Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi în restaurante: Mâncarea poate fi luată la pachet iar clientul nu va plăti recipientul. Legea anti-risipă, în vigoare

Publicat

Reguli noi în restaurante: Mâncarea poate fi luată la pachet iar clientul nu va plăti recipientul. Legea anti-risipă a intrat joi, 21 martie, în vigoare.

Restaurantele și alte unități de alimentație publică sunt obligate, din 21 martie, să aplice o serie de reguli privind reducerea risipei alimentare, noile dispoziții aplicându-se și clienților.

Localurile trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea în restaurant, fie în meniu, posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu reușesc să o mănânce în restaurant.

Reguli noi în restaurante: Clienții nu vor mai plăti nici un ban pe recipiente. Costul acestora va fi suportat de local, restaurant sau cafenea.

În ce privește magazinele alimentare, acestea trebuie să ieftinească alimentele care se apropie de data de expirare sau să le doneze unor ONG-uri sau adăposturi pentru animale.

Vezi și Legea de prevenire și reducere a risipei alimentare, adoptată de Senat. Măsuri propuse

Proiectul prevede că magazinele vor trebui să ofere reduceri la produsele alimentare aflate aproape de data de expirare.

Magazinele vor fi obligate să reducă prețurile sau să le doneze

Dacă nu mai sunt bune pentru consumul uman, alimentele vor trebui donate pentru a fi transformate în hrană pentru animale.

Atunci când în piețe și în magazine un produs se apropie de data expirarii, acest lucru va trebui semnalat de către comerciant și de asemenea prețul va trebui să scadă semnificativ față de celelalte produse.

Legea a fost adoptată în contextul în care românii aruncă, în fiecare an, cantități uriașe de alimente, se arată în nota de fundamentare depusă la Senat.

„România este țara cu peste o treime din populație în risc de sărăcie și excluziune socială, conform statisticilor oficiale.

În acelaşi timp, în România se aruncă anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Pe scurt, pierdem zilnic cantități considerabile de alimente, în timp ce o mare parte a populației nu își permite accesul la alimente de bază.

Această realitate trebuie schimbată, iar proiectul de față îşi propune să facă paşi importanți în acest sens”, a declarat deputatul USR Diana Buzoianu, co-inițiatoarea legii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax