Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reacţiile pacienţilor despre CALITATEA SERVICIILOR MEDICALE din Spitalul Judeţean Alba. Peste o sută de mesaje pro și contra

Publicat

UPU Alba

UPU Alba Sute de distribuiri, dar și peste 100 mesaje au fost postate pe pagina de Facebook, dar şi  la secţiunea „Comentarii” a ziarului Alba24, în urma articolului postat despre nemulțumirile de la Spitalul de Urgențe din Alba Iulia. Mulți au acuzat ignoranța medicilor și a asistenţilor medicali, pasivitatea cu care se lucrează, iar alții au acuzat faptul că mulți pacienți se prezintă la secţia de Urgență cu boli cronice sau afecțiuni care pot fi tratate și de medicul de familie. Unii dintre aceștia cred că situația era diferită și nu se mai aștepta atâtea ore la urgențe, dacă în Alba Iulia exista un Centru de Permanență pentru pacienți.

Citește și Nemulțumiri la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Pacienții se plâng că așteaptă prea mult pentru a primi îngrijiri medicale »

În 14 auguust 2013 Ministerul Sănătății au intrat în vigoare normele pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 697/112/2011. În cadrul Centrelor de permanență medicii de familie trebuiau să asigure consultații pentru pacienții care aveau probleme medicale care nu erau de competența Serviciilor de Urgență din spitale. Până la această oră în Alba Iulia nu s-a deschis niciun centru de permanență prin care medicii de familie să preia o parte din cazurile care aglomerează UPU.

Discuții pe tema deschiderii unui Centru de Permanență în Alba Iulia au fost și în urmă cu doi ani și jumătate. Medicii de familie şi Direcţia de Sănătate Publică nu au ajuns la un comun acord nici în privinţa spaţiului în care să se desfăşoare activitatea şi nici cu privire la momentul semnării deciziei de a deschide centrul de permanenţă în Alba Iulia.

În momentul de față, Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean  Alba Iulia are un total de 15 medici care se ocupă de peste 150 de persoane venite zilnic la secția de urgențe. Dintre aceste cazuri doar 30% sunt urgențe reale iar restul sunt cazuri a căror rezolvare o pot face de către medicii de familie sau policlinică. În județul Alba, cetățenii sunt înscriși la 206 medici de familie.

SONDAJ Alba24: Investițiile de la Spitalul Județean Alba au înbunătățit calitatea serviciilor medicale?

Loading ... Loading ...

Redăm mai jos o parte dintre comentariile și mesajele transmise de cititori  cu precizarea că vom continua acest subiect până când autoritățile vor prezenta o soluție prin care problemele cu care se confruntă pacienții dar și medicii de la UPU Alba se vor rezolva.

 

„Ești tratat cu „ignore „. Asistentele sunt mai scârboase decât doctorii . Nu poți nici măcar sa pui o întrebare, să ceri o informație. Adică, personal medical puțin și prost, sunt persoane care nu trebuie sa fie acolo , rușinos, proastă organizare. Conducerea ce face ? Sau e o strategie să ii cauți la cabinetele private ?!? Josnic” , scrie Mirela Sicoe.

„ Doamne Ferește să ajungi la urgențe. Pentru că ești băgat în seamă doar dacă ești pe targă și îți dai duhul, așa sunt doctori în ziua de azi dacă nu te vaiți și nu te plângi de dureri poți să stai mult și bine că nu ești băgat în seamă de nimeni….Sunt niște oameni care pur și simplu nu îi interesează de sănătatea ta îi doare pe ei undeva de tine”, ne-a transmis Ana Maria Malai.

Ioana TomusAm mers cu fetiţa de 1 an si 4 luni noapte pe la 23 si am stat vreo trei ore iar fetiţa vomă si avea si diaree dar tot degeaba am mers nea zis până la urmă so ţin la regim si ceai de mentă . Nemulţumita am plecat acasă”

Ileana Cira consideră că „ este un haos total la urgențele spitalului Alba. Eu am avut nevoie să-mi facă doar o injecție nepoțelului meu de 5 luni (avea la momentul respectiv) și nu au vrut să-i facă până nu m-am certat cu ele și atunci o asistentă a venit și mi-a zis să merg cu ea că îi face injecția. Este o harababură totală ,trebuie să deschizi punga peste tot unde te duci că altfel nu te ia nimeni in seamă”.

Mariana Cica:Am ajuns si eu cu baiatul de 4 ani, dupa 5 episoade de voma si de „mama nu vreau sa mananc nimic” am decis ca e mai bine sa-l vada un medic. Vroiam sa inlatur teama ca ar putea fi vorba de apendicita. Eram in vacanta la bunici si neavand medic de familie pentru ca suntem stabiliti in alta tara, am apelat la ajutorul celor de la urgente, oricum ora era inaintata 1 noaptea. Ne-a trimis sus la pediatrie unde asistentele alergau pe coridor dupa……. o vrabie intrata nu se stie cum … doctorita de garda era suprasolicitata telefonand jos la primiri urgente si spunandu-i celui de la primiri sa nu-i mai trimita sus nimic si sa-i lase timp de o tigara. Mi-a consultat baiatul si mi-a spus ca ma interneaza pentru ca, copilul nu mananca si nu bea nimic si se poate dehidrata. Intrand in cabinet mi-a fost imposibil sa nu sesizez maldarul de coji de la seminte, televizorul pornit si cheful de nimic al asistentelor.I-au facut analize. Toate au iesit ok. A facut doua perfuzii cu săruri si antivomitiv si copilul era deja pus pe picioare. Manca paine prajita si bea supa strecurata era vioi si vroia sa plece. Spre uimirea mea, la vizita doctorului, mi s-a spus ca trebuie trecut pe antibiotic injectabil. Cand am intrebat de ce mi s-a raspuns …pentru ca baiatul a avut putin gatul rosu la internare. Am refuzat acest lucru si am semnat foaia de externare sub amenintari. Mi-am luat copilul acasa l-am tinut cu regim 3 zile si acum e ok. Stiam ca gatul copilului dupa atatea episoade de voma e iritat, cum sa-i dai antibiotic?!”

„Eu am avut ghinionul să ajung la urgențe în spitalul din Alba Iulia și am rămas cu un gust amar după această experiență. Pe lângă faptul că eu nu puteam să stau în picioare, locuri unde să aștepți nu erau decât vreo 3 scaune, m-am așezat pur și simplu jos, ca să mă trezesc mai apoi cu un „șut” de la un brancardier spunându-mi: Ridica-te că nu ai nimic! După ce am așteptat vreo 2 ore pentru a mă examina un medic, aflu că el defapt nu mai se afla în spital de o oră și că aștept degeaba” , spune Maria Berghean.

 „Foarte adevărat, chiar dacă te simți foarte rău astepti 4-5, ore în șir pe un scaun fără ca cineva să îți dea un calmant până îți vine rândul și se zice URGENȚE”, scrie Eva Gros.

Anca Moldovan: O prietena a ajuns la urgente cu fetita .avea mana rupta…… o durea…plangea…si au lasst-o 4 ore pebun scaun sa astepte !!! cat de trist !!”

Daniela şi Nicolae Crisan spun că „nu proasta organizare se așteaptă să umbli la buzunar începând de la medicul de servici la U.P.U până la brancardier și se tot plâng că au salarii mici, e de jale fraților”

Ileana Cira:Este un haos total la urgentele spitalului Alba.Eu am avut nevoie sa-mi faca doar o injectie nepotelului meu de 5lunu (avea la momentul respectiv) si nu au vrut sa i faca pana nu m-am certat cu ele si atunci o asistenta a venit si mi-a zis sa merg cu ea ca-i face ea injectia.Este o harababura totala ,trebuie sa deschizi punga peste tot unde te duci ca altfel nu te ia nimeni in seama.”

Maria Popa: ”Foarte adevarat, din pacate…cu genunchiul deplasat si umflat dupa o cazatura , am stat, 9 ore mari si insuportabile din cauza durerilor…dupa 5 ore au catadixit o radiografie iar dupa alte 4, un rezultat; in tot acest timp, am stat in picioare…nu stiu de ce i se mai spune urgente…”

Păi la ce să te aștepți ….mergi pe picioarele tale la spital și pleci între 4 scânduri. La noi banii vorbesc, cum le bagi în buzunare, imediat ești băgat în seamă!!!!Rușine!!!!!”, a comentat Carlla Mihaltan.

Rândul se respectă la medicul de familie, la dentist sau la medicul specialist . Problema la noi este că medicii de familie nu își fac treaba ! Și oamenii nu se duc să-și ceară drepturile ! De ce nu se duc să reclame că nu sunt multumiți de medicii de familie ? Oamenii nu știu că medicul de familie ESTE OBLIGAT DE LEGE să vină și la domiciliul pacientului! Și iau bani pentru fiecare om înscris la ei.

Flavia-Georgia Hurduban:Da… bunica mea de 87 de ani s-a dus acolo cu un picior umflat, si s-a intors acasa cu el dublu, plus rosu ca focu’.. au tinut-o la upu 8 ore, pentru un doppler ,o injectie si pentru luarea tensiunii…probabil ca nu a fost asa grava treaba cu piciorul ei, dar mi-a povestit ca acolo abia daca te baga cineva in seama.. 🙁 ..mergi bolnav si te intorci si mai bolnav…pacat”.

Mulți oameni vin la urgență pentru că nu au asigurare sau pentru că știu că dacă vin o să fie văzuti și o să facă analize gratuite. De asta 2 medici și 4-5 asistenți trebuie să vadă pe tura cam 80-100 de pacienți ! Și din aceștia doar 20-30%sunt întradevăr de urgență . Restul sunt oameni care au boli cronice sau afecțiuni care sunt de văzut de către medic specialist sau pot fi rezolvate de către medicul de familie. Dar este mai comod să vină în urgență unde este NON-Stop”, a scris Dorina Clement.

Semproniu Vanellus VanellusSpune  dacă ai 250 de pacienti pe zi, din care 200 ar putea fi tratati de medicii de familie, ce ai faxe? Si asta luni, marti, miercuri…etc, ianuarie, februarie, etc…”

Dorina Clement :  (…) Se face triaj si se intra in functie de gravitatea bolii ! Daca se prezinta un om cu dureri de spate ptr ca are o pneumonie pe care o duce pe picioare de cateva zile crezand ca este o banala raceala si un altul care tocmai a facut un infarct si exista 1 pat liber cine sa intre primul? Cel cu pneumonia ca a ajuns primul ? Daca sunt 2 medici care au in permanenta 4-5 oameni sub supraveghere sau la consultatii cum sa procedeze ? Si eu am avut ocazia sa ma prezint la urgenta in Spania si nu am vazut unul sa vocifereze sau sa urle la asistenta ! Si asteptau de cateva ore ! Si culmea mai era un roman acolo care mi-a spus ca ” aici nu este ca in tara ” – adica trebuie sa astepti in functie de culoarea codului de urgenta (…) nu la culoarea pielii. Si da – de fapt un mare DA ! Pentru conditiile din spital – aici este o mare diferenta si va dau dreptate ! Dar discutia este despre UPU – unitatea de primiri urgente – Alba din 2014 si despre faptul ca se asteapta la urgenta. Eu am spus ca si in Spania am asteptat . Si in Italia la fel ! Peste tot se intra la medic in functie de codul de culoare pe care -l aloca Triajul in functie de gravitate . Conditiile din UPU alba sunt la nivel european acum . Si o buna parte din medici si asistenti . Si vreau sa ma credeti ca este o simpla discutie nu iau apararea nimanui dar ce este drept e drept. Sistemul sanitar in sine este mult mai bine pus la punct afara ! Dar si oamenii au alt grad de cultura si civilizatie ! Cand am fost la urgente afara la un moment dar a iesit o asistenta care a intrebat daca este cineva care nu mai suporta durerea si nu mai poate astepta . Nu a spus niciunul nimic ! La noi daca intreba asa ceva 99 % spuneau ca nu mai pot si ca vreau sa intre !!! Ptr ca asa-i la noi ! Va garantez ca si in Spania daca mergeti la urgenta asteptati in functie de evaluarea care se face si prin care se stabileste gravitatea . Dacă Doamne fereste mi s-ar întâmpla ceva m-as ruga la D-zeu sa vina Smurd -ul nu ambulantă sa ma ia sa m-a ducă la Alba si nu la Sebes ! Si când spun asta știu de ce spun ! (…)  Asistenta din triaj trebuie sa stabilească care este mai grav nu oamenii care așteaptă . Aceasta este marea problema – lumea nu înțelege ca nu este cu rândul ! Nu contează rândul in Triaj ! Contează gravitatea afectiunii cu care s-a prezentat pacientul . Rândul se respecta la medicul de familie sau la dentist . Sau la medicul specialist . Problema la noi este ca medicii de familie nu își fac treaba ! Si oamenii nu se duc sa-si ceara drepturile ! De ce nu se duc sa reclame ca nu sunt multumiți de medicii de familie ? Oamenii nu știu ca medicul de familie ESTE OBLIGAT DE LEGE sa vina si la domiciliul pacientului ! Si iau bani PTR fiecare om înscris la ei .

 

 Citeşte şi Nemulțumiri la Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Pacienții se plâng că așteaptă prea mult pentru a primi îngrijiri medicale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. :)

    luni, 20.10.2014 at 19:13

    Daca nu s-ar mai duce la urgente toti panicatii de cate ori le curge un muc sau ii doare o unghie, n-ar mai fi asa aglomeratie, deci nici atata asteptare. O fi si personalu’ medical de vina, de cand e de-ajuns sa faci o postliceala la care sa nu mergi, ca sa devii asistenta medicala (de unde multe ies si nu stiu nici sa gaseasca o vena), da’ si oamenii exagereaza. Nimeni nu mai stie sa ia un paracetamol, un algocalmin sau un metoclopramid, fara sa ingroase randurile la urgente inainte. La fel ca aia care cheama salvarea pentru orice cacat, cand inca se pot deplasa lejer pe picioarele lor.

  2. roni

    luni, 20.10.2014 at 22:02

    Dragi pacienti si paciente care sunte-ti asa nemultumiti de serviciile pe care le primiti la UPU Alba si care improscati cu noroi in niste oameni care chiar isi fac datoria dar voi nu aveti de unde sa stiti ca este mai usor sa arunci cu noroi in loc sa te interesezi care este traseul pe care merge un bolnav de cind i se face fisa UPU si pina la ulterioara lui internare sau trimitere acasa .Din momentul intrari la upu bolnavului i se recolteaza probe de laborator i se fac investigatii imagistice sunt chemati medici specialisti de pe sectii ca sa il consulte pe bolnavul respectiv toate aceste dureaza nu se fac in 5 minute exista 2 medici pe tura si 5 asistenti care de multe ori nu au vreme sa isi manince mincarea cu care vin de acasa vi se pare uman sa lucrezi 12 ore si sa mergi cu mincarea acasa eu cred ca nu .Toti vb de faptul ca platim asigurari de sanatate este corect dar din 60 ron pe luna cit dam din salar nu putem avea pretentia la servicii de 5 stele.In toate tarile civilizate exista un pachet de baza asigurat in cuantum de sa zic50 de euro iar restul fiecare pacient isi face o asigurare facultativa de sanatate in functie de dorintele pe care acesta le are .Referitor la Ambulanta pe care la fel o denigrati ca si pe UPU un pacient in Austria are dreptul sa cheme ambulanta de 2 ori pe luna si atunci in cazuri serioase gen IMA ,AVC COME ,ARSI ,POLITRAUMATIZATI altfel daca solicitarea nu se justifica acel pacient plateste din propriul buzunar nota de plata abia astept sa se faca si la noi la fel ca sa nu mai aveti pe cine denigra si batjocori

    • elena

      luni, 20.10.2014 at 22:30

      Adevarat,dar daca ajungi la UPU in mod sigur nu mergi de placere,merita orice om sa ii se vorbeasca frumos,sa fie ascultat.Stim cu totii ca toate cazurile sunt triate in functie de gravitate,asa este peste tot,in orice tara,dar peste hotare esti tratat cu respect indiferent de contributia retinuta(care este procent din remuneratie).Este stigator la cer sa ajungi la un interval destul de mare la UPU,si atunci cu un copil sau o persoana in varsta<si sa fii tratat cu spatele doar ca nu vrei sa dai spaga sa fie considerat cazul tau mai urgent decat al celui de langa tine…

  3. felicia

    luni, 20.10.2014 at 22:22

    da se recolteaza ca ele stau si fumeaza nu se obosesc deloc sa se miste de pe scaun stau ca buhele acolo si nu i intereseaza de oameni ce pacat ca exista asemenea specimene de doctori si mai sunt si cateva ***** asistente care trebuie sa isi fac concult la medic ele ce sa ofere ele ingrijire !asteapta bani de la noi si au si cabinete particulare au case masini isi permit pe banii nostrii si ai batranilor care din pensia lor mica trebuie sa bage ceva la buzunar nui destul ca trebuie sa isi plateasca medicamentele rusine !!!

  4. sica

    luni, 20.10.2014 at 22:52

    Eu nu inteleg un lucru. Daca se suna la salvare pentru un muc te duci, il iei, il consulti, ii stergi nasul si….nota de plata: transport, consultatie, interventie….dar usturator nu insuportabil. As vrea sa vad cine mai suna aiurea la 112 pentru salvare.

  5. lupu sur

    marți, 21.10.2014 at 00:51

    Draga Roni,de ce nu mergi sa stai in Austria ? La noi pt. pensionari nu-ti face nimeni asigurare facultatifa.Cred ca ai si tu batrani in familie si sper sa apuci si tu zilele alea.Gandeste ca daca faci ceva acum pt. ei,faci si pt. viitorul tau.Nu le mai pune palma celor care ne desconsidera pt. ca santem batrani.

  6. Pentru Felicia

    marți, 21.10.2014 at 01:44

    Doamna ! Vorbiti fara ca macar sa fi citit articolul sau comment-urile anterioare !
    NIMENI DIN URGENTA UPU nu are cabinet particular !!!!!
    Da ! Au case sau apartamente ! Va deranjeaza ? Ati fi vrut sa doarma pe trotuar sau in rulota? Vi se pare anormal ca un medic care face scoala pana la 30-35 de ani si continua pe tot parcursul exercitarii meseriei sa faca cursuri peste cursuri si specializari SA NU AIBA O CASA ? De ce vb cu pacat ? Stiti cate credite au toti cei din UPU? Cati si-au luat casele cu credite ptr care platesc pana la pensie ? Aveti impresia ca lor nu l-i se retin asigurari de sanatate ? Pe ei ii judecati ca traiesc din banii Dvs? Mutati- va privirea catre clasa politica !!! Ei au case si masini pe care l-e platim toti ! Ce ati vrea ? Sa lucreze toti voluntari ? Sa doarma sub poduri ? Sa umble pe jos sau cu RATA ? Credeti-ma ca sunt printre putinii care chiar traiesc din salarii ! Ignoranta Dvs ca sa nu zic prostia ma infioara ! Suntem o natie de redusi mintali daca judecam asa ! Efectul de turma este teribil !!! Halal popor ! Ne meritam soarta ! Hai sa mergem sa dam cu tot personalul de acolo la pamant! Dupa care sa procedam la fel cu profesorii , cu politistii cu pompierii samd ! Dupa care trai pe vatrai ! Sa vedeti ce bine o sa ne fie !

  7. Roni

    marți, 21.10.2014 at 10:24

    Draga ,,lupule sur”….nu încerca sa te dai bălan ca nu esti….realitatea este ca toti ați vrea sa beneficiati de o grămada de servicii….dar pe gratis….ce ai zice sa chemi ambulanta ….sau sa mergi in UPU …iar la final sa ti se dea o chitanța cu suma pe care ar trebui sa o achiti deoarce nu ai reprezentat o urgenta?…daca vrei sa bati din gura…intereseazate despre care e adevarata realitate….si eu nu tin partea la nimeni….se pare ca aicea ai dedus chestia asta deoarece….,,adevarul doare”…toti va plangeti….si vreți avioane….si cand e de facut ceva…frecați telecomanda la tv……ambulanta nu este taxi iar UPU nu este hotel….aceste doua servicii isi fac treaba cu foarte mare profesionalism ….rezolvând cazuri cu adevarat grave….si salvând oamenii de la necaz….in caz contrar….Afirmatiilor făcute de mine….te invit sa mergi ca si voluntar in oricare dintre cele doua servicii …si sa vezi ce înseamnă munca si profesionalismul..ca de bătut din gura toti suntem buni …

  8. anonim

    marți, 21.10.2014 at 13:24

    Nu e usor sa lucrezi in upu.
    Stresul e mare.
    Incercati sa-i mai si intelegeti.
    Unii sunt mai aroganti .
    Dar isi vor revenii si ei speram.

  9. anonima

    marți, 21.10.2014 at 16:31

    anonima
    Ştiţi ce scrie la intrare UPU:Vă rugăm să nu influenţaţi în nici un fel decizia personalului!!! Am fost prezentă într-o după masă la urgentă când au fost sunate două doamne asistente care lucrează pe această secţie. Au venit de acasă pentru a înlesni intrarea unor persoane înaintea altora cu prioritate!!! E corect? Cât despre pregătirea lor- la majoritatea pregătirea lasă de dorit-majoritatea au fost brancardieri şi infirmieri, au făcut concomitent şcoala şi iată că au avut şi postul asigurat la UPU. O, dar au nişte aere…de parcă ei sunt medici dar ei sunt praf! Doamna Manager ar trebui să mai trieze din ei şi să aducă persoane cu adevărat competente!Nu zic că nu sunt şi persoane bine pregătite, dar puţine care se dedică oamenilor. În plus toţi sunt cuplaţi pe acolo: medic cu asistent, asistent cu asistent…şi toţi sunt nervoşi că na…au probleme de cuplu…
    Apropo, atenţie la concediile medicale pe care d-na doctor Adămuţiu le dă incorect pentru că i se umple portbagajul sau punga!!!- cică ar fi de urgenţă, dar el are alte preocupări pe perioada concediului medical, nicidecum nu este bolnav.Şi alţii care într-adevăr au nevoie de un concediu medical nu primeşte, merge în continuare la serviciu!

  10. lupu sur

    marți, 21.10.2014 at 18:37

    Roni draga,n-ai inteles ce am vrut sa zic.Nu m-am plans de costuri sau gratuitati,ci de faptul ca santem ignorati de multe ori si pt. ca virgula,comparati tot timpul Romania cu celelalte tari.Uitati ca la noi,ca la nimenea.Sant convins ca la UPU sant oameni de calitate,dar ca peste tot sant si uscaturi.

  11. andra

    marți, 21.10.2014 at 20:05

    Felicia., spune unde ai mai auzit dumneata ca citez: asistentele ,am incheiat citatul, sa aiba cabinet particular? De ce vorbiti cu gura aceea care va miroase zilnic, lucruri pe care nu le stiti? Va invit in urgenta sa indicati persoanele la care ati dat bani.Sa spuneti suma si cui ati dat.Nu va e rusine?Nu mai aveti pic de bun simt si de onoare.Faceti va rog toti care spuneti ca dati sau ati dat bani hartie in scris si sa se ia masuri, dar atentie si dumneavoastra veti raspunde penal pt minciuna si acuzatii mincinoase.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax