Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reduceri și scutiri la plata impozitului anual și a taxei lunare pentru clădirile nerezidențale în 2020, la Alba Iulia. PROIECT

Publicat

sediu primarie drona

Persoanele fizice sau juridice care dețin clădiri nerezidențiale în municipiul Alba Iulia, folosite pentru activități economice, vor putea beneficia de o reducere a impozitului anual pe clădiri pentru anul 2020 cu 50%. De asemenea, concesionarii, locatarii sau titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri aflată în proprietatea statului sau a unității administrativ teritoriale vor putea solicita scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri în anul 2020. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de joi, 26 noiembrie, un proiect privind acordarea unor facilități la plata impozitului anual pe clădiri și a taxei lunare pe clădiri datorate pentru anul 2020.

Mai exact, se propune ca în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe clădiri/taxă pe clădiri, să fie aprobată reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de 50%  pentru clădirile nerezidențiale situate pe raza teritorială a municipiului Alba Iulia, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice de către alte persoane fizice sau juridice, după caz, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și/sau alertă, ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus – Sars-Cov-2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică sau dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice.

Pentru a beneficia de prevederile proiectului, proprietarii clădirilor vor avea obligația ca, până la data de 21 decembrie 2020 inclusiv, să depună la Direcția Venituri din cadrul Primăriei o cerere de acordare a reducerii, însoțită de o declarație pe proprie răspundere.

În cazul în care persoanele au plătit impozitul anual pe clădiri datorat pentru anul 2020, până la data de 30 septembrie 2020, acestea pot solicita restituirea diferenței de impozit.

De asemenea, se propune ca în anul 2020, în cazul contribuabililor plătitori de impozi pe clădiri/taxă pe clădiri, să fie aprobată scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, situată  pe raza teritorială a municipiului Alba Iulia, dacă, în perioada în care s-a instituit starea de urgență și/sau alertă ca urmare a efectelor pandemiei de coronavirus Sars-Cov-2, utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică. 

Pentru a putea beneficia de prevederile proiectului, concesionarii, locatarii, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului sau a unităților adminsitrativ-teritoriale vor avea obligația ca până la data de 21 decembrie 2020 inclusiv să depună la Direcția Venituri o cerere de acordare a scutirii, însoțită de o declarație pe proprie răspundere. În declarația pe proprie răspundere contribuabilii vor menționa prevederile legale potrivit cărora au avut obligația întreruperii totale a activității proprii, pe perioada instituirii stării de urgență și/sau alertă.

De asemenea, în cazul în care persoanele au plătit taxa lunară  pe clădiri datorată pentru perioada în care s-a instituit starea de urgență și/sau alertă, acestea pot solicita restituirea taxei, în termenul de prescripție a dreptului de a cere restituirea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax