Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A murit Dorli Blaga, fiica filosofului Lucian Blaga. Anunțul, făcut de realizatorul TV Dan Negru

Publicat

A murit Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga.

Anunțul a fost făcut de realizatorul TV Dan Negru, pe pagina sa de Facebook.

„A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga. Postarea de mai jos e degeaba de acum.

Sunt mâhnit ca n-am reușit să-mi conving colegii din tv așa cum am scris atunci, aici…”, scrie Dan Negru pe Facebook.

Acesta a făcut trimitere la o postare din 13 octombrie:

„Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga.

La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare.

Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu’ când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza. Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga! „Viața e o plimbare spre somn” , zicea tatăl lui Dorli. Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la tv de 1 dec. Cât încă se mai poate! Tatăl ei are o statuie sau o stradă in fiecare oraș românesc…”

Dorli Blaga avea 91 de ani. A contribuit la editarea operei complete a tatălui ei

Dorli Blaga (Ana-Dorica Bugnariu), fiica scriitorului Lucian Blaga, s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, în Elveţia, unde tatăl ei era ataşat de presă.

Până la vârsta de 9 ani a trăiit în străinătate cu părinţii, în Elveţia, Austria, Portugalia, câteva săptămâni la Paris.

Întorşi în ţară în primăvara anului 1939, se stabilesc la Cluj, Lucian Blaga fiind profesor universitar şi membru al Academiei Române.

În urma Dictatului de la Viena (august 1940), Universitatea din Cluj s-a refugiat la Sibiu pe toată perioada războiului. Aici Dorli Blaga și-a încheiat şcoala primară şi, în 1941, s-a înscris la Liceul German Brukenthal.

Clasele a VIII-a şi a IX-a le-a urmat în particular, la Sibiu. În 1946 familia s-a mutat, împreună cu Universitatea, înapoi la Cluj.

A absolvit liceul în 1949 şi s-a înscris, pe bază de examen de admitere, la Facultatea de Fizică.

Dorli Blaga a contribuit la editarea operei complete a tatălui ei.

În perioada 1962-1967, Dorli Blaga a lucrat la Institutul de Documentare Tehnică. În 1967 s-a transferat la Consiliul Național al Cercetării Științifice unde a lucrat, până în 1972, la Comisia Plan Sinteză.

În 1972 a revenit la Institutul de Documentare Tehnică, lucrând în calitate de redactor responsabil pentru publicația „Cercetare științificădezvoltare tehnologică”, publicație realizată pe baza documentelor UNESCO și ONU.

Din 1991 a lucrat la Senatul României în calitate de expert cu documentația privind NATO, iar apoi în calitate de consilier parlamentar

Dorli Blaga a fost împuternicită de Lucian Blaga, prin testamentul său, să îi administreze opera. Fiind și deținătoarea drepturilor de autor a operei lui Lucian Blaga, ea s-a implicat puternic, în special în perioada după 1990, în munca de recuperare și valorificare a operei poetului.

A contribuit la editarea romanului postum al lui Lucian Blaga, Luntrea lui Caron, și a colaborat cu monograful Ion Bălu la redactarea celei mai complete biografii, în patru volume, Viața lui Lucian Blaga. De asemenea, a coordonat publicarea ediției critice a operei complete a lui Lucian Blaga.

Dorli Blaga a scris și un volum de memorii, „Tatăl meu, Lucian Blaga”.

surse: stiripesurse.ro, Facebook (Dan Negru)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax