Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Record de spectatori la Music & Film Festival Alba Iulia. Peste 8.500 de persoane au participat la evenimentele programate

Publicat

La Alba Iulia Music & Film Festival, peste 8.500 de persoane au asistat la filmele, concertele și evenimentele speciale care s-au desfășurat timp de patru zile în Cetatea Alba Carolina. Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, cea de-a doua ediție a festivalului de muzică și film a întrecut astfel cifrele de audiență înregistrate în 2012, atunci când ediţia inaugurală a strâns în faţa scenelor şi ecranelor un număr de 7.600 de persoane.

„Spectatorii din Alba Iulia au confirmat ceea ce noi am intuit cu doi ani în urmă: există aici dorința de a vedea filme de calitate, de a participa la concerte, de a discuta cu invitați, interesmpentru actul cultural în general. Alba Iulia poate deveni o cetate a culturii și un loc ideal pentru asemenea evenimente. Mulțumim autorităților locale pentru încrederea acordată și în acest an, mulțumim unui public minunat, numeros, care s-a bucurat de programul pregătit de noi. Sperăm ca în 2014 să reușim să trezim același interes și din partea mediului privat, care ne poate ajuta să construim alături de Primărie și albaiulieni o a treia ediție mai mare și mai importantă”, a declarat Cristian Hordilă, directorul festivalului.

La evenimentele programate în prima zi a festivalului, joi, peste 1.800 de persoane au asistat la proiecţia de la Palatul Principilor şi deschiderea oficială din Piața Unirii Open Air, în cadrul unui eveniment în care filmul „În fiecare zi mi-e dor de tine” a fost precedat de salutul Gărzii Romane de la Apulum, show-ul pirotehnic al trupei Crispus și concertul cu muzică de film al orchestrei de suflători „Valahia”.

Vineri, alți 1.000 de spectatori au aflat din „Balkan Melody” povestea omului care a făcut cunoscută muzica românească în occident înainte de căderea cortinei de fier: Marcel Cellier, cel care a dus vestea despre artiști precum Gheorghe Zamfir, Ion Miu sau Dumitru Fărcaș.

Producţia românească „Funeralii fericite” și-a confirmat și la Alba Iulia succesul la public. În cele câteva luni de la lansare, filmul regizat de Horațiu Mălăele fusese vizionat de 10.000 de spectatori, la care se vor adăuga acum și cei 1.400 de oameni care au ocupat fiecare scaun din Piaţa Cetăţii, sâmbătă seara. Tot atunci, concertul trupei VUNK, care a inclus un spectaculos show de lumini, a animat atmosfera până spre miezul nopții; 1.000 de persoane au ales să rămână după film în piață și să intre în „vunkomunitate”.

Recordul de audienţă a fost adus de invitații speciali ai festivalului, în seara de închidere. Proiecţia „Noi cei din linia întâi” a fost precedată de prezentări ale unor mari nume ale cinematografiei românești: Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Bogdan Stanoevici și George Alexandru. Peste 1.500 de persoane au venit la întâlnirea cu ei și au vizionat filmul din 1985 care rămâne, până astăzi, unul dintre cele mai cunoscute filme românești realizate vreodată.

Dintre proiecțiile organizate în curtea Palatului Principilor, cea mai populară a fost „Samsara”. Un număr de 750 de persoane s-au lăsat atrase într-o inedită călătorie spirituală prin întreaga lume, surprinsă de regizorul Ron Fricke, care a avut ambiția de a filma în 25 de țări și de a lucra peste patru ani la producția descrisă drept „o tentativă impresionantă de a înțelege sensurile acestei lumi”

Alba Iulia Music & Film Festivals-a desfășurat în trei spații din Cetatea Alba Carolina: Piața Cetății, Palatul Principilor și Sala Ferdinand. Recent reabilitată în urma unor investiții considerabile derulate de Primăria Alba Iulia, cetatea a fost în 2013 o scenă primitoare și o surpriză pentru turiștii veniți în oraș cu ocazia festivalului.

Alba Iulia Music & Film Festival este singurul eveniment de acest gen din România, care propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live solişti sau trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, într-un mix cât mai divers de genuri. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc este una dintre cele mai importante entități din domeniul cinematografiei și promovării filmului din România. Dintre evenimentele organizate de asociație amintim: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), EducaTIFF, Gala Premiilor Gopo, Caravana Filmelor TIFF și Noaptea Albă a Filmului Românesc.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. blaga

    miercuri, 11.09.2013 at 14:15

    personal mi-a placut evenimentul…ultima seara fiind din punctul meu de vedere si cea mai reusita…un Marius Mihalache incantator ca de obicei, iar „titanii filmului Romanesc” extraordinari….nu-mi vine sa cred ce au trecut anii peste acesti minunati actori care ne-au facut copilaria fericita…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax