Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rafila: Cele șase investiții eliminate din PNRR vor fi realizate prin împrumuturi de la BEI. Reacția fostului ministru Voiculescu

Publicat

Investițiile eliminate din PNRR vor fi realizate cu împrumuri de la Banca Europeană de Investiții, spune ministrul Sănătății Alexandru Rafila. De cealaltă parte, fostul ministru Vlad Voiculescu spune că „Domnul Rafila încearcă să prostească o țară întreagă, punând semnul egal între fonduri europene gratuite/nerambursabile (de la UE) și împrumuturi (de la BEI – Banca Europeană de Investiții)”.

Pe lista celor 6 proiecte eliminate de Guvern într-un document transmis Comisiei Europene se afla și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, cu investiția de relocare și modernizare a activității secției de onologie și cea de înființare compartiment cardiologie intervențională.

”Ministerul Sănătăţii nu a pierdut niciun ban, iar cele 27 de spitale care urmau să fie finanţate prin PNRR se vor face, o parte din sumele necesare urmând să fie acoperite din împrumuturi de la BEI”, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a precizat că suma de aproximativ 700 de milioane de euro de la ingrastructura spitalicească a fost „tăiată” de finanţator, adică de Comisia Europeană, aceasta diminuând alocarea de fonduri nerambursabile din PNRR din cauza creşterii PIB-ului României.

Citește despre modul în care este afectată o investiție majoră din județul Alba, aici: Relocarea secției de oncologie a Spitalului Județean Alba PIERDE FINANȚAREA. Guvernul scoate sute de milioane de euro din PNRR

„Când am venit la Ministerul Sănătăţii (…), am găsit blocaje pe toată linia, de sus până jos. Centrele de mari arşi – blocate, spitalele regionale – blocate, foarte multe proiecte blocate.

Deci a trebuit să lucrăm foarte mult ca să le deblocăm şi, în momentul de faţă, nu numai că sunt funcţionale, lucrurile se întâmplă, se fac fundaţii de spitale. (…)

Aceste spitale (cele 27 din lista aprobată de Guvern cu finanţarea iniţială prin PNRR – n.r.) vor continua să se facă, dar nu din banii de la PNRR, ci din banii de la BEI. (…)

Am văzut – într-un mod demagogic şi aş spune fără niciun fel de caracter – în spaţiul public declaraţii ale unui fost ministru. (…)

Domnule magician, MS nu a pierdut niciun ban, şi-a făcut treaba, a deblocat toate proiectele pe care le-aţi blocat, a reuşit să încheie toate prevederile legate de investiţiile în Sănătate, iar reducerea nu e de la MS, ci de la Comisia Europeană, care a scăzut suma alocată României, iar MS a găsit soluţia. Iar soluţia este de a finanţa exact aceleaşi proiecte în continuare, alături de multe alte proiecte, din împrumutul de la BEI”, a spus ministrul Rafila.

Reacția fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu

Declarațiile lui Rafila se referă la o postare a lui Vlad Voiculescu, generată de dezvăluirile din G4Media legate de scoaterea de la finanțarea prin PNRR a 6 spitale și unități spitalicești din România, printre care și Secția de oncologie din Alba Iulia.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a susţinut, pe Facebook, că „PNL şi PSD taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente şi noi, infrastructura prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuţi şi altele”.

„Domnul Rafila încearcă să prostească o țară întreagă, punând semnul egal între fonduri europene gratuite/nerambursabile (de la UE) și împrumuturi (de la BEI – Banca Europeană de Investiții).

O spune chiar dânsul: “Aceste spitale vor continua să se facă, dar nu din banii PNRR, ci din banii de la Banca Europeană de Investiții.

Practic, pentru că a întârziat un an cu lista spitalelor finanțate din PNRR și pentru că nu este în stare – nici dânsul, nici partidele care îl susțin PSD&PNL – să formeze o echipă în subordinea Ministerului care să ducă lucrurile mai departe, lenea și plimbările domnului Rafila ne costă de săptămâna asta încă 740 milioane de euro.

Vreo 14-15 spitale de copii precum cel construit de Asociația Dăruiește Viață.”, a scris Voiculescu pe contul său de Facebook.

Reacția deputatului Florin Roman:

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a reacționat la informația legată de modificarea PNRR.

”Infirm categoric ca noul spital de cardiologie intervenționala și oncologie, va fi scos din PNRR așa cum speculează unii apropiați de USR!

Este un angajament al meu și al liberalilor din Alba și ne ținem de cuvânt.

Singurul lucru care se modifica e sursa de finanțare, adică spitalul nou va fi realizat în baza unui contract cu Banca Europeană de Investitii, ce va fi operaționalizat luna viitoare” a scris acesta pe Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 09.09.2023 at 17:47

    Roman a devenit buricul pământului, de când hălăduie prin Parlament ! Mă, ăştia care încă vă suportă la guvernare se comportă ca pe vremea lui Dragnea, le amână pe toate.Ne faci şi nouă o listă cu angajamentele tale sau nu ţi le mai aduci aminte ? Să te putem verifica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax