Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Reguli noi la vânzarea locuințelor și terenurilor. Ce trebuie să facă proprietarii, în momentul tranzacției imobiliare

blocuri apartamente 2

Publicat

Modificarea Codului Fiscal de anul trecut aduce noi reguli la vânzarea locuințelor și terenurilor, ce trebuie respectate, din 2023, de către proprietari. Schimbările au fost generate de eliminarea plafonului neimpozitabil pentru tranzacția imobiliară.

Noutățile legislative din OG 16/2022 arată că dispare plafonul de 450.000 de lei până la care tranzacția era scutită de impozit. Prin urmare, se plătește impozit pe venitul obținut în urma vânzării unei construcții sau teren, indiferent de prețul acestora.

Legea prevede însă două cote de impozitare, în funcție de intervalul de timp în care vânzătorul a deținut proprietatea, potrivit avocatnet.ro:

  • 3% în cazul construcțiilor și terenurilor deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv
  • 1%  pentru construcțiile și terenurile deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Excepții de la plata impozitului sunt în cazul proprietăților retrocedate sau donate (între soți, rude, afini până la gradul al treilea), de exemplu.

Vânzătorul plătește impozitul, în funcție de prețul și perioada în care a deținut proprietatea, la notar, atunci când se semnează contractul. Ulterior, notarul transferă suma respectivă către stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax