Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Rasă exotică de găini, crescută de un bărbat din Sebeș. Ce culoare au ouăle și de ce sunt considerate mult mai sănătoase

Publicat

Un iubitor de păsări de curte din Sebeș crește găini Araucana, o rasă exotică, originară din Chile, care se distinge față de rasele obișnuite prin aspect, respectiv culoarea și calitatea ouălelor.

Specialiștii susțin că ouăle acestor găini sunt mai sănătoase decât ouăle normale, conțin un procent mai mare de gălbenuș în raport cu albușul și au în componență grăsimi sănătoase, benefice în special pentru sistemul nervos. 

Iosif Pienariu din Sebeș crește găini Araucana doar pentru familie și expoziții și nu pentru a obține profit. Ultima expoziție la care a fost prezent a fost organizată la sfârșitul lunii ianuarie, la Sebeș.

Vezi și VIDEO REPORTAJ în lumea crescătorilor de păsări și iepuri de rasă, la Sebeș: Decât să țin o găină urâtă, mai bine țin una frumoasă

Caracteristicile găinilor Araucana

Una dintre caracteristicile care deosebește Araucana de celelalte rase de găini este faptul că îi lipsește ultima vertebră codală. Practic, aceste găini nu au coadă. De asemenea, găinile Araucana fac ouă cu un colorit spectaculos, de la verde-turcoaz spre albastru.

„A fost descoperită în America de Sud, Chile, fiind, la origine, o rasă sălbatică, care a fost ulterior domesticită. Face ouă de culoare verde-albăstrui, fiind o rasă mult mai mică decât rasele specializate pentru producția de ouă. Se disting și prin faptul că nu au coadă, iar partea din spate este perfect dreaptă. Din cauza asta nu au cum să-i crească pene, adică să formeze o coadă”, spune crescătorul din Alba.

Găinile au dimensiuni corporale mici spre medii, iar greutatea lor nu depășește 2 – 2,5 kilograme la cocoși. Există 12 varietăți de culoare în standardele rasei: de la alb-crem până la negru cu nuanțe de smarald, precum și combinații din două sau trei culori. Un alt semn distinctiv al rasei sunt penele de pe cap care pot forma un fel de barbă, moț sau perciuni.

Câte ouă depun anual găinile Araucana

Crescătorul spune că cea mai importantă caracteristică a găinilor este numărul de ouă pe care le depun în fiecare an.

„Încep de la vârsta de 6 luni și depun chiar și 180 de ouă anual. Ouăle sunt colorate, foarte gustoase și mult mai sănătoase decât cele pe care le consumăm în mod obișnuit. Au mai multe lipide, mai puțin colesterol, un raport mai mare între gălbenuş şi albuş și un raport mai bun între acizii graşi Omega 6 și Omega 3”, spune Iosif Pienariu.

Găinile din această rasă nu au nevoie de condiții de întreținere diferite față de cele obițnuite. Este o rasă rezistentă la condițiile de mediu și poate crește în orice gospodărie din România. Crescătorii recomandă, totuși, ca găinile din rasa Araucana să nu fie ținute alături de alte păsări din gospodărie.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax