Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reacții după incidentele de la Parlament provocate de reprezentanții AUR. Cronologia evenimentelor, potrivit MAI

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne a reacționat oficial marți, după incidentele de la Parlament, provocate de reprezentanții AUR. 

În plus au reacționat și unii politicieni, printre care liderul USR, Dacian Cioloș, care a scris într-o postare pe Facebook că „George Simion este un pericol pentru România, pentru că instituțiile statului român au eșuat și l-au creat prin comportamentul lor pe acest populist iresponsabil”.

De altfel, USR cere demisia ministrul de Interne, Lucian Bode.

”Protestul AUR a fost anunțat, e absolut de neacceptat ca forțele de ordine să fie nepregătite. USR cere demisia ministrului de Interne Lucian Bode pentru modul în care forțele de ordine au fost surprinse astăzi de protestul organizat de AUR la Parlament.

Protestatarii au reușit să sară gardurile și să vandalizeze mașini, fără ca jandarmii să intervină ca să îi oprească. Doi ambasadori au rămas astăzi blocați în Parlament din cauza protestului, iar miniștrii guvernului PSD – PNL nu a mai venit la audieri, ci au anunțat că se conectează online la audierile din comisii”, arată un comunicat al formațiunii.

Și Jandarmeria a reacționat. Alex Iacob, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că jandarmii ”au fost puși în fața faptului împlinit” și că nu știu exact cum a cedat poarta prin care au păstruns protestatarii în curtea Senatului.

”E un circ fără margini făcut de acești domni de la AUR, care mai au puțin și sar la bătaie.

De mâine încolo fiecare parlamentar ar trebui să fie controlat, să nu cumva să aibă arme albe când intră în Parlament. După ce am văzut această manifestare e foarte posibilă o singură scânteie să dea foc întregii săli a plenului.

Au sărit la bătaie să îl bruscheze pe președintele de ședința. Așa ceva nu am văzut decât în arenele unde se practică sporturi violente. Înjurături, Simion a spus că ne scuipă pe toți cei care votăm certificatul verde.

Firesc ar fi în aceste momente ministrul de interne să ia atitudine, jandarmeria, poliția ar trebui să își facă datoria, e vorba de o instituție a statului”, a spus și deputatul PNL, Georgel Știrbu.

Comunicatul Ministerului Afacerilor Interne:

”În referire la manifestarea publică ce a avut loc, astăzi, în perimetrul Palatului Parlamentului, facem următoarele precizări:

Pentru început se impune mențiunea că adunarea publică nu a fost autorizată.

Potrivit informațiilor publice, această manifestare a fost asumată de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice.

În cronologia lor, evenimentele s-au derulat astfel:

În jurul orelor 7:30 în zona Pieței Constituției s-a adunat un grup de persoane, care ulterior s-a deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.

În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatul Parlamentului, prin intermediul unor autovehiculele aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului.

În intervalul 08:00 – 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine.

Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea).

Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine.

Persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceștia au fost conduși în zona exterioară curții imobilului. În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane.

Menționăm că, în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm și respectarea prevederilor legale.

Nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice.

La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane.

Pe toată timpul manifestării publice, dispozitivul de ordine a fost adaptat în funcție de numărul participanților și dinamica evenimentelor.

În continuare, organele de poliție și jandarmerie acționează pentru încheierea manifestării fără alte incidente.

În paralel, se desfășoară activități pentru identificarea persoanelor care sunt responsabile de încălcarea prevederilor legale.

Facem un apel și solicită tuturor participanților să coopereze cu jandarmii și să respecte îndrumările acestora.”, arată un comunicat al MAI”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax