Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

RABLA 2013: Beneficiarii vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a cumpăra un automobil nou. Bonus de 500 lei pentru maşini cu emisii scăzute de CO2

Publicat

Cei care şi-au dus automobilul vechi la casat pentru a-şi achiziţiona unul nou, cu reducere, prin Programul “Rabla” vor avea un termen de 45 de zile de la eliberarea tichetului, pentru a-l depune la dealerul auto de la care doresc să-şi cumpere maşina nouă, potrivit proiectului lansat luni în dezbatere.

Proiectul include o serie de noi termene. Preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) Adrian Gearâp a explicat că, iniţial, va exista un termen de 10 zile în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatele de distrugere, de radiere şi tichetul valoric pe baza căruia să-şi achiziţioneze cu reducere un autovehicul nou.

La rândul său, REMAT are la dispoziţie 30 de zile, din momentul în care primeşte tichetele de la AFM, să le distribuie. După primirea tichetului, beneficiarul Programului “Rabla” trebuie să respecte un termen de 45 de zile în care să depună tichetul primit la dealerul auto la care doreşte să-şi cumpere autovehiculul nou.

Dealerul auto trebuie să furnizeze maşina nouă în termen de 90 de zile şi fără a depăşi data de 20 noiembrie, când se încheie Programul “Rabla” anul acesta, a explicat Gearâp.

Aceste prevederi figurează în proiectul de ghid de finanţare a Programului “Rabla”, lansat luni în dezbatere publică de către Ministerul Medicului. Până în 22 aprilie, sunt aşteptate sugestii şi propuneri privind derularea programului, pentru ca, după această dată, să poată fi validaţi colectorii şi dealear-ii auto care vor participa la program în acest an. Aceştia îşi vor putea depune dosarele din 22 aprilie timp de 14 zile lucrătoare, iar tichetele valorice vor putea fi distribuite din 15 mai.

Repartizarea de către AFM a tichetelor către REMAT se va face pe fiecare judeţ, ţinând cont de numărul maşinilor mai vechi de 10 ani din parcul auto judeţean.

REMAT-urile din acelaşi judeţ vor primi fiecare acelaşi număr de tichete. Iniţial, fiecare Remat va primi jumătate din tichetele care îi sunt rezervate şi va trebui să le consume în 30 de zile, perioadă la finalul căreia le va returna pe cele nedistribuite, iar ulterior colectorul respectiv va primi şi restul tichetelor care îi erau rezervate.

Un eco-bonus de 500 de lei va fi acordat prin Programul Rabla la achiziţionarea unui autovehicul nou euro 6, a unuia care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau a unuia cu sistem de propulsie hibrid, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Astfel, a fost anunţat faptul că anul acesta, pe lângă prima de casare de 6.500 de lei, va fi acordat şi un eco-bonus de 500 de lei la achiziţionarea unuia dintre următoarele tipuri de autovehicule noi: cu normă de poluare euro 6, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau care are un sistem de propulsie hibrid.

Chiar dacă autovehiculul îndeplineşte toate cele trei condiţii, eco-bonusul va fi de maximum 1.000 de lei, se precizează în proiect.

De acest bonus pot beneficia doar cei care îşi cumpără o maşină nouă prin Programul “Rabla”.

Tot din acest an, se va acorda un eco-tichet de 2.500 de euro, la cumpărarea unui automobil electric, de care poate beneficia orice persoană, chiar dacă nu s-a înscris în Programul “Rabla” şi nu şi-a dus la casat autoturismul vechi.

În Programul “Rabla” se pot înscrie persoanele fizice şi juridice care deţin autoturisme şi autoutilitare mai vechi de 10 ani şi instituţiile publice care au aceleaşi categorii de vehicule mai vechi de cinci ani.

Tichetele valorice obţinute la casarea unei maşini vechi, pentru achiziţionarea cu reducere a uneia noi, prin Programul „Rabla”, vor fi distribuite de pe 15 mai şi vor putea fi decontate până la 20 noiembrie, repartiţia voucherelor făcându-se după numărul de autovehicule vechi din fiecare judeţ.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax