Connect with us
Publicitate

AIUD

Război comercial pentru preluarea Prebet Aiud: o parte a acţionarilor acuză o preluare ostilă. Soluția, așteptată în instanță

Publicat

Una dintre cele mai profitabile companii din Transilvania, Prebet Aiud, o societate ce va fi implicată în anii următori în multe dintre proiectele importante de infrastructură ale României, este implicată într-un adevărat război comercial, iar soluţia finală este aşteptată să vină de la tribunal.

Miza este uriaşă pentru că societatea din Alba este şi va fi unul dintre principalii furnizori de prefabricate din beton pentru autostrăzile şi liniile de cale ferată care vor fi construite sau modernizate în următorii ani, potrivit adevărul.ro.

Societatea cu 225 de angajaţi a avut o cifră de afaceri netă de 41,3 milioane de lei în 2020 şi un profit de 8,5 milioane de lei, cu peste 50% mai mult faţă de 2019 când s-a înregistrat un profit de 5,6 milioane de lei. În 2018, Prebet a avut un profit de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Iar cifrele par deja foarte bune şi pentru 2021, pentru că după primestru trimestru al acestui an, cifra de afaceri a crescut cu 2,3 milioane de lei, iar veniturile cu 1,6 milioane de lei, comparativ cu primele trei luni din 2020.

O parte dintre acţionari acuză o preluare ostilă a Prebet

Primul pas spre ceea ce pare a fi preluarea ostilă a Prebet Aiud a fost făcut în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), organizată în 29 ianuarie 2021.  Secretarul AGA a anulat dreptul de vot al unor acţionari reprezentaţi prin procură, pe motiv că semnăturile de pe procurile transmise prin email nu sunt valabile, pe motiv că nu erau asociate unor semnături electronice.

Ca urmare a anulării dreptului de vot, a fost schimbat raportul de forţe din AGA, care alesese, în 2020, un Consiliu de Administraţie condus de omul de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului mare lider ţărănist Ion Raţiu.

Foto: prebet.ro

Foto: prebet.ro

Nicolae Raţiu, schimbat din funcţia de preşedinte al CA

Astfel, în 29 ianuarie 2021, AGA a decis schimbarea lui Nicolae Raţiu cu Francisc Mathe. Hotărârea a fost contestată în instanţă de către acţionarul Dan Segal, care acuză faptul că trei acţionari ar acţiona concertat ilegal pentru a controla societatea.

Este vorba de un grup format din acţionarii Anodin Assets, Accord Construct Alt şi Green Energy Specialists. Aceştia au în total 42,88% din acţiunile Prebet Aiud, iar acţiunea lor concertată încalcă o regulă legală, care spune că, în cazul companiilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, atunci când un grup ajunge să controleze 33% din capitalul social al unei societăţi, trebuie să facă o ofertă publică de preluare a acţiunilor celorlalţi acţionari, lucru care nu s-a întâmplat.

Ceilalţi acţionari ai companiei sunt Liviu Hagea – 30.85% şi alţii (alţi acţionari persoane fizice şi juridice) – 26,24%.

Tribunalul Alba a emis în 24 martie 2021 o ordonanţă preşedinţială prin care a suspendat efectele hotărârii din 29 ianuarie, până la soluţionarea cererii de anulare a acestei. Noii şefi ai companiei s-au repliat rapid şi au obţinut la Curtea de Apel Alba Iulia, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii Tribunalului până la pronunţarea definitivă în acest dosar.

Curtea de Apel a stabilit pentru 8 iunie 2021 şedinţa de judecată, când ar urma să se pronunţe decizia definitivă.

Foto: prebet.ro

Hotărârea, suspendată la Tribunalul Alba

Din Procesul Verbal întocmit la data de 29 ianuarie 2021, cu ocazia Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor, rezultă că, din numărul total de 5.956.015 voturi trimise prin corespondenţă, un număr de 2.998.545 voturi au fost anulate din cauza lipsei semnăturii electronice.

”Instanţa reţine că aceste voturi au fost expediate prin e-mail, fiind semnate olograf de acţionarii emitenţi-apartenenţa voturilor şi a semnăturilor olografe de pe acestea, nefiind contestată nici în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 29.01.2021, nici în litigiul dedus judecăţii”, se afirmă în motivarea hotărârii Tribunalului Alba.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 26.05.2021 at 16:27

    Clar, securistii nu cedeaza si vor reusi. Ca peste tot unde treaba merge. In rest nu se baga.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax