Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PSD-ALDE a MODIFICAT Codul de Procedură Penală. Până la ora 22.00 au schimbat 135 de articole din lege

Publicat

Camera Deputatilor, Parlament

Proiectul PSD-ului de modificare al Codului de Procedură Penală a fost votat luni seară cu 175 voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și 1 abținere, cu puține minute înainte de ora 22:00 de parlamentarii din Camera Deputaților, care a avut calitate decizională, după dezbateri aprinse între putere și opoziție și o dezbatere în viteză în Comisia specială condusă de Florin Iordache. Proiectul merge direct pe masa președintelui Iohannis la promulgare, dar cei din PNL și USR au anunțat că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.

Ședința de plen a fost condusă de deputatul PSD Gabriel Vlase, cel care a fost propus de președintele Klaus Iohannis la șefia Serviciului de Informații Externe. El ocupă funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu a votat cu „DA”, în timp ce deputații PNL de Alba,  Sorin Bumb, Corneliu Olar, Florin Roman și Claudiu Răcuci au votata cu „NU”.

Tot Vlase este cel care a condus ședința de plen în decembrie anul trecut, la legile justiției.

Cele mai importante și controversate propuneri de modificare a Codului de Procedură Penală sunt:

-revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces
-termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.
-pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe)

-instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi

-dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public „prevăzut de lege”

-convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală

-durata urmăririi penale este redusă la un an. Dacă procurorii nu reușesc în decurs de un an să trimită în judecată persoana în cauză, atunci dosarul se clasează automat

-denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă

-audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
-se elimină camera preliminară (prin modificări operate la Legea 304 pentru punere în acord)

Cele 135 de modificări ale Codului de Procedură Penală aduse de comisia Iordache pot fi citite aici

Principalele momente și declarații:

21.57 Proiectul a fost adoptat cu 175 voturi „pentru”, 78 „împotrivă” și 1 abținere.

Dan Barna, USR: „De astăzi pedofili, criminali, filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi România este un rai al infractorilor!”

21.35 Începe votul final, sunt mai multe proiecte pe ordinea de zi.

21.20 S-a incheiat votul pe articole. La ora 21.30 se va da votul final pe proiect / Vlase: Domnule Pambuccian vă informez că m-am încadrat în mai puțin de două ore

20:52 Deputații USR aplaudă ironic după fiecare vot în parte iar unii dintre ei scandează „Uraaa!”. Gabriel Vlase comentează: „Era mai bine cu fluierele alea”.

Din sală se aud și fluierele: „Așa, asta era, nu le aveați la voi? Eu m-am obișnuit cu fluierele, nu pot altfel”, a replicat Vlase.

În fața Palatului Parlamentului se află circa 20 de protestatari.

20:30 Deputații votează rapid articolele din lege

20.15 Vlase, ironic, după consultări: „Am o veste bună. Am reușit să găsesc bunăvoință la colegii de la opoziție și vom vota fiecare amendament în parte.” Pe de altă parte, nu s-a dat un vot nou pe procedura nouă de vot.

Un precedent cu un vot până noaptea târziu a avut loc la legile justiției.

Se votează astfel fiecare articol, de așteptat ca fiecare să treacă cu voturile majoriății PSD-ALDE plus UDMR, USR, PNL și PMP să voteze împotrivă.

20.11 Se prelungește plenul. Nu s-a luat o decizie privind modul în care se va vota, Vlase discută cu liderii de grup la prezidiu. Marian Neacșu, secretarul general al PSD, supraveghează îndeaproape, aflându-se pe o bancă din zona invitaților de unde discută cu Vlase.

19.55  Vlase a anunțat că sunt 327 de voturi de dat – pentru articole. Varujan Pambuccian: „Gândiți-vă că depășim ora 24, ceea ce ar presupune un nou Birou permanent. Doar vă semnalăm situația.”

Vlase supune la vot ca toate amendamentele să fie votate în bloc – 182 voturi „pentru”, 29 „împotrivă”.

Cătălin Drulă (USR): „Ceea ce ați votat este neregulamentar. Să îl rugați pe dl Marian Neacșu să părăsească zona invitaților.”

Claudiu Năsui (USR): „Ați aplaudat dispariția încă unei fărâme de democrație”

19.50 Toate amendamentele respinse susținute de USR și PNL au fost respinse. S-a încheiat timpul de dezbatere a amendamentelor. Stelian Ion, despre articolul din dispozițiile tranzitorii care permite ca o hotărâre judecătorească pronunțată înainte de intrarea în vigoare a acestei legi să fie atacată după ce legea intră în vigoare: „Iată că vreți să faceți oe xcepție, să redeschideți dosare vechi, să le treceți prin operațiunea nufărul, pentru motive noi pe care le-ați introdus, iar lucrul ăsta este împotriva Constituției.”

18.52 S-a votat un timp de o ora pentru dezbaterea amendamentelor. USR își va susține amendamentele respinse.

18.43. Iordache: „Noi chiar ne-am dorit să punem capăt abuzurilor. Vrem să aducem România pe un drum normal. Vă rog să ignorați sarcina și ordinul de partid și să votați fiecare așa cum credeți. ”

18.42: Varujan Vosganian (ALDE): „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”

18.26 Stelian Ion, USR: „Programul de guvernare al PSD: „Paradis penal”. O persoană s-a cocoțat în fruntea partidului și dă ordine ca Ceaușescu.

Dvs gândiți limitat, să scap eu acuma, dar ce veți face dacă veti fi victime? Cine vă va apăra familiile? Este o lege care ne va crea o nesiguranță de a merge pe stradă ziua în amiaza mare.”

18.17 Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: „Ați introdus o serie de amendamnte la propriile articole. Ce ne propuneți, pentru că puteți?” Vorbește despre prevederea care permite revizuirea. „O fi dl Dragnea în această situație?”

PNL va contesta la Curtea Constituțională „această greseală pe care o faceți pentru România”.

18.15 Începe dezbaterea. Stelian Ion de la USR reclamă faptul că nu a fost timp pentru a parcurge raportul. „Care este diferența dacă se votează acum sau miercuri?”

Sursă: Hotnews.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax