cazurilor de ATI dacă vom avea o creștere accentuată de la o zi la alta.

Este sub control situația cu școala, este ceea ce așteptam în contextul în care o să avem o creștere de cazuri noi. Școala și alegerile sunt cele mai reglementate, dar gândiți-vă că o zi la copil înseamnă: mijloc de transport în comun, drumul de la școală înapoi și un parc după-amiază. Școala este reglementată.

În momentul acesta nu avem în vedere starea de urgență, este apanajul președintelui României. Noi urmărim evoluția, indicii. Sunt județe care au creșteri pe anumite focare, cum ar fi căminele de bătrâni.

Încă suntem în primul val, faza a doua care este mai agresivă și nu mai beneficiem de aceleași respectări. Vedem o creștere de la o zi la alta, mai ales că septembrie a fost o lună grea, revenirea din concedii, redeschideri de instituții, transport în comun aglomerat etc.

Noi am colaborat cu OMS, cu Uniunea Europeană, luăm decizii comune. Noi trebuie să gestionăm transmiterea cazurilor comunitare și de import (…). Ne așteptăm la o reașezare a noastră ca interpretare, ne așteptăm la testare și carantină obligatorie de 7 zile pentru persoanele care se întorc din zone de risc.

Vaccinul antigripal: Sunt două firme care produc acest vaccin și 5 distribuitori care le aduc la noi în țară. Până acum am primit în jur de 500 mii de doze, urmând ca în 15 noiembrie să le primim pe toate celelalte. Aceste 3 milioane de doze sunt pentru cei care sunt în grupele de risc și care sunt în programul de gratuitate al MS. Celelalte sunt în jur de 800 de mii de doze.

În contextul de acum noi pregătim o situație epidemiologică pentru a putea gestiona și alegerile parlamentare, dar nu depinde numai de noi. Această pandemie se tranșează în pre-spital și asta înseamnă respectarea de reguli. După ritmul de acum se poate merge și la parlamentare.

În funcție de evoluția fiecărei comunități, comitetul județean de coordonare a intervenției evaluează în fiecare parte. Riscăm să ieșim din platou dacă nu respectăm regulile.

Haideți să ne bucurăm în liniște și la distanță. Reluarea unor activități și multitudinea de relaxări trebuie să se facă într-un anumit cadru: o mască, un dezinfectant, o distanțare.

G4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

România, primul loc în Europa la credința în Dumnezeu. Studiu legat de nivelul angajamentului religios, realizat în 34 de țări

Publicat

Europenii, în general, sunt mai puțin religioși decât oamenii din alte părți ale lumii. Dar, în Europa, există, uneori, diferențe considerabile în ceea ce privește nivelul angajamentului religios, potrivit unei analize a sondajelor recente ale Centrului de Cercetare Pew în 34 de țări.

România este urmată de Armenia, Georgia, Grecia și Moldova. Ultima pe listă este Estonia.

România este pe primul loc din Europa, la acest capitol, ținând cont de TOATE aspectele investigate de sondaj, per ansamblu. Studiul a investigat mai multe aspecte ale acestui subiect.

Potrivit sondajului, 55% dintre adulții români spun că sunt ”foarte religioși” și 50% consideră că religia este foarte importantă în viața lor.

La acest capitol, suntem pe locul 4. România este pe locul 4 și la proporția celor care spun că cred în Dumnezeu: 64% spun că au o certitudine legată de  existența divinității. În plus, 44% dintre români spun că se roagă zilnic (locul al treilea).

1. Romania 55%
2. Armenia 51%
3. Georgia 50%
4. Greece 49%
5. Moldova 47%
6. Bosnia 46%
7. Croatia 44%
8. Poland 40%
9.Portugal 37%

10. Serbia 32%
11. Ukraine 31%
12. Slovakia 29%
13. Belarus 27%
13. Italy 27%
15. Ireland 24%
16. Lithuania 21%
16. Spain 21%
18. Bulgaria 18%
18. Netherlands 18%

19. Hungary 17%

20. Norway 17%
20. Russia 17%
23. Latvia 15%
24. Austria14%
25. Finland 13%

26. France 12%
26. Germany 12%
26. Switzerland 12%
29. United Kingdom 11%
30. Belgium 10%
30. Sweden 10%
32. Czech Republic 8%
32. Denmark 8%
34. Estonia 7%

Sursă: pewresearch.org

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Restaurante și baruri din Hunedoara, închise din cauza numărului mare de cazuri de COVID. Restricții similare și în alte județe

Publicat

Din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, în mai multe județe din țară, au reapărut restricțiile în zona Horeca. Mai exact, În județul vecin, în 12 localități din Hunedoara nu se mai permite funcționarea restauranturilor și a barurilor.

De asemenea, la Bacău s-au luat măsuri similare în mai multe localități, precum și în județul Iași. Restricțiile vin în contextul în care în mai multe localități din județe s-a depășit rata de infectare de 1.5/1000 de locuitori în ultimele două săptămâni.

În județul Hunedoara s-a luat măsura ca 12 localități să-și închidă restaurantele și cafenelele, inclusiv la Petroșani.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara a decis, prin Hotarârea nr. 27 din 29.09.2020, să restricționeze și/sau să mențină restricțiile privind desfășurarea unor activități comerciale în localitățile unde incidența cumulată a cazurilor confirmate pozitiv cu virusul SARS-COV 2, în ultimele 14 zile, trece peste pragul de 1,5/1.000 locuitori.

Restricția intră în vigoare începând de astăzi, 29.09.2020, și se aplică pentru următoarele activități comerciale:
– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, a restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, în interiorul clădirilor.”

Lista localităților unde se aplică prevederile Hotărârii nr. 27 din 28 septembrie 2020 a CJSU Hunedoara: Petroșani, Băiești, Câmpu lui Neag, Dâncu Mic, Fintoag, Galați, Livadia, Mihăileni, Obârșa,Pricaz, Subcetate, Totești.

Și în județul Bacău s-au închis barurile și restaurantele în mai multe localități, iar alte evenimente se pot desfășura cu program limitat.

Restricițiile au intrat în vigoare și în județul Iași, în comunele Bârnova, Heleşteni, Holboca şi Horleşti, unde s-a dispus şi suspendarea activităţii operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, precum şi interzicerea desfăşurării spectacolelor, concertelor şi evenimentelor culturale. Intrarea în restaurante, cafenele şi sălile cu jocuri de noroc ar putea fi interzisă în municipiul Iaşi începând cu 5 octombrie, dacă rata infecţiilor cu noul coronavirus nu scade sub 1,5 la mia de locuitori.

sursă g4media.ro 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate