Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”Puiul tatii scump”: Povestea fiicei lui Lucian Blaga, Dorli. Fotografii și lucruri neștiute din viața familiei filosofului


Publicat

d

Din fotografiile copilăriei, ne privește fetița cu ochi frumoși și pătrunzători, născută la 2 mai 1930, la Berna, în Elveția: Dorli Blaga. Părea că niciun nor nu îi va atinge chipul și gândurile, ocrotită de tatăl său, Lucian Blaga…

Primii ani ai copilăriei i-a petrecut în străinătate, alături de părinții săi, Cornelia Brediceanu și Lucian Blaga, în Elveția, Austria, Portugalia, acolo unde Lucian Blaga își reprezenta țara ca diplomat.

În primăvara anului 1939, familia Blaga se întoarce la Cluj. Lucian Blaga era membru al Academiei Române și își dorea o carieră universitară care să îi ofere timpul necesar desăvârșirii operei.

Din păcate, destinul lui Lucian Blaga și al familiei sale va fi din ce în ce mai zbuciumat, strâns legat de povestea vremurilor… Anul 1940, cu Dictatul de la Viena, determină refugiul la Sibiu și pierderea casei de la Bistrița, o proprietate simplă, cu o grădină care îl primea generos și prielnică scrisului.

Dorli Blaga își încheie educația primară și este înscrisă la Liceul German Brukenthal de la Sibiu. După terminarea războiului, familia se întoarce la Cluj, unde fiica își finalizează studiile liceale în anul 1949 și este admisă la Facultatea de Fizică.

Doi ani mai târziu, Dorli Blaga se mută la Universitatea din București. Între timp, Lucian Blaga fusese eliminat din Academie și ocupa un post modest de bibliotecar, la Cluj.

În 1952, Dorli Blaga este catalogată ca având „origine socială nesănătoasă” și este amenințată cu exmatricularea din universitate: „Atmosfera din anul meu era apăsătoare. Cei care nu aveam dosare bune (adică origine sănătoasă) eram ignorați și într-un pericol permanent.

Citește și: A murit Dorli Blaga, fiica filosofului Lucian Blaga. Anunțul, făcut de realizatorul TV Dan Negru

Ședințele UTM țineau toată noaptea și nu puteai să știi niciodată ce te așteaptă. Adică, participai cu frica în sân. […] Prietena mea Ana Ciortea a fost exmatriculată și s-a angajat într-o fabrică să lucreze la strung. Eu hotărâsem să mă angajez la o fabrică de confecții, dacă mi se întâmpla ceva.”

Este o mărturisire a doamnei Dorli Blaga, din volumul de memorii „Tatăl meu, Lucian Blaga”, apărut la Editura Humanitas, București, în anul 2015 (pagina 41).

Îngrijorările acestei perioade se regăsesc în corespondența purtată cu părinții, care locuiau la Cluj. În scrisoarea sa caldă, Lucian Blaga anticipează profetic, misiunea pe care fiica Dorli o va avea în câțiva ani: valorificarea operei și punerea în lumină a testamentului său editorial.

«Puiul tatii scump,

Scrisoarea ta către Mutti mi-a ajuns întâmplător și mie în mână, și e bine că mi-a căzut, căci în ciuda faptului că mi-au sporit grijile în urma citirii ei, eu sunt totuși cel mai indicat a-ți da unele sfaturi. […]

Bănuiesc că ți-ai făcut și-ți faci probabil unele „griji” exagerate, care îți dau o nemulțumire profundă, pe undeva. […] Încearcă să ți le ridici în conștiință pe cât posibil, să lupți cu ele lucid; […] e mai bine să le ții la vedere toate „temerile”, cari te frământă și să le rezolvi vitejește.

Dacă poți, vii la noi și stai cât dorești. Lucrul acesta ar fi foarte indicat. Vreau să te văd și eu mai de aproape, și să-ți mai spun multe din experiențele mele.

În orice caz, ai în persoana mea un om care a trecut prin ceva asemănător, și care totuși mai târziu a produs ceea ce a produs.

Astăzi, încă, mă mai supun unor eforturi grozave, pe cari mi le închipuiam atunci de neatins pentru mine. Și de atunci sunt 25 de ani. […]

De altfel, cariera ta peste doi-trei ani va fi una singură: să administrezi bine toată proprietatea mea filosofică, literară, teatrală. Vei putea trăi mai bine după aceasta, decât cu un salar de profesoară. […]

Pui scump hai la mine. »

(Dorli Blaga, „Tatăl meu, Lucian Blaga”, Editura Humanitas, București, 2015, paginile 43-44)

Un alt moment mult discutat al vieții doamnei Dorli Blaga este anul 1957, când are loc căsătoria cu Tudor Bugnariu (profesor universitar de filosofie marxistă, fost primar al Clujului, la 23 august 1944). Declarația tranșantă a doamnei Dorli Blaga: „Relațiile dintre Tatăl meu și Tudor Bugnariu (n.n. cu 21 de ani mai vârstnic decât Dorli Blaga) erau foarte cordiale și foarte compatibile.

Se respectau reciproc. Și eu am respectat opiniile fiecăruia în parte. Nu întotdeauna mi-a fost ușor, cum îmi scria I.D. Sârbu prin anii 80. L-am înțeles pe Tudor că nu a scris niciodată despre Tatăl meu.

Desigur, au fost și lucruri formale pe care cu greu le-am acceptat, dar care nu fac obiectul acestui text” (Dorli Blaga, „Tatăl meu, Lucian Blaga”, Editura Humanitas, București, 2015, pagina 32).

În anul 1967, Dorli Blaga ar fi avut prilejul să părăsească România, când se afla într-o călătorie profesională în Germania Federală.

Însă avea o altă misiune în viață și simțea profund moștenirea primită de la Lucian Blaga, care era sigur de locul său pe plaiul mioritic: „Mă întorc în Țară. Eu nu pot crea decât în Țară! Mai bine mai sărac, dar acasă” (Lelia Rugescu, Cu Lucian Blaga, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1985, pagina 68).

Dorli Blaga a editat, începând cu anul 1968, opera tatălui său.

«Într-un vers Tata îmi spune: „Ană, umbra mea de aur” (Fetița mea își vede țara, 1941). Eu nu am avut sentimentul că trăiesc în umbra Tatălui meu, chiar dacă el o considera de aur. Aurul este măsura iubirii lui pentru mine, și nu valoarea persoanei mele.

N-am vrut niciodată să „ies în față”. Dar m-am străduit întotdeauna să îi fiu o „umbră” care să-i apere interesele. E vorba de creația lui, căci de alte interese nu putea fi vorba. Și, împreună cu mama, să-i fim solidare. Total solidare, în anii grei de după război» (Dorli Blaga, „Tatăl meu, Lucian Blaga”, Editura Humanitas, București, 2015, pagina 12).

Urmașii familiei

Urmașii doamnei Dorli Blaga sunt domnul prof. univ. dr. Tudor Bugnariu și doamna Felicia Cornelia Bugnariu, cea care s-a ocupat ca destinul mamei să se încheie în Lancrămul de obârșie.

Felicia Cornelia Bugnariu a însoțit-o pe Dorli Blaga și la prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga” de la Sebeș, preluând cu afecțiune și cu dedicație misiunea mamei.

La 15 noiembrie 2021, povestea acestei doamne cu nume de „dor” se încheie…  cu discreție. Drum lin spre tărâmul luminii fără de hotare! Lumina care i-a inspirat Tatălui poemele…

Sursă text și foto: Centrul Cultural ”Lucian Blaga” din SebeșDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Imagine de arhivă: Povestea morilor de apă din Laz, instalații tehnice țărănești ingenioase de pe Valea Sebeșului

Publicat

În satul Laz de pe Valea Sebeșului au funcționat de-a lungul timpului trei mori care foloseau curentul apei râului Sebeș pentru măcinarea cerealelor.

Potrivit preotului Ilie Haida, în jurul acestora și-au găsit locul și alte instalații tehnice țărănești, precum o mașină pentru dărăcit lâna, o presă de ulei sau un joagăr pentru debitat bușteni. De asemenea, în zonă exista încă înainte de introducerea curentului electric în sat și o instalație de produs energia electrică.

Preotul Ilie Haida explică în monografia „Laz – trecut și prezent” că în partea de jos a satului au existat și au funcționat, de-a lungul vremii, trei mori (pentru făină), darac (mașină pentru dărăcit lâna) și o presă pentru ulei alimentar.

Vezi și Imagine de arhivă: Plutăritul, ocupație străveche a bărbaților din Laz. Cum erau transportați în trecut buștenii, pe râul Sebeș

Ingenioasele instalații tehnice țărănești erau amplasate cât mai aproape de râul care traversa de la un capăt la altul localitatea și erau acționate prin forța apei, captată prin două iazuri de scurgere spre roțile imense ale morilor.

Potrivit preotului Ilie Haida, proprietarii morilor erau Breazu Valeriu, Morariu Eftimie lui Gheorghe și Morariu Eftimie lui Eftimie. Moara lui Valeriu Breazu și a lui Eftimie Morariu lui Eftimie aveau fiecare câte două pietre pentru măcinat iar moara lui Morariu Eftimie lui Gheorghe avea trei pietre unde se măcina, în general, porumb și grâu. Una din cele trei pietre se numea „bătrâna”, foarte solicitată pentru calitatea făinii de mălai.

La morile din localitatea Laz veneau cu cereale locuitori ai satelor învecinate, dar și din Câlnic, Cut, Cunța, Deal.

Se măcina aproape în tot timpul anului. Joia, când era târg săptămânal la Sebeș, se măcina încontinuu, chiar și noaptea.

„Lângă aceste mori și-au găsit locul potrivit și alte instalații, deoarece morarii erau oameni inițiați în tehnicile tradiționale, iar odată cu moara le supravegheau și le îngrijeau și pe acestea.

Așa au existat și au funcționat, ani și ani la rând, instalații tehnice țărănești pentru scărmănat și dărăcit lâna pentru tors, fără a fi prevăzute cu filatură. Într-o vreme când îmbrăcămintea și lenjeria gospodărească erau preponderent confecționate din lâna prelucrată de aceste instalații, este de înțeles că existau destule solicitări în acest sens, atât din zonele învecinate, dar și din părțile Sibiului și Orăștiei.

La moara lui Morariu Eftimiu lui Gheorghe era singura piuă din împrejurimi, pentru extras uleiul din semințele de bostan și floarea soarelui, iar la moara lui Valeriu Breazu a funcționat, într-o anumită perioadă, o instalație pentru debitat bușteni (joagăr) fiind folosită mai mult pentru uzul personal al familiei.

Începând cu anul 1950 până în anul 1960, odată cu naționalizarea principalelor mijloace de producție, se desființează piua de ulei, apoi daracul de lână și morile.

Funcția acestora a luat-o morile acționate cu ajutorul energiei electrice de la Săsciori, Petrești și Sebeș, iar la Laz a mai rămas doar amintirea vechilor instalații tehnice țărănești, proprietarii acestora și locul din capătul de jos al satului cunoscut de localnici sub denumirea „La Moară”.

Pe iazul care venea la moara lui Valeriu Breazu exista o instalație de produs energia electrică, necesară vilei avocatului Traian Breazu, încă înainte de introducerea curentului electric în sat”, mai explică preotul, în monografie.

sursa: preotul Ilie Haida – monografia „Laz – trecut și prezent”

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

REZULTATE LOTERIA VACCINĂRII -Extragerea din 28 noiembrie: Ce numere au câștigat marele premiu al lunii

Publicat

Au fost două extrageri duminică 28 noiembrie 2021 la Loteria, în care s-a acordat și marele premiu al lunii, în valoare de 300.000 de lei, în plus față de premiile de 100.000 de lei și de 10.000 de lei care se acordă pentru obișnuita extragerea săptămânală.

Duminică, 28 noiembrie,  avut loc cea de-a doua extragere lunară și cea de-a noua extragere săptămânală la Loteria de Vaccinare.

Câștigătorul săptămânal al premiului de 100.000 lei este numărul 2 9 3 3 1 0 8.

Premiile de 10.000 lei au fost câștigate de următoarele 80 de numere.

Câștigătorul marelui premiu lunar de 300.000 lei este numărul 2 9 8 1 9 4 9 .

La cea de-a doua extragere lunară, pentru care se acordă un premiu de 300.000 de lei, au participat numerele de ordine din intervalul 2.331.900 – 3.061.027, corespunzătoare participanților care s-au înscris, conform Regulamentului, în perioada 29.10.2021 (de la ora 12:00) – 26.11.2021 (până la ora 12:00).

La cea de-a noua extragere săptamânală au participat numerele de ordine din intervalul 2.909.302– 3.061.027 corespunzătoare participanților care s-au înscris, conform Regulamentului, până vineri, 26 noiembrie, la ora 12:00. La cea de-a noua extragere săptămânală se vor acorda 80 de premii a câte 10.000 de lei și un premiu de 100.000 de lei.

Extragerile au loc duminică, 28 noiembrie 2021, la ora 20:50.

Rezultatele extragerilor pentru premiul de 300.000 de lei, respectiv de 100.000 de lei

După ce se extrage numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei, ceilalți 80 de câștigători ai premiilor de 10.000 de lei sunt cei care au numerele de ordine consecutive numărului care a câștigat premiul cel mare. Dacă în stabilirea celor 80 de câștigători se depășește
numărul de ordine aferent ultimului participant înscris, se va continua stabilirea celorlalți câștigători plecând de la numărul de ordine al primului înscris pentru extragerea săptămânală.

Lista nominală cu câștigătorii premiilor de la a șaptea extragere săptămânală a Loteriei de Vaccinare va fi publicată pe site-ul Loteriei Române www.loto.ro, pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ce este Loteria Vaccinării

Loteria de Vaccinare se desfășoară pe parcursul a 14 săptămâni, în perioada 3 octombrie – 31 decembrie 2021 și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:

 • 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână
 • 3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună
 • 2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acțiunii.

La Loteria de Vaccinare se acordă un număr total de 1.139 premii în valoare totală de 15.000.000 de lei, după cum urmează:

 • 81 de premii săptămânale (80 de premii a câte 10 000 lei + 1 premiu mare săptămânal de 100.000 lei);
 • 3 premii lunare, (câte 1 premiu în ultima săptămâna a fiecărei luni de 300.000 lei);
 • 2 premii la finalul Loteriei Programului național de vaccinare, respectiv în luna 3, săptămâna 14, respectiv 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștigă 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

Extragerea finală la Loteria de Vaccinare are loc la 31 decembrie 2021. Premiile acordate la această extragere vor fi în valoare de 500.000 de lei și marele premiu va fi de 1.000.000 de lei.

Până la extragerea de duminică, 28 noiembrie 2021, 3.061.027 de români se înscriseseră la Loteria de Vaccinare.

Cum te înscrii la Loteria Vaccinării

Înscrierea la Loteria de Vaccinare se realizează pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, pe bază de CNP. După generarea certificatului de vaccinare, persoanele eligibile au opțiunea de a se înscrie la loterie prin parcurgerea a trei pași simpli:

 • Pasul 1: Confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Regulamentul Loteriei.
 • Pasul 2: Confirmați acordul de publicare a datelor personale pe site-urile instituțiilor organizatoare.
 • Pasul 3: Vă înscrieți la Loteria Vaccinării.
 • După parcurgerea celor trei pași, cei înscriși vor primi un e-mail de confirmare a înscrierii, în care se va regăsi și numărul unic de participare.

Instrucțiunile pentru înscriere la Loteria de Vaccinare, în detaliu:

 1. Accesare site https://certificat-covid.gov.ro;
 2. Autentificare: se introduce adresa de e-mail;
 3. Verificare e-mail: link de autentificare;
 4. Accesare e-mail primit de la platforma “Certificate COVID”;
 5. Accesare buton “Autentificare”
 6. Identificare certificate de vaccinare al persoanei pentru care se va inregistra participarea la loterie;
 7. Accesare buton “Vizualizare certificate”
 8. Selectare optiune “De acord cu regulamentul si conditiile de participare”;
 9. Selectare optiune “De acord cu publicarea datelor personale pe site-ul Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si C.N.L.R.”;
 10. Selectare optiune “PARTICIPA LA LOTERIA DE VACCINARE”
 11. După înscriere, participantului i se va acorda un număr de ordine, alocat cronologic, corespunzător momentului înregistrării acestuia în aplicație (înscrierea va porni cu numărul de ordine 1 pentru primul participant înscris) și va continua pentru toate extragerile până la finalizarea acțiunii, respectiv în data de 31.12.2021, ora 12:00.
 12. Aplicația permite atribuirea unui singur număr de ordine alocat aceluiași CNP.
 13. După finalizarea operațiunii de înscriere se va putea vizualiza numărul de ordine alocat. Numărul de ordine alocat în urma înscrierii participantului în vederea participării la extrageri se va transmite prin e-mail către contul de e-mail al utilizatorului autentificat în aplicație.

Loteria Vaccinării 2021. Cum se revendică premiile

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termen de decădere din dreptul de a revendica premiul.

Câștigătorul premiului cel mare al extragerii are termen de 30 de zile să ridice premiul de la sediul central din București al Loteriei Române, pe baza actului de identitate, în intervalul orar 9:00 – 14:00, de marți până vineri.

Ceilalți 80 de câștigători ai extragerii săptămânale își pot ridica premiile de la punctele de lucru județene ale Loteriei Române, pe baza actului de identitate, de marți până vineri, în intervalul orar 9:00 – 14:00, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data extragerii.

Important de știut, premiile se impozitează conform legislației în vigoare.

Loteria Vaccinării. Când are loc următoarea extragere

Următoarea extragere, a zecea săptămânală, pentru Loteria Vaccinării va avea loc duminică, 5 decembrie 2021, la ora 20:50.

Pentru această extragere, înscrierile au început de vineri, 26 noiembrie 2021, de la ora 12:00, și se pot face până vineri, 3 decembrie 2021, până la ora 12:00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultate Loto 6 din 49 și Joker. Numerele extrase duminică, 28 noiembrie. Premiul la Categoria I de peste 3,35 milioane de lei

Publicat

Loteria Română a organizat duminică, 28 noiembrie 2021, noi trageri loto la categoriile 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus.

Duminica, 28 Noiembrie de la ora 18:15, numărul câștigător  va putea obține un premiu de peste 3,35 milioane lei la categoria I de la Loto 6/49.

Numerele câștigătoare de duminică 28 noiembrie 2021

Iata rezultatele detaliate ale tragerii de azi.

Loto 6/49 – Duminica, 28 Noiembrie 2021 : 12, 17, 31, 29, 27, 48

 • Joker: 31, 11, 17, 16, 2, +6
 • Loto 6 din 49: 12, 17, 31, 29, 27, 48
 • Loto 5 din 40: 18, 37, 36, 40, 3, 26
 • Noroc: 7 2 6 0 0 0 8
 • Super Noroc: 4 4 7 0 5 9
 • Noroc Plus: 7 6 6 2 3 7

Fond de câstiguri: 4.299.469,60 lei

Loteria urmează să comunice câte persoane au înregistrat câștiguri și valoarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: O vulpe a fost surprinsă „la pescuit”, în zona bazinului cu pești exotici din Cetatea Alba Carolina

Publicat

O vulpe a fost filmată de un cititor Alba24, duminică seara, în timp ce încerca să „pescuiască” în bazinul cu pești exotici din Cetatea Alba Carolina.

În ultima perioadă, vulpea a fost văzută în mai multe zone din Alba Iulia, atât noaptea cât și ziua.

Se pare că animalul sălbatic s-a adaptat la viața din oraș și nu se mai sperie atât de ușor de mașini sau oameni.

„Ar trebui să i se administreze antirabic. Așa e frumos. S-a adaptat la oraș, dar să nu răspândească boli la câini”, ne-a transmis cititorul Alba24.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate