Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Război în Ucraina, ziua 22: Orașele ucrainene, în ruine după bombardamente. Biden îl numește pe Putin „criminal de război”

Publicat

Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de trei săptămâni. Este a 22-a zi a invaziei rusești din Ucraina, iar din orașul port Mariupol de la sud, țintit fără încetare de bombardamentele rusești în ultimele două săptămâni, este estimat că peste 30.000 de oameni au fugit deja. Mariupol se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din istoria sa – orașul a rămas fără hrană, fără apă și fără electricitate.

Citește și Rușii anunţă că au utilizat în premieră rachete hipersonice în războiul din Ucraina. Sistemele de apărare din Europa sunt depășite

Noaptea, invadatorii ruși au lovit cu rachete un teatru în care se refugiaseră peste 1.200 de civili. Între timp, Consiliul de Securitate ONU urmează să se reunească pentru a discuta criza umanitară, însă șansele pentru un rezultat de orice fel sunt minime, în condițiile în care Rusia prezidează Consiliul pe luna martie. 

Președintele Joe Biden l-a numit pe Putin un „criminal de război”, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară – „o retorică inacceptabilă și de neiertat”, a spus Dmitri Peskov.

Cele mai noi imagini din satelit arată distrugeri semnificative în Ucraina – orașe în ruine, infrastructură distrusă, blocuri de locuințe sau alte spații civile puse la pământ de bombardamentele aproape fără încetare ale invadatorilor

Miercuri seara, clădirea Teatrului din Mariupol, unde erau adăpostiți între 1.000 și 1.200 de oameni, a fost bombardată de trupele ruse. Clădirea era semnalizată ca adăpost de copii. Nu există informații privind victimele, autoritățile localel spunând că totul este blocat de moloz și nu se poate ajunge la acestea.

08:00 – Forțele armate ale Ucrainei au distrus postul de comandă al armatei ruse și mai multe avioane.

Potrivit Statului Major Ucrainean, în ziua precedentă, Forțelor Aeriene și apărarea antiaeriană a Forțelor Terestre au distrus zece ținte aeriene ale armatei ruse: două avioane de luptă Su-34 – bombardiere, trei avioane de vânătoare Su-34SM, trei elicoptere și UAV-uri.

07:40 – Armata rusă a lansat din nou un atac cu rachete asupra Kievului. Fragmente dintr-o rachetă doborâtă au căzut peste un bloc turn.

YouTube video

Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce rămășițele unei rachete rusești a lovit o clădire rezidențială din Kiev, a anunțat serviciul de urgență ucrainean.

Clădirea a fost lovită în jur de ora locală 5:02, joi dimineață, în districtul Darnițki al capitalei ucrainene, iar pompieri și echipe de ajutor au fost trimise la fața locului.

06:50 – Declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov că Rusia a bombardat în mod deliberat o maternitate din Mariupol vor fi considerate probă în instanță, a spus Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba.

„Procurorul Curții Penale Internaționale se află în prezent în Ucraina. Am luat legătura cu el. Procuratura Generală funcționează foarte bine, adunând dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de Federația Rusă. Mulțumim tuturor oficialilor ruși pentru că au recunoscut public săvârșirea crimelor de război. În special, ministrul Lavrov, care a spus că au bombardat în mod deliberat un spital și o maternitate din Mariupol. Toate acestea sunt dovezi ale crimelor lor, pentru care vor trebui să răspundă”, a spus Kuleba.

Pe 9 martie, ocupanții ruși au aruncat mai multe bombe asupra unui spital pediatric și a unei maternități din Mariupol. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că bombardarea spitalului și a maternității din Mariupol a fost o decizie conștientă și intenționată a armatei ruse. Lavrov a mai precizat că maternitatea ar fi fost folosită ca avanpost al armatei ucrainene și a altor radicali, iar pacienții și personalul medical fusese evacuat înainte de bombardament.

06:00 – Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova, susține că regiunea Herson este în pragul unei catastrofe umanitare.

„Pe fondul invaziei, în așezările mici din regiune oamenii sunt lipsiți de medicamente și uneori de mâncare. Sunt, de asemenea, probleme în alimentarea cu energie electrică, gaz și apă”, a spus Denisova

01:00 – Președintele amercian Joe Biden l-a numit „criminal de război” pe Vladimir Putin, urmare a invaziei declanșate de președintele rus asupra Ucrainei, scrie Reuters.

„Este un criminal de război”, le-a declarat Joe Biden miercuri reporterilor, în timpul unui eveniment la Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat declarația președintelui american Joe Biden ca fiind o „retorică inacceptabilă și de neiertat”, potrivit TASS.

Președintele rus Vladimir Putin continuă să susțină legitimitatea intervenției armate în Ucraina și insistă că Rusia își va atinge scopurile. Liderul de la Kremlin nu și-a schimbat nici discursul privind „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 17.03.2022 at 11:02

    Şi cu ce îi încălzesc pe ucrainieni vorbele astea ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax