Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

REFERENDUM, în 9 decembrie: „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”


Publicat

Locuitorii din 35 de localități din Alba vor fi așteptați în 9 decembrie la referendum pentru a-și expune părerea în legătură cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării miniere de la Roșia Montană. După mai bine de o oră de discuții, consilierii județeni reuniți în ședință au aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului. 

Subiectul nu a fost unul lipsit de argumente în contradictoriu, dat fiind faptul că proiectului i-a fost adăugat un amendament prin care se prevedea reformularea întrebării inițiale „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zonele miniere din munții Apuseni: Zlatna, Bucium, Abrud, Roșia Montană, Baia de Arieș?”. Astfel, prin acest amendament, întrebarea finală la care vor trebui să răspundă cetățenii este: „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”.

Amendamentul recent introdus nu a primit avizul comisiei astfel că supunerea acestuia la vot urma să nu se poată realiza. Pe cale de excepție, președintele CJ Alba, a propus colegilor săi consilieri să supună totuși aprobării proiectul în cazul în care aceștia vor considera că este de importanță. După numeroase discuții în care o parte din consilieri au arătat că întrebarea astfel formulată ar putea fi părtinitoare și că, prin acceptarea acesteia, CJ Alba ar putea să pară că urmărește sprijinirea intereselor private ale investitorilor de la Roșia Montană, s-a procedat la vot iar proiectul, cu tot cu amendamentul introdus, a fost aprobat prin voturile a 21 de consilieri.

Astfel pe 9 decembrie, dată simultană cu cea a alegerilor parlamentare, cetățenii județului Alba, și cu precădere cei peste 72.000 de locuitori a celor 35 de localități semnatare ale memoriului, vor fi consultați cu privire la repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană. Aceștia vor fi invitați  să răspundă cu DA sau NU la întrebarea  „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?

„Cei 72.000 de locuitori cu drept de vot din cele 35 de localități din Munții Apuseni sunt invitați să își exprime votul pentru că este important pentru viitorul lor”, a declarat la finalul ședinței președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Cheltuielile cu organizarea referendumului vor fi suportate de la bugetul județului Alba.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

19 Comentarii

19 Comments

 1. Anda

  vineri, 16.11.2012 at 12:01

  o decizie inspirata. trebuia demult sa se organizeze acest referendum.motii trebuie sa-si spuna cuvantul. mineritul este meseria la care se pricep cel mai bine si eu simt ca-si doresc sa se intoarca la munca, pentru ca viata acasa o fi faina, dar e grea, cand n-ai un job stabil, care sa-ti asigure siguranta zilei de maine

  • Dionis

   duminică, 18.11.2012 at 09:51

   Pentru cei de mai jos, care sunt orbiti (materialiceste vorbind, compensatiile venind de la RMGC) si nu realizeaza pericolul inceperii acestui proiect, doresc sa-i intreb:
   Eu si familia mea locuim nu depare de Rosia Montana si dorim si in continuare ca natura, mediul inconjurator sa nu fie otravit cu cianurile, haldele de steril care vor urma sa apara, cu efecte dezastruoase pentru urmatorii 50 – 100 de ani, si de aceea ne vom opune prin toate mijloacele legale posibile (deocamdata) pentru a nu se realiza acest lucru!!!

   Voi, cei care, fara a gandi la ce urmari ne vor paste, de unde sunteti, pe unde locuiti? Prin Bucuresti sau prin Canada? Cum puteti ignora un astfel de pericol pentru cei din jud. Alba, ca dealfel pentru cea mai mare parte a Romaniei?

   Sunt dezamagit de cei de la CJ Alba, indiferent din ce partid fac parte, care, chipurile, isi inchipuie ca va da bine la viitoarele alegeri parlamentare faptul ca au fost de acord cu acest referendum si, mai ales, cu formularea intrebarii care va fi pe buletinul de vot (eliminand esentialul: “cianura”)!!!

   RUSINE LUI DUMITREL!!! RUSINE CONSILIERILOR JUDETENI CARE AU FOST DE ACORD CU INTRODUCEREA SI FORMULAREA INTREBARII!!!

   Ati facut ceea ce stiti cel mai bine: SA TRADATI INTERESELE CELOR PE CARE II REPREZENTATI IN C.J. ALBA!!!

   DAR SA STITI: LUMEA (CU SCAUN LA CAP) NU VA IERTA TRADAREA VOASTRA!!!

  • toma

   marți, 20.11.2012 at 17:02

   Ceea ce faceti voi, e similar unui ,,referendum,, intr-o puscarie, unde la intrebarea : Sinteti vinovati ? majoritatea detinutilor vor raspunde, raspicat ; nu.
   Cred ca normal era, sa fim intrebati toti, altfel, ne trezim cu tot felul de ,,referendumuri,, la jumatati de strazi sau, de ce nu, pe o scara de bloc sau doua apartamente din coltul blocului, care sa hotarasca soarta aurului romanesc.

 2. Calin

  vineri, 16.11.2012 at 12:02

  in sfarsit primesc si oamenii din Apuseni vesti bune! acum isi vor putea decide singuri viitorul, asa cum e si normal, sa nu mai vorbeasca altii in locul lor!

 3. eugenia

  vineri, 16.11.2012 at 12:53

  Chiar merita motii nostri sa fie bagati in seama , dar se pare ca acest lucru este posibil doar acum cand atanasiu si dirzu vad cat de mult rau au facurt pedelistii in frunte cu marele lor deputat Olar ,Felicitari domnilor si incercati sa-i convingewti pe moti ca in curand vor avea si un cabinet de expertiza medicala a muncii, cabinet pe care domnii de la casa de pensii impreuna cu Peres si Olar l-au desfintat. Trezitiva dragilor nostri moti si dati o lectie deputatului Olar care la Bucuresti s-a ocupat doar cu chefuri si a facut pe gazda la hotelul destinat pedelistilor .Felicitari si domnului Roman care a initiat aceste lucrari,

 4. Bobi

  vineri, 16.11.2012 at 13:23

  Dragi moti, iesiti cu mic cu mare la vot! E timpul sa ne ridicam din umbra si sa spunem DA mineritului modern! Rosia montana va deveni promotorul unei intregi industrii moarte de-a lungul timpului.

 5. cristi

  vineri, 16.11.2012 at 18:02

  dragilor care iubiti atat de mult proiectul RMGC, stati usurel… mai suntem inca suficienti moti care ne opunem acestui proiect mizerabil. cata vreme e bazat pe coruptie, minciuna si manipulare, pot fi facute 10 referendumuri ca tot nu va fi pornit… oricum referendumul nu rezolva problema de legalitate!
  ar fi cazul DRAGI MOTI sa nu va mai lasati inselati de lacomia castigurilor efemere! ganditi-va bine inainte sa votati! NU VA LASATI INSELATI DE RMGC si POLITICIENII CORUPTI!!

  • Anda

   sâmbătă, 17.11.2012 at 13:44

   proiectul este legal, asa au hotarat Curtea de Apel Alba si Tribunalul din Cluj, de cateva luni bune. si nu vad de ce ar fi un proiect mizerabil, atata timp cat deja a ajutat mult motii, cu locuri de munca, ecologizare si investitii in patrimoniu. Si gandeste-te ca inca nici n-a inceput!

 6. ele

  vineri, 16.11.2012 at 23:53

  pare o initiativa buna, mai ales ca oamenii de acolo au ocazia sa-si spuna punctul de vedere cu privire la ce se va intampal cu zona lor

 7. kla2005

  sâmbătă, 17.11.2012 at 20:43

  Stati linistiti, MOTII SUSTIN PROIECTUL DE LA ROSIA MONTANA!!!

  Vrem locuri de munca!

  Vrem bunastare!

  Vrem o viata linistita!

  si le vrem AICI ACASA LA NOI!

  S-au investit si se investesc si se vor investi bani in PATRIMONIU, MEDIU SI ECONOMIA LOCALA si noi MOTII ASTA NE DORIM!

 8. national daca mai exista

  duminică, 18.11.2012 at 15:51

  O tara „saraca la minte” isi va vinde intodeauna resursele naturale, si va cumpara produse finite.
  Problema exploatarii aurului prin metoda cu cianuri, nu afecteaza numai judetul Alba ci si judetele aflate pe raurile si a apele ce pot fi afectate de acestea.
  Nu ma mira ca s-a gasit o asemenea solutie, la cata incultura si necunoastere exista in zona si in tara. La fel cu sisturile bituminoase din Tulcea.
  Luati atitudine, pana nu e prea tarziu!

 9. Amalia

  luni, 19.11.2012 at 13:43

  Oameni buni , Atentie la cianura!!!!!!!!!!!!1 La rosia Montana exploatarea propusa de RMGC se face cu CIANURA! Un lac intreg cat un sat , plin cu cianura! Cred ca cetatenii Muntilor Apuseni ar trebui informati corect despre modalitatea de desfasurare a exploatarii. Stiu ca nu sunt locuri de munca , ca motii se descurca foarte greu… , dar ganditi pe termen lung. Acum ar putea prin creerea locurilor de munca de catre RMGC sa isi ridice nivelul da trai , dar sa isi scada vertiginos timpul de viata! A lor , dar mai ales al copiilor si nepotilor lor! Aveti grija , cantariti bine inainte de a va exprima votul la referendum!

 10. Cetateanul

  marți, 20.11.2012 at 14:42

  Vesti bune pentru motii care se pricep foarte bine la minerit? Citesc comentariile voastre dragi cetateni mizerabili care incercati sa manipulati mintile oamenilor prin orice scop. Ma intreb cum o sa arate acel peisaj fantastic din Rosia Montana acoperit de un lac de reziduri. Sa scoatem aurul? Terminati cu prostiile mai creduliilor. Este foarte clar ca putini dintre voi ati auzit de materialul numit Iridium, vaoarea lui si scopuriile in care se foloseste. Din „Nefericire„ se regaseste in abundenta in Rosia Montana si sa nu mai vorbim de celelalte metale tot extrem de rare. Sa scoatem aurul? Vad un viitor sumbru pentru voi tiranilor sau ma insel. O sa vedem!

 11. Cetateanul

  marți, 20.11.2012 at 14:51

  Domnule Dionis, este vorba de președintele CJ Alba, Ion Dumitrel. cel care organizeaza aceasta frauda! Aceasi persoana care spunea raspicat Albaiulenilor sa nu mearga la referendum pentru demiterea tiranului. Cheltuielile cu organizarea referendumului vor fi suportate de la bugetul județului Alba? Sa nu ma intelege-ti gresit. Sunt o persoana total apolitica si totusi, stai linistit domnule Dumitrel va veni si vremea ta mizerabilule!

 12. PRIMUL MINER AL TARII

  joi, 06.12.2012 at 09:18

  Acesta bogatie e a intregii tari si nu poate fi luata o decizie ,prin imlicarea intr-un referendum a catorva oameni!!!!!

 13. BANIAS LARA

  vineri, 07.12.2012 at 23:06

  IMBECILITATE MAJORA!!! MOTII NU SUNT STAPANI PE BOGATIILE TARII CHIAR DACA LOCUIESC IN ZONA..!! APOI LA CAT DE IGNORANTI SUNT, UN REFERENDUM INDUS POLITIC DE CEI INTERESATI ESTE DEZASTRU PENTRU TOATA TARA…!! PARCA COMENTEAZA DOAR DOBITOCI PE ACEST FORUM….DEZASTRUL ROMANIEI SA FIE HOTARAT DE MOTII NESCOLITI ..??!! INCREDIBIL!!!

 14. BANIAS LARA

  vineri, 07.12.2012 at 23:11

  DACA MOTII AU TOTUSI SI CREIERE SI NU DOAR CUTII CRANIENE SA VOTEZE NU NU NU NU NU NU !!!!!!!!!!!! DACA VOTEAZA DA, ISI VOTEAZA MOARTEA PROGENITURILOR SI POLUAREA IREVERSIBILA A MEDIULUI UNDE TRAIESC ACUM!!!! NU VOTATI NU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NU!!!!!!!!!!!!

 15. eu

  vineri, 07.12.2012 at 23:22

  Iesim in strada sa-i linistim cu aurul lor cu tot.

 16. nicu

  sâmbătă, 08.12.2012 at 12:39

  OAMENI BUNI, VA OTRAVITI SINGURI CU CIANURI DACA VETI RASPUNDE DA. CHIAR NU VA DATI SEAMA CA SUNTETI MANIPULATI? RMGC VA PLECA DE AICI CU AURUL IAR DEZASTRUL VA FI IREPARABIL. UNDE ESTE SLOGANUL, NOI NU NE VINDEM TARA? AURUL NU VA RAMANE IN ROMANIA CI VA INBOGATII ALTA TARA CARUIA NU-I PASA DE VOI. NOI NU NE VINDEM TARA! ACASA CU RMGC! ROSIA MONTANA ESTE ROMANIA! SPUNETI NU TRADARII!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Patru cazuri de muncă nedeclarată și amenzi de 80.000 de lei, după controale la firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii ITM Alba au depistat 4 persoane aflate în situație de ”muncă nedeclarată” și au dat amenzi în valoare de 80.000 de lei și21 de avertismente, după controale la zeci de angajatori din județ, săptămâna trecută.

Potrivit ITM Alba, în perioada 23 –27 noiembrie, în domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlați 39 de agenți economici, cu un număr total de 2.998 angajați.

Inspectorii au constatat 78 de nereguli și au aplicat șase sancțiuni, din care două amenzi în valoare de 80.000 lei pentru muncă nedeclarată. Au fost descoperite patru persoane cu muncă nedeclarată. De asemenea, ITM Alba a dat și 4 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– primirea în lucru a salariaţilor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă

– netransmiterea în termenul legal a elementelor referitoare la încadrarea în muncă a salariaților

– neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale

– neplata drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă

– neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent

– neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat

– netransmiterea în termenul legal în Revisal a modificarilor intervenite in executarea contractelor individuale de muncă.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 21 de unități și constatate 52 de nereguli. Au fost sancționați 13 angajatori cu 17 avertismente.

Principalele deficienţe stabilite în controale:

– lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor

– lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate

– lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR

– lipsa instruirii periodice a lucrătorilor

– organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006

– lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate

– desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Circulația pe Lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda se deschide pentru trafic joi, de la ora 16,30. Va fi prezent și Ludovic Orban

Publicat

De joi după amiază, la ora 16.30, se va putea circula pe lotul I al Autostrăzii Sebeș-Turda. Un document consultat de Alba24 arată că CNAIR se pregătește pentru darea în folosință a tronsonului în data de 3 decembrie, la ora menționată, după ce autoritățile vor face un tur inaugural pe toată lungimea lui. 

Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulație rutiere se va face pe 14,8 kilometri, între nodul rutier Sebeș (legătura cu Drumul Național 1 prin bretelele 5 și 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) și nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1,2 și 3).

Circulația se va desfplura pe două benzi pe fiecare cale, între km 0+000 și km 14+800, unde traficul va fi
deviat pe o singură bandă (pe pasajul peste calea ferată) pe o distanță de 700 de metri (până la conexiunea cu DN1).

La acest lot se lucrează de 6 ani.

Inițial, ministrul Transporturilor anunțase finalizarea lotului până la sfârșitul anului, dar constructorul s-a mobilizat pentru a termina porțiunea de drum cu aproape o lună mai devreme și cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Această porțiune din Autostrada Sebeș-Turda este extrem de importantă pentru traficul rutier din nord-vestul țării pentru că face legătura între autostrada Sibiu – Deva și Turda, pe direcția Cluj-Napoca. În prezent, traficul se derulează prin Lancrăm, spre Alba Iulia, pe Drumul Național, provocând ambuteiaje majore. La ore de vârf, cei 12 kilometri pot fi străbătuți chiar și într-o oră, din cauza miilor de navetiști care lucrează la Sebeș, dar locuiesc la Alba Iulia, dar și a celor care tranzitează zona.

Tronsonul respectiv va ocoli Alba Iulia și va scoate traficul la Pârâul Iovului.

Contractul pentru realizarea celor 17 km de autostradă, între Lancrăm (Sebeș) și Pârâul Iovului a fost semnat în 2014, valoarea acestuia fiind de 541.73 mil lei (fără TVA).

Constructorul Impresa Pizzarotti a început lucrările în 2 decembrie 2014 şi avea termen iniţial de finalizare 2 octombrie 2016.

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Publicat

Un sondaj comandat de Europa FM arată câteva surprize care s-ar putea produce pe 6 decembrie, la Alegerile Parlamentare. 

Cu doar câteva zile inainte de alegeri, în sondajul realizat de IMAS, PNL a scăzut cu patru procente, de la 32, 6 % cât avea în luna octombrie, la 28,5% în prezent. În septembrie PNL avea 34, 7%. 

În sondajul comandat de Europa FM, PSD este în creștere cu două procente față de luna precedentă, de la 21,7 %, la  23,6%.

Și alianța USR PLUS este în scădere, de la 20, 4 % la 18%.

PRO România ar urma să fie votat, duminică, de 9,5% dintre alegători, în creștere față de ultimul barometru. Sondajul comandat de Europa FM în octombrie arăta că Pro România ar fi fost votat de 8,9% la sută dintre alegători.

În octombrie, alegătorii spuneau că ar fi votat cu UDMR în proporție de 5,1%, iar acum Barometrul Europa FM arată că partidul ar obține un scor de 4,7%.

Cu PMP ar vota acum 4,6% dintre alegători, în contextul în care ultimul sondaj cota Partidul Mișcarea Populară la 4,8%, la limită pentru a intra în Parlament, ținând cont de marja de eroare.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 6-27 noiembrie 2020 , pe un eșantion de e 1.010 persoane cu vârste de 18 ani și peste și are o marjă de eroare de +/- 3,1%.

sursă: europafm.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Iohannis a anunțat redeschiderea piețelor la sfârșitul săptămânii. Motivul: Scăderea numărului zilnic de infectări

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că de la sfârșitul acestei săptămâni vor fi redeschise piețele agroalimentare închise, motivând decizia prin scăderea numărului zilnic de infectări.

Iohannis a spus la Bacău că ”în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puțin de sărbători, dar scăderea e clară”.

Președintele a mai susținut că ”scăderea numărului de cazuri noi de se poate constata peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte. Scăderea e o realitate în Europa, din fericire și noi suntem pe tendința de scădere. Am discutat cu experții și specialiștii și am decis ca de la sfârșitul acestei săptămâni să fie redeschide piețele”.

Activitatea în piețele agroalimentare care funcționau în spații închise a fost interzisă la începutul lunii noiembrie, după ce premierul Ludovic Orban și președintele Iohannis au declarat că specialiștii le consideră focare de infecție cu Covid-19.

În ciuda anunțului oficial, multe dintre piețe au fost redeschise aproape imediat prin eliminarea pereților modulari sau de sticlă, acolo unde această soluție tehnică a fost posibilă. Alte piețe și-au mutat activitatea în aer liber, spre nemulțumirea vânzătorilor, care s-au plâns de condițiile meteo extrem de dure.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate