Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Recunoaşterea în instanţă a unui raport de muncă poate fi solicitată şi după încetarea acestuia. Decizie la Înalta Curte

Publicat

carte de munca Un salariat care a lucrat fără un contract individual de muncă încheiat în scris poate solicita în instanţă recunoașterea raportului de muncă și după încetarea acestuia. Această posibilitate este dată printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din 10 februarie, care se aplică la nivel naţional.

Vezi şi Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii Alba

Potrivit deciziei Înaltei Curţi „(…) în ipoteza neîndeplinirii de către părți a obligației de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă, persoana fizică care a prestat muncă pentru și sub autoritatea celeilalte părți are deschisă calea acțiunii în constatarea raportului de muncă și a efectelor acestuia și în situația în care respectivul raport de muncă a încetat anterior sesizării instanței”.

Judecătorii au precizat că limitarea în timp a posibilității de a cere recunoașterea raportului de muncă ar fi în dezavantajul salariaților, prin interzicerea accesului la instanță, pe de o parte. Pe de altă parte, o asemenea limitare ar însemna și că angajatorul ar scăpa de obligațiile pe care le are faţă de salariații săi.

Codul Muncii prevede că un contract individual de muncă trebuie încheiat în formă scrisă, o condiție obligatorie pentru ca documentul să fie considerat valabil. În caz contrar, contractul este considerat nul, însă salariatul în cauză tot trebuie să fie plătit pentru ce a lucrat.

Potrivit legislaţiei în vigoare, cererile în instanță pot fi formulate pentru a constata nulitatea unui contract individual de muncă, însă doar atât timp cât raportul de muncă este încă în desfășurare. Înalta Curte a stabilit însă că se pot constata nulitatea contractului și efectele acestuia chiar dacă raportul de muncă a încetat înainte de sesizarea instanței.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax