Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Recensământul populației: AMENZI pentru cei care nu răspund la întrebări, ZI LIBERĂ pentru persoanele care se vor autorecenza

Publicat

Recensământul populației și al locuințelor va începe în luna martie. Cei care se autorecenzează online vor beneficia de o zi liberă, în timp ce persoanele care nu dau date recenzorilor pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. 

Guvernul a aprobat luni, 31 ianuarie, trei acte normative care vizează organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România de anul acesta.

Citește și Recensământul populației României începe astăzi. Este primul care va avea loc și online, prin autorecenzare. CALENDAR

Este vorba de trei Hotărâri de Guvern despre forma şi conţinutul chestionarului de recensământ, specificaţiile tehnice pentru transmiterea datelor, dar şi stabilirea bugetului şi a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării acestuia.

Vezi și Recensământ 2022: Cu cât este plătit un recenzor. Ce condiții minime trebuie să îndeplinească o persoană pentru angajare

România ar trebui să transmită rezultatele acestui recensământ către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2022, în caz contrar riscăm demararea procedurii de infringement.

Zi liberă pentru cei care se autorecenzează online și amenzi pentru persoanele care refuză să răspundă la întrebări

Persoanele salariate care se autorecenzează, în perioada 14 martie – 15 mai 2022, prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.

Dovada autorecenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, conform OUG nr.19/2020. Pe de altă parte, cei care nu se pot autorecenza vor fi contactaţi de recenzori pentru colectarea datelor în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, dar în acest caz respectivele persoane nu mai beneficiază de ziua liberă.

Purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, a explicat cum se desfășoară mai exact cele trei etape ale Recensământului.

O primă etapă este cea în care se preiau date din surse administrative şi aceasta este de la 1 februarie la 13 martie 2022. O a doua etapă, este vorba de autorecenzare, este o etapă în care populaţia este invitată să acceseze un site anume destinat acestui aspect şi să se înregistreze pe baza completării unui chestionar, care, aşa cum îi spune şi numele, este online, adică nu este unul pe hârtie.

Există două categorii de populaţie, cei care au adrese şi folosesc în mod curent sistemele de corespondenţă online (…) intră pe adresa respectivă, completează chestionarul, iar la finalul înregistrării primeşte o confirmare a încheierii cu succes a operaţiunii şi, pe baza acestei confirmări, va putea să beneficieze de acea zi liberă pe care, conform legii, statul o acordă celor care apelează la această metodă, pentru a încuraja recenzarea online.

Pentru cei care nu au nici tehnologia necesară, nici adrese de mail şi de regulă nu folosesc instrumente de comunicare online, în fiecare localitate există puncte de autorecenzare asistată (…).

A treia etapă a recensământului, între 16 mai şi 17 iulie 2022, este o etapă în care colectarea se face în sistem clasic: un recenzor vine la fiecare persoană care trebuie să fie recenzată şi face înregistrarea ca atare pe baza declaraţiilor pe care le face persoana.

Deosebirea faţă de recensămintele trecute este că, de această dată, nu va veni cu un formular de hârtie, ci va veni cu o tabletă şi înregistrarea datelor se va face pe tabletă”, a detaliat purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, pentru Agerpres.

Persoanele care nu vor să participe sau nu lasă recenzorii să-şi facă treaba sunt pasibile de amenzi serioase.

Astfel, constituie contravenţie „împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă sau a desfăşurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, dar şi „refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete”.

Cei care se fac vinovaţi de astfel de contravenţii pot fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.000 de lei la 3.000 de lei.

Recensământul populaţiei României a fost iniţial programat pentru 2021, dar a fost amânat cu un an, din cauza pandemiei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Ghiorghi

    marți, 01.02.2022 at 14:24

    Băi GUVERNANȚI TÂMPIȚI ce SUNTEȚI de NEGHIOBI.
    Păi după mintea voastră (care se vede clar că NU o aveți) ați vrea să fiți informați și de câte ori se facă omul pe zi,de cât ori își freacă femeia pe zi,cât și ce mănâncă,….
    Păi chiar că NU SUNTEȚI NRMALI.
    Păi pe voi vă interesează nr populației băiii cretinilor.
    Păi de unde știe omuĺ (BĂI gunoaielor) din ce îi făcut blocul și alte mizerabile de întrebări puse în chestionare ca să răspundă.
    AȘA SĂ VA AJUTE DUMNEZEU după cum și faceți și gândiți BĂIII 💩💩💩

  2. Rizea Catalin

    marți, 01.02.2022 at 15:45

    Iar amenintari cu amenzi in caz ca nu ne supunem!!!
    Tremuram toti, o sa va raspundem cand or zbura porcii!
    Unde scrie in constitutie ca suntem obligati?
    Hai sa vedem cu amenzile alea daca castigam in instanta sau nu, eu sunt primul!
    Se pare ca statul prin reprezentantii sai nu intelege ca suntem foarte multi care nu dam doi bani pe ceea ce vrea sau crede statul!

  3. Petru

    marți, 01.02.2022 at 19:27

    Trebuie făcut recensământul îl facem și pe acesta,da nu înțeleg de ce datele persoanelor recenzate trebuie raportate Comisiei Europene.
    De ce nu raportați și numărul latrinelor din fundul curțiilor dacă tot am ajuns talpa Europei.Vai de capul vostru !!!

    • Madalina

      miercuri, 02.02.2022 at 20:37

      Exact. Toate mișcările de la noi trebuie să le știe comisia europeană.ca să ne poată controla in continuare. Și ăștia de la conducerea țării se executa imediat că vezi Doamne, cere comisia europeana…

  4. Scopul

    miercuri, 02.02.2022 at 08:06

    Ciobanii isi numara oile ca sa stie cate raporteaza pentru a accesa sprijinul guvernamental promis acum 100 de ani. Politrucii vor stie daca din 3 votanti, ca 2 au emigrat in tarile cade, ala unul ramas de ce mai traieste si daca iese la vot. Dar se pare ca si ala sa trezit, nu vrea zgarda si la vot va sta acasa ca tot i sa majorat pensia cu o cutie de chibrituri si poate da foc la frunzele pe care pina acum le taia la caini. Vor sa stie daca avem mai mult de 2 camere si o toaleta cum au ei la parlament. Care are doar o garsoniera, va trebui sa inchida toaleta ca apa sa scumpit de parca e benzina. Nesincere Regrete eterne !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax