Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

RCA 2022: Regulile din acest an la asigurările obligatorii auto. Calculator RCA: Unde se poate încheia o asigurare ieftină

Publicat

Orice persoană ce are înmatriculată sau vrea să înmatriculeze în România o mașină e obligată de legislația în vigoare să aibă o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Polița RCA acoperă eventualele pagube produse cu mașina altor persoane prin accidente de circulație. În cazul în care nu dețin o astfel de poliță, șoferii nu doar că sunt amendați, dar rămân și fără certificatul de înmatriculare a mașinii.

În anul încheiat recent s-a stabilit ca asigurații să poată obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului, iar doi asigurători au ieșit de pe piața polițelor RCA scrie avocatnet.ro

Potrivit Codului rutier (OUG 195/2002), vehiculele înmatriculate sau înregistrate (cu excepția celor cu tracțiune animală) care circulă pe drumurile publice, trebuie să aibă asigurare RCA în caz de pagube produse altora prin accidente de circulație.

RCA 2022: Calculator prețuri

În 2021, piața polițelor RCA de la noi a rămas fără doi dintre asigurători. Mai exact, City Insurance a intrat în insolvență, iar Uniqa Asigurări s-a retras voluntar. Astfel, acum, cei interesați își mai pot asigura mașina la următoarele companii:

  •  Calculator RCA la Allianz Țiriac: AICI;
  •  Calculator RCA la Asirom AICI;
  • Calculator RCA la Generali AICI;
  • Calculator RCA la Groupama AICI;
  • Calculator RCA la Euroins AICI;
  • Calculator RCA la Grawe AICI;
  • Calculator RCA la Omniasig AICI.

Prețul unei polițe RCA este diferit de la un asigurător la altul. Toți asigurătorii ce activează pe piața RCA au calculatoare de prețuri prin care pot fi stabilite, cel puțin de principiu, costurile implicate de cumpărarea unei astfel de polițe. Calculatorul de preț al fiecărui asigurător în parte sau mai multe informații despre tarifele practicate pot fi accesate prin link-urile din lista de mai sus.

Preţurile asigurărilor RCA sunt influențate de vârsta şoferului, tipul şi marca autovehiculului, cilindree. Unii asiguratori iau in consideratie si judetul sau localitatea in care locuieste soferul autovehiculului, existand statistici ale zonelor cu accidente frecvente, deci risc ridicat pentru asigurator.

Astfel, avocatnet.ro a calculat prețul RCA pentru un șofer  în vârstă de 40 de ani, care are o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000 și vrea să încheie o poliță RCA la Generali trebuie să plătească aproximativ 2.500 de lei, potrivit tarifelor publicate de asigurător. La aceeași capacitate cilindrică, un șofer de până la 30 de ani va trebui să plătească peste 3.600 de lei.

Reduceri la RCA 2022. Cum poți obține prețuri mai mici la Asigurarea de Răspundere Civilă Auto

Tot în 2021 s-a stabilit că asigurații pot obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului și că polița RCA este obligatorie atâta timp cât mașina nu a fost radiată din circulație, chiar dacă-i nefuncțională.

Chiar dacă era anunțată la începutul lui 2021, apariția polițelor RCA cu decontare directă obligatorie n-a avut loc până acum.

La încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto (RCA), în funcție de istoricul privind accidentele rutiere apărute din vina lor sau de lipsa lui, șoferii pot fi penalizați sau se pot bucura de o reducere a prețului acesteia (sistemul bonus-malus).

Sistemul bonus-malus permite șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior să beneficieze de o reducere a prețului pe care aceștia îl plătesc pentru o poliță RCA.

Pe de altă parte, șoferii care au avut totuși evenimente rutiere în anul anterior vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare pentru cumpărarea unei asigurări RCA. În funcție de numărul evenimentelor neplăcute, aceștia vor plăti din ce în ce mai mult.

RCA 2022: Sancțiuni pentru lipsa unei polițe RCA valabile

În cazul în care un șofer nu încheie o poliță RCA pentru mașina pe care o conduce, amenzile pe care le pot aplica polițiștii sunt cuprinse, potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, între 1.000 și 2.000 de lei.

Suplimentar, se va aplica și măsura reținerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare.

Dacă șoferul nu face dovada asigurării mașinii în 30 de zile de la reținerea certificatului de înmatriculare, autoritățile vor radia din evidență autovehiculul, potrivit Codului rutier.

Verificare online RCA 2022

RCA poate fi verificat online AICI:

Șoferii pot verifica existența unei polițe RCA valabile pentru mașina deținută pe site-ul Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România. Pe de altă parte, din 2020, asigurarea RCA poate fi dovedită, la controlul rutier, și prin prezentarea ei pe telefon.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax