Connect with us
Advertisement

Economie

Recensământ 2022: Cu cât este plătit un recenzor. Ce condiții minime trebuie să îndeplinească o persoană pentru angajare

Publicat

Guvernul a stabilit modalitatea de plată a recenzorilor care vor asigura autorecenzarea asistată la Recensământul populației.  În Hotărârea de Guvern, Executivul a stabilit ca plata recenzorilor să nu mai depindă de numărul de ore lucrate, ci de numărul de chestionare completate.

Totodată, dispare și limita superioară a veniturilor recenzorilor, care este de 8.000 de lei. recensământul populație și locuințelor din România a început în 1 februarie, dar autorecenzarea va începe în martie.

Vezi și Cum se poate lua ZI LIBERĂ pentru autorecenzare la Recensământ. Ce trebuie să facă angajații

Calendar Recensământul Populației și Locuințelor 2022:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Recensământ 2022: Plata recenzorilor, în funcție de numărul de chestionare completate

Mai exact, potrivit proiectului de HG care mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, „plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin autorecenzare asistată, la un tarif de 7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei» și de 3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinței», inclusiv pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial”.

Acum, HG 1.071/2020 prevede că plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare se face în funcție de realizarea activităților contractate și timpul efectiv lucrat, la un tarif de 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 de lei pentru două luni de contractare a serviciilor.

Recensământ 2022: Tarifele plătite pentru chestionare

În plus, în proiectul de HG mai scrie că plata recenzorilor se face în funcţie de numărul de chestionare completate prin interviu față în-față la un tarif de:

  • 7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei»
  • 3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit».

Pentru oraşele şi comunele izolate sau dispersate teritorial, plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcţie de tipul de chestionar la un tarif de

  • 9 lei pe «Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
  • 5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinţei», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit»”.

Potrivit avocatnet.ro în prezent, legislația stabilește că plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcție de tipul de chestionar la un tarif de opt lei pe chestionarul pentru recenzarea persoanelor și de cinci lei pentru chestionarul pentru recenzarea locuințelor, iar în cazul orașelor și comunelor izolate sau dispersate teritorial, plata este de zece, respectiv de șase lei, dar fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni de contract.

Recensământ 2022: Cât va câștiga un recenzor șef și coordonatorii

Apoi, prin același proiect e stabilit că plata recenzorilor-șefi va fi în sumă fixă de 6.000 de lei pentru cele două luni de contractare a serviciilor (acum e stabilită la 23,25 lei pe oră, fără a depăși suma brută de 8.000 lei pentru două luni).

Plata coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului București, oraș și comună se va face pentru două luni de contractare, astfel:

  • în sumă de 8.000 de lei, pentru unitățile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale cu populația mai mare de 100.000 locuitori;
  • în sumă de 7.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 50.001-100.000 locuitori;
  • în sumă de 7.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 30.001-50.000 locuitori;
  • în sumă de 6.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 20.001-30.000 locuitori;
  • în sumă de 6.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 10.001-20.000 locuitori;
  • în sumă de 5.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 2.401-10.000 locuitori;
  • în sumă de 5.000 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația între 1.501-2.400 locuitori;
  • în sumă de 4.500 de lei, pentru unitățile administrativ-teritoriale cu populația mai mică de 1.500 locuitori.

Recenzorul este persoana care interacţionează direct cu populaţia, efectuând interviul cu persoanele din locuinţele alocate și care înregistrează datele obţinute pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul de recensământ atribuit.

Recensământ 2022: Ce este autorecenzarea asistată

Așa cum stabilește OUG 19/2020, autorecenzarea asistată este “acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor”.

Potrivit HG 1.071/2020, orașele și comunele izolate sunt considerate localitățile aflate la o distanță mai mare, în linie dreaptă, de 20 km față de drumurile naționale și europene, precum și față de autostrăzi.

În același timp, orașele și comunele dispersate teritorial sunt cele care au un indice de dispersie al așezărilor (arată o densitate scăzută a locuințelor, care este raportată la suprafața intravilanului) de cel puțin cinci, în conformitate cu situația calculată de Institutul Național de Statistică pe baza rezultatelor ultimului recensământ al populației și locuințelor.

Lista orașelor și comunelor izolate sau dispersate teritorial va fi publicată pe site-ul www.recensamantromania.ro.

Recensământ 2022: Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să fie recenzori

Cei care vor să fie recenzori la următorul recensământ vor trebui, în cazul în care îndeplinesc o serie de condiții, să ia legătura cu primăriile din localitățile de domiciliu. Pentru recensământul din 2011, autoritățile au selectat și angajat circa 100.000 de persoane.

În august 2021, regulile recensământului au fost modificate, printre schimbări numărându-se și faptul că recenzorii vor putea colecta date despre o persoană, în anumite cazuri, de la administratorii de bloc sau vecini.

Activitatea recenzorilor pentru autorecenzare asistată și a recenzorilor prin interviu față în față, în gospodării, se va desfășura astfel:

  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare asistată în sedii prestabilite
  • 16 mai – 17 iulie 2022:Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă în gospodării (cu ajutorul tabletelor)

Condiții de eligibilitate minime pentru persoanele care vor să devină recenzori:

  • Studii medii
  • Disponibilitate de operare a tabletei electronice

Pentru includerea în baza de date a recenzorilor și realizarea selecției, doritorii trebuie să completeze un chestionar (model orientativ, aici, model exclusiv pentru recensământul în județul Brașov). Termenul limită de completare a chestionarelor anunțat de unele Direcții județene de Statistică este 28 februarie 2022.

IMPORTANT! Potrivit Direcției Regionale de Statistică (DRS) Alba, persoanele care vor să devină recenzori trebuie să se adreseze primăriilor din localitățile în care vor să participe la recensământ.

UPDATE: DRS Alba pune la dispoziție adresa e-mail: rpl2021ab@alba.insse.ro, pentru cei interesați de activitatea de recenzor. Pot transmite mesaj cu date de contact (nume, prenume, telefon). Selecția propriu-zisă va începe la o dată ulterioară. Vor fi comunicate alte detalii, în perioada următoare.

Selecția persoanelor va fi realizată de către Direcțiile Județene de Statistică prin Unitatea Județeană de Implementare a Recensământului, în colaborare cu Comisia Județeană RPL și Comisiile Locale RPL.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

surse: avocatnet.ro, recensamantromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement