Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Referendum la „Universitatea 1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia: Profesorii şi studenţii decid modul în care va fi ales rectorul din 2016

Publicat

vot senat uab La Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a fost organizat marţi referendum pentru stabilirea modalităţii de alegere a noului rector în anul 2016. Potrivit rectorului Daniel Breaz, la vot au fost aşteptaţi 176 de cadre didactice titulare şi cercetători titulari din cadrul universităţii şi reprezentanţii studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor.

Până la ora 10.00 prezenţa a fost de 30%. Pentru ca referendumul să fie valid trebuie să se prezinte la vot 50% plus unu din numărul celor care au drept de vot la referendum.

Din declaraţiile actualului rector, Daniel Breaz, cadrele dictice şi stundeţii cu drept de vot au de ales între două variante: „Votul întregii comunităţi academice sau concurs”.

„ Concursul însemană să găseşi o comise formată din 12 specialişti, o chestie total ilogică, pentru că în momentul în care trebuie să decizi este nevoie de un număr impar de persoane. Şase persoane din comisie trebuie să fie din universitate, respectiv şase din afara universităţii. Pe baza unui dosar de concurs se decide în funcţie de vot,” a precizat rectorul.

Cealaltă modalitate este prin vot, unde participă întreaga comunitate academică, inclusiv studenţii şi e nevoie de 50%+1, ca un candidat să câştige alegerile. Dacă sunt mai mulţi candidaţi se poate ajunge şi la turul doi.

Au drept de vot toate cadrele didactice titulare şi cercetătorii titulari din cadrul universităţii şi reprezentanţii studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor, iar referendumul va fi validat dacă jumătate plus unu dintre aceştia vor vota, cel puţin

Toate universităţile, fie de stat, fie private sunt obligate prin lege să organizeze cu minimum şase luni înainte un referendum prin care se stabileşte modalitatea de alegere a noului rector.

Referendumul de la Universitatea din Alba Iulia a început la ora 9.00 şi se va termina la ora 16.00.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax