Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

PSD decide componenţa Guvernului Viorica Dăncilă, la începutul săptămânii viitoare. Cine pleacă, cine rămâne

Publicat

Potrivit declarațiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură ca și fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, și 26 de portofolii, 2 miniștri fiind delegați. În total, noul Cabinet va avea, ca și cel precedent, 28 de membri.

Citește și Noul Guvern PSD-ALDE. Executiv cu patru vicepremieri şi nume noi. LISTA miniştrilor din Cabinetul Dăncilă

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susținătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu, care a demisionat), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene, demisionar și el).

Tudose și Ciolacu au fost acuzați de unii social-democrați că sunt susținători ai „statului paralel”, chiar în ședința CEx în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern. Reamintim că ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcție, deși Cabinetul era considerat demisionar că urmare a demisiei premierului.

Executivul Dăncilă va avea și nume noi. Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) ar urmă să fie cei 3 vicepremieri.

La Ministerul Educației, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CEx al PSD, candidatură de la funcția de premier.

La Ministerul Transporturilor, ar putea reveni pe funcție fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat și numele deputatului PSD Sorin Bota.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romascanu.

Și la Ministerul Sănătății ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicai Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. Rodica Nassar a fost, anterior, și președinte al Comisiei de Apărare din Cameră Deputaților.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcția de ministru al Finanțelor sau pentru un portofoliu la Ministerul Fondurilor Europene.

Ioan Denes va fi un alt ministru nou din Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CEx al PSD pentru a o înlocui pe Doină Până la Ministerul Apelor și Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Vor rămâne în Guvern și își vor păstra portofoliile Olguța Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultura), Mihai Fifor (Apărare), Ionuț Mișa (Finanțe), Tudorel Toader (Justiție), Gheorghe Simon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de Afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Sova (Comunicații), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).

Pe de altă parte, ALDE, care a deținut patru portofolii-Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul-și le va păstra. De asemenea, și titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu și Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, și funcția de vicepremier, deținută de Gavrilescu.

Surse: ziare.com, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax