Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rata şomajului în Alba, în scădere. În aprilie, a ajuns la 6,61%. Cu toate acestea, angajările sunt puţine

Publicat

Peste 11.500 de persoane fără loc de muncă au fost înregistrate, la sfârşitul lunii aprilie 2012, în evidenţele AJOFM Alba. Rata şomajului este de 6,61%, în scădere faţă de primele trei  luni ale anului. Din numărul total de 11.517 de şomeri, mai puţin de jumătate, respectiv 4.342 de persoane sunt indemnizate, iar 7.175 nu beneficiază de drepturi băneşti.

Rata şomajului la nivelul judeţului Alba este în scădere faţă de sfârşitul lunii martie, când a fost de 7,35%, cu aproape un punct procentual, însă cauza nu ţine de oferta mare de locuri de muncă şi angajări. Mai degrabă este vorba despre expirarea perioadei de indemnizaţie şi trecerea la categoria de neplată a persoanelor fără loc de muncă, dar şi neînnoirea cererilor de păstrare în evidenţele de şomaj. În luna februarie, rata şomajului în Alba era de 7,96%, iar în ianuarie, de 7,9%.

AJOFM Alba a organizat în luna aprilie mai multe cursuri de formare şi a acordat asistenţă de specialitate în vederea identificării unor locuri de muncă pentru persoanele neangajate din judeţ. În perioada 01.04.2012 – 30.04.2012  un număr total de 1.283 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională, AJOFM cheltuind în acest sens 19.097 lei. În acelaşi interval de timp, au fost organizate 6 cursuri de formare în meseriile lucrător în comerţ, operator introducere, validare şi prelucrare date, contabil, inspector RU, la care au participat în total 145 de persoane.

Doar 29 de absolvenţi au fost angajaţi prin măsurile active destinate tinerilor, iar 14  au beneficiat de prima de încadrare prevăzută de lege (500 lei). La categoria persoanelor cu vârsta de peste 45 ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale sau şomeri care mai au 3 ani până la vârsta de pensionare, în luna aprilie au fost încadraţi în muncă un număr total de 286 de şomeri. Prin programul EURES, au fost procesate 30 de cereri de muncă în străinătate, cea mai solicitată ţară fiind Germania şi cea mai atractivă ocupaţie, cea de lucrător în domeniul hotelier – gastronomie.

AJOFM Alba a avut cheltuieli pentru acordarea alocaţiilor, în aceeaşi perioadă, pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea perioadei de şomaj de 13.906 lei, iar pentru subvenţionarea locurilor de muncă a persoanelor cu handicap – 5.000 de lei. În aprilie, au fost acordate indemnizaţii de şomaj şi plăţi compensatorii de 2.526.700 lei, iar contribuţiile aferente la asigurările sociale şi de sănătate ale şomerilor au fost de 948.146 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. derp t.roll

    miercuri, 09.05.2012 at 16:40

    pai a facut ceva administratia locala/judeteana ca sa atraga investitori? Absolut nimic doar circ pentru popor si furt pentru ei! Iar procentul ala este in scadere pentru ca la multi cetateni li se termina… somajul si raman fara nimic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax