Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli mai relaxate pentru accesul credincioșilor în lăcașurile de cult: 1 mp de fiecare persoană și 1 m distanță între persoane

Publicat

Autoritățile relaxează ușor regulile privind accesul credincioșilor în lăcașurile de cult sau la diferite slujbe sau adunări religioase. Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, trebuie să se asigure o suprafață de minim 1 mp de fiecare persoană, iar distanța între persoane să fie de minim un metru. 

„Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe și adunări religioase se face astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 1 mp pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 1 m între persoane”, prevede documentul.

Ordinul anterior prevedea pentru interior o suprafață de 4 mp de fiecare persoană și 2 m distanță între persoane, iar pentru exterior o distanță de 1,5 între persoane.

sursa: hotnews.ro

foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

GHID Ce trebuie să faci în caz de incident nuclear. Toate informațiile OFICIALE de care ai nevoie. Ce fac autoritățile din România

Publicat

Ce trebuie să faci în caz de incident nuclear și care sunt sursele oficiale din care te poți informa, sunt cele mai importante întrebări, într-un asemenea scenariu.

În primul rând trebuie să rămâi calm și să te informezi din surse oficiale. Autoritățile române lucrează la un nou plan de intervenție în cazul unor incidente nucleare, inclusiv la o centrală din Ucraina. 

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare este instituția cu un rol crucial în acest sens.

Aceasta este imediat anunțată printr-un sistem de senzori urmând ca, în maximum o oră, să fie în alertă Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene.

În cel mult o oră, sunt în alertă Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene.

Tot în prima oră de la incident, CNCAN va organiza o conferință de presă prin care va fi informată populația din zona afectată.

YouTube video

De asemenea se organizează un sistem de comandă unică, iar asemenea structuri se pot înființa și la nivel local, județean sau național, în funcție de amploarea situației de urgență.

Concepția națională de răspuns în caz de accident nuclear – radiologic poate fi consultată AICI.

„În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național” a spus Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN, citat de ProTV.

Orice incident este clasificat în funcție de gravitate și există șapte nivele, cel mai mic fiind acela care poate fi gestionat local și care nu afectează populația sau mediul.

Petre Min, șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN adaugă: „Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”.

Potrivit planului, administrarea pastilelor cu iod se va face doar dacă în aer există o concentrație mare de radiații periculoase.

Ce să faci în caz de incident nuclear. Informații OFICIALE

Cel mai important este să nu intri în panică. Trebuie să rămâi calm, lucru extrem de important pentru acțiunile pe care le vei întreprinde.

Autoritățile din România au realizat un ghid pentru situația în care se produce un incident nuclear. Sunt foarte multe prevederi a căror cunoaștere vă poate salva viața.

Documentul poate fi consultat AICI.

Ce tip de expunere poate să apară în cazul unui accident la o centrală nucleară?

În cazul funcţionării anormale a unei centrale nucleare, aceasta poate emite în zona înconjurătoare radioactivitate sub forma unui amestec de produşi generaţi în reactor, denumiţi „produşi de fisiune nucleară”.

Principalii radionuclizi care reprezintă un risc pentru sănătate sunt cesiul radioactiv şi iodul radioactiv. Populaţia poate fi expusă la aceşti radionuclizi fie în mod direct, din aer, fie indirect, prin apa şi alimentele contaminate.

Echipele de salvare, echipele de intervenţie şi muncitorii din centrala nucleară pot fi expuşi la doze mai mari de radiaţii, prin natura activităţilor lor profesionale şi în mod direct, prin expunerea la materialele radioactive din interiorul centralei.

Măsuri de sănătate publică în caz de urgentță radiologică sau nucleară

Efectele asupra sănătăţii apar numai dacă o persoană este expusă la radiaţii. De aceea, cea mai importantă măsură de protecţie este prevenirea expunerii.

Persoanele aflate în zonele cele mai apropiate de centrală au cel mai mare risc de a fi expuse la radiaţii. Cu cât distanţa faţă de centrala nucleară este mai mare, cu atât riscul este mai mic.

De aceea, atunci când se produce un accident nuclear, măsurile de sănătate publică constau în evacuarea şi adăpostirea
persoanelor aflate în apropierea centralei.

Măsurile necesare depind de expunerea estimată (adică de cantitatea de radioactivitate emisă în atmosferă şi de condiţiile meteorologice, cum ar fi vântul sau ploaia).

Acţiunile întreprinse constau în evacuarea populaţiei rezidente pe o anumită distanţă faţă de centrală, adăpostirea, pentru a reduce expunerea şi administrarea de tablete de iodură de potasiu, pentru a reduce riscul de cancer tiroidian.

Dacă se consideră necesar, se poate restricţiona consumul de legume şi produse lactate produse în zonele învecinate centralei nucleare, pentru a reduce expunerea populaţiei.

Numai autorităţile competente pot recomanda care dintre aceste măsuri trebuie luate, după o analiză atentă a situaţiei.

Măsuri individuale de protecţie în caz de incident nuclear

Urmăriţi permanent informaţiile difuzate de către autorităţile competente prin intermediul reţelelor de radio, televiziune, sau internet şi urmaţi întocmai instrucţiunile emise de aceste autorităţi.

Luaţi tabletele de iodură de potasiu numai atunci când această măsură este recomandată şi anunţată de către autorităţile naţionale de sănătate.

Autodecontaminare în caz de incident nuclear

Dacă după ce aţi fost expus la radiaţii intraţi în casă, dezbrăcaţi-vă şi descălţaţi-vă la uşă, pentru a evita contaminarea locuinţei sau a adăpostului.

Puneţi hainele şi încălţămintea într-o pungă de plastic. Închideţi punga cât mai ermetic cu putinţă şi puneţi-o într-un loc sigur, departe de zonele de locuit, de copii şi de animale.

Faceţi baie cu apă caldă (nu fierbinte) şi săpun şi limpeziţi-vă la duş.

Anunţaţi autorităţile că aveţi haine şi obiecte care ar fi putut fi contaminate, pentru ca acestea să le poată prelua şi gestiona conform procedurilor stabilite la nivel naţional.

Ce înseamnă anunţul ca populaţia să stea în locuinţe?

Atunci când are loc un eveniment nuclear sau radiologic, autorităţile de sănătate publică pot ordona persoanelor rezidente în zonele afectate să stea în case.

Aţi putea fi sfătuiţi să vă adăpostiţi în locuinţe, la serviciu, sau în adăposturi publice. De obicei, această recomandare
este emisă cu scopul de a proteja populaţia împotriva expunerii la radiaţii.

Dacă aţi fost sfătuiţi să staţi în interior, alegeţi încăperea cea mai sigură din casă sau din instituţia în care lucraţi, care să nu aibă ferestre sau uşi spre exterior.

YouTube video

Sistemele de ventilaţie (de încălzire sau de răcire) trebuie închise. Adăpostirea asigură protecţie atât împotriva iradierii externe şi interne, cât şi împotriva inhalării de material radioactiv.

Adăpostirea este o măsură simplă şi eficientă, care poate fi luată rapid, în cursul primei faze ale accidentului.

Cum pot deveni alimentele radioactive?

În urma unei urgenţe nucleare sau radiologice, alimentele pot fi contaminate cu material radioactiv.

Pe suprafaţa fructelor, legumelor, sau furajelor pentru animale poate ajunge material radioactiv, prin depunere din aer sau din apa de precipitaţii.

În timp, radioactivitatea se poate concentra şi în interiorul alimentelor, pe măsură ce radionuclizii sunt transferaţi în
recolte sau la animale prin intermediul solului, sau în râuri, lacuri şi mări, unde radionuclizii sunt incorporaţi în peşti şi crustacee.

Mărimea riscului depinde de amestecul de radionuclizi şi de nivelul de contaminare eliberat în decursul accidentului.

Alimentele ambalate, de exemplu conservele sau ambalajele din plastic ermetic, nu pot fi contaminate atât timp cât ambalajul este intact.

Sfaturi generale pentru consumatorii şi producătorii de alimente în cazul unei urgenţe nucleare

Măsurile luate în cazul unei urgenţe de natură radiologică sunt aceleaşi ca pentru orice urgenţă care implică materiale periculoase ce pot contamina alimentele.

În stadiile iniţiale ale unei situaţii de urgenţă este posibilă (şi recomandabilă) aplicarea unor măsuri imediate de
prevenire sau minimizare a contaminării alimentelor cu material radioactiv.

De exemplu:

PROTEJAŢI legumele şi nutreţul pentru animale prin acoperire cu folii de plastic sau prelate.

ADUCEŢI animalele de la păşune şi adăpostiţi-le în grajduri.

RECOLTAŢI toate produsele coapte pentru recoltare şi acoperiţi-le.

În regiunile în care este confirmată o contaminare gravă există o serie de alte măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, care ar putea fi instituite.

De exemplu:

  • evitaţi consumul de lapte şi vegetale din producţia locală
  • evitaţi sacrificarea animalelor
  • evitaţi pescuitul, vânatul şi colectarea de ciuperci sau alte produse sălbatice

Care sunt efectele imediate ale expunerii la radiaţii?

Dacă doza de radiaţii depăşeşte un anumit nivel prag, poate produce efecte imediate: roşeaţă a pielii, căderea părului, arsuri radiologice şi sindromul acut de iradiere.

Sindromul acut de iradiere este un complex de semne şi simptome care pot să apară după expuneri ale întregului corp la doze mai mari de 1 Sv (de 300 de ori mai mult decât doza anuală din radiaţia de fond).

Acest sindrom este datorat afectării măduvei osoase, care produce celulele sanguine. La doze mai mari de 10 Sv pot fi afectate şi alte organe (sistem gastrointestinal, cardiovascular).

În cazul unui accident la o centrală nucleară, este improbabil ca populaţia generală să fie expusă la doze suficient de mari pentru a produce astfel de efecte.

Salvatorii, echipele de intervenţie rapidă (ambulanţe, pompieri, etc) şi muncitorii din centrala nucleară au un risc mai mare de a fi expuşi la doze de radiaţii suficient de mari pentru a produce astfel de efecte.

Care sunt efectele pe termen lung ale expunerii la radiaţii ionizante?

Expunerea la radiaţii poate creşte riscul de cancer. La supravieţuitorii bombelor atomice din Japonia, riscul de leucemie a crescut la câţiva ani după expunerea la radiaţii, în timp ce riscul altor tipuri de cancer a crescut după mai mult de 10 ani de la expunere.

În cursul urgenţelor nucleare se poate elibera iod radioactiv. Dacă este inhalat sau înghiţit, iodul radioactiv se concentrează în glanda tiroidă şi duce la o creştere a riscului de cancer tiroidian.

Pentru persoanele expuse la iod radioactiv, riscul de cancer tiroidian poate fi micşorat prin administrarea tabletelor de iodură de potasiu, care împiedică captarea iodului radioactiv la nivelul tiroidei.

Riscul de cancer tiroidian în urma expunerii la iod radioactiv este mai mare la copii şi la adulţii tineri şi mai scăzut la persoanele peste 40 de ani.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia câștigă primul proces intentat de un ONG din București, care se opune evacuării locatarilor din ”Turturica”

Publicat

Primăria Alba Iulia a câștigat primul proces intentat de ONG-ul Centrul de Resurse Juridice (CRJ), în cazul evacuării de la blocul G2, ”Turturica”. 

Mai exact, reprezentații ONG-ului au cerut în instanță anularea a două hotărâri de consiliu local: una prin care a fost aprobat avizul general şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi pentru demolarea blocului G2 și au atacat hotărârea prin care consilierii locali au votat pentru expropriere.

Este vorba despre blocul situat în Alba Iulia, pe care primăria vrea să îl demoleze, iar pe locul lui să facă o parcare. Procesul de evacuare a început în anul 2017 când în luna octombrie, zeci de locatari ai blocului, chiriași, au fost scoși în stradă, în frig, și lăsați să își caute adăpost unde văd cu ochii.

Din 2017 și până în 2022, nu s-a făcut nimic concret. La un moment dat, administrația Hava a prezentat o randare a parcării și cam atât. Însă, în bloc au mai rămas câțiva locatari care erau proprietari. Noua administrație Pleșa a continuat proiectul lăsat moștenire și în 2022 a emis cele două hotârâri.

CITEȘTE ȘI: Locatarii blocului ”Turturica” din Alba Iulia au 60 de zile să își părăsească locuințele. Primăria, dată în judecată de un ONG

Cei șase proprietari au primit despăgubiri de 6000 de euro de persoană. În ședința din data de 13 septembrie 2022, consilierii locali au votat pentru începerea exproprierilor și notificarea locatarilor. Aceștia au potrivit primarului Gabriel Pleșa, 60 de zile la dispoziție să părăsească locuințele.

Proces la Tribunalul Alba

Juriștii CRJ au intentat procesul pentru a reprezenta doi dintre cei șase locatari expropriați. În data de 22 septembrie 2022, magistrații Tribunalului Alba au dat o decizie în procesul deschis pentru anularea hotărârii prin care a fost aprobat avizul general şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi pentru demolarea blocului G2.

Aceștia au anulat cererea de suspendare a hotărârii deoarece ONG-ul nu a putut face dovada că sunt reprezentanți juridici ai celor doi proprietari care nu sunt de acord cu exproprierea.

Un alt proces deschis pentru anularea HCL-ului prin care s-a votat începerea procesului de expropriere are ca termen 11 octombrie 2022.

Parcare în locul blocului

Pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălțime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare și 27 de locuri de parcare exterioare.

foto: Prime Arts

Potrivit unor documentații mai vechi, clădirea va avea la parter 1542,18 mp, iar cele două etaje, câte 1592,22 mp fiecare. Suprafața totală va fi de 4726,62 mp, iar amenajările exterioare – alei de 510,7 mp. Vor fi amenajate și spații verzi pe 1135 mp și locuri de parcare exterioare (dale înierbate) și carosabil pe 667,6 mp.

La parter vor fi punctul de control, barierele de acces și spații de parcare, două noduri de scară pentru evacuare, dar și ascensor pentru 8 persoane.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Parcare de 3 MILIOANE de EURO, în locul blocului ”Turturica” din Alba Iulia. Parc și teren de sport, pe acoperiș

Clădirea va fi interconectată cu 4 rampe (2 de urcare, 2 de coborâre). Circulațiile interioare se vor desfășura și în sens unic și în dublu sens, conform marcajelor. Parcajul va fi împărțit în 4 sectoare pe nivel (12 în total), cu zone marcate prin litere și cifre pentru locurile de parcare.

foto: Prime Arts

La etajele 1 și 2 vor fi și toalete publice și spații administrative.

La parter, parcarea va fi deschisă complet, iar la etajele 1 și 2, dar și la terasa clădirii s-a optat pentru închidere din panouri de tablă perforată.

Spațiul de la terasă de pe ultimul etaj va putea fi folosit pentru amenajarea unor spații de petrecere a timpului liber, ca terenuri de sport și jocuri și alei.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mircea Hava: Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Specula este un factor important în criza energetică și a prețurilor crescute

Publicat

Ne așteaptă o iarnă grea, într-un context complicat, iar asta nu poate fi negat nici măcar de cei care cred că pământul e plat. Știm ce ne așteaptă și știm asta de ceva vreme.

Am traversat aproape un an fără să facem mare lucru. O vară a discursurilor de duminica, cu povești politice solide dar cu măsuri aproape inexistente.

Am pus în rama disprețului dioxidul de carbon, trecând la nivel de erezie orice altă opinie, și l-am oferit ca motivație pentru a transforma industriile și viețile oamenilor.

Cu religiozitate și pe baza unor afirmații față de care mulți au îndoieli. Și cu bani mulți direcționați spre un Green Deal care e mumă pentru cei ce au un interes direct și ciumă pentru țările fără capacități de stocare și transport a energiei, fără altă alternativă decât varianta fosilă.

Cât de credibil mai ești când într-o zi faci vânătoare de vrăjitoare și cauți să dărâmi teracote și sobe, iar în alta dai subvenție la lemnul de foc?

Desigur că dezbaterea și piața liberă sunt indispensabile în funcționarea Uniunii, însă nu putem să ne punem singuri în situația în care folosim propriile noastre principii împotriva noastră.

Nu mai putem permite specula, iar asta ne-o spun oamenii din cartierele unde locuim, cu atât mai mult în acest context, doar pentru că ea face parte din jocul economic al pieței libere.

Care piață liberă a energiei face ce vrea și cum vrea, pentru că bursele din energie au cele mai puțin reglementări. Cu o pondere mică de profesioniști și reguli puține, totul sfidează consumatorii de rând, casnici, în nevoia pentru o marfă absolut vitală, de care nu te poți lipsi.

Statele au decis fiecare, iar România e cu o piatră de moară la gât, cu un model de bursă în care, de la casnic la industrial, te supui jocurilor și abuzurilor.

O situație cu o singură miză: ce facem mâine? Nu putem avea o dublă măsură în cadrul Uniunii, în care unele state cer solidaritate pe un segment al pieței energetice, în timp ce încearcă să obțină avantaje în alt segment, în care situația le este favorabilă.

Suntem cu toții în aceeași barcă a Uniunii Europene și trebuie să împărțim, în mod echitabil, atât bunele cât și relele.

Nu trebuie să ne ascundem după deget. Trebuie să privim problema în față și să îi spunem pe nume: specula din domeniul energiei este unul din factorii care, cumulat cu situația geopolitică, face ca prețurile să fie la un nivel extrem de ridicat, peste limitele suportabile pentru companii și populație.

Știm foarte bine și acceptăm că rolul unei companii este de a face profit, însă în același timp știm că este rolul instituțiilor publice să vină cu măsuri care să elimine derapajele.

Consider, la fel ca și colegii din PPE, că este misiunea Uniunii, și a statelor membre, să ia măsuri care să limiteze și să combată specula din piața energetică.

Piața liberă nu trebuie să ajungă în punctul în care raporturile economice se prezintă sub forma unui „mumă pentru unii, ciumă pentru alții”, în care pentru ca un agent economic să câștige, celălalt trebuie să piardă.

Profiturile din piața energetică nu trebuie să fie un „zid al plângerii” din industrie, agricultură ori viețile cetățenilor. Jocul economic presupune ca toți actorii să câștige, iar aici e rolul instituțiilor publice să intervină, să se asigure că nu se joacă fără arbitru.

PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, a solicitat în repetate rânduri, așa cum a declarat și liderul formațiunii, Manfred Weber, măsuri urgente care să fie utile tuturor statelor membre, întregii economii din UE, fiecărei companii, mare sau mică, și mai ales cetățenilor.

Mircea Hava – europarlamentar PNL, membru PPE

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în luna octombrie. Temperaturi mai ridicate decât media și ploi mai multe

Publicat

ANM a anunțat evoluția situației meteo în luna octombrie. Prognoza săptămânală arată în general valori termice mai mari decât media perioadei, dar și ploi mai multe. 

Specialiștii de la severe-weather.eu au realizat o analiză a șanselor de precipitații sub formă de ninsoare ale iernii care urmează. Analiza vizează tendințele globale, dar și pe regiuni.

Vezi și: Prognoză meteo pe termen lung: Câtă zăpadă vom avea în această iarnă. Analiză a lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie

METEO Săptămâna 26 septembrie – 3 octombrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nordvestice şi local în cele centrale, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în extremitatea de sud-est a ţării.

METEO Săptămâna 3 – 10 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

METEO Săptămâna 10 – 17 octombrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării.

METEO Săptămâna 17 – 24 octombrie

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în regiunile extracarpatice.

Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile.

Sursă: ANM

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax