Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice: Vârsta minimă de 16 ani, asigurare și test din legislație la închiriere

Publicat

Reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice: Dacă vrei să închiriezi o trotinetă electrică prin aplicație, va trebui să răspunzi unor întrebări din legislație.

Măsura se regăsește într-un proiect de lege, care a obținut raport de adoptare în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. 

Legea aduce și alte modificări foarte importante. Astfel, doar persoanele de peste 16 ani vor putea conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice.

Este nevoie și de asigurare obligatorie. De asemenea, casca e obligatorie, cu excepţia trotinetelor închiriate.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede că pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.

Chestionar cu întrebări din legislație, când închiriezi o trotinetă

În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislaţia rutieră.

Acest proiect de lege prevede că definiţia trotinetei electrice este – „vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW”.

Modificare în Codul Rutier: Reguli noi la depășirea unei biciclete sau trotinete electrice. Interdicții pentru bicicliști

„Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani”, se arată într-un amendament al Comisiei juridice la acest proiect.

Bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente, potrivit Agerpres.

Este interzisă circulaţia acestora fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, mai prevede proiectul.

Reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice: Casca este obligatorie, cu o excepție

„Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate.

Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor.

În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră„, mai arată proiectul.

Deputaţii din Comisia juridică urmează să ia în discuţie, săptămâna viitoare, un alt proiect de lege care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    marți, 07.11.2023 at 16:37

    hehe…. face si ASF-ul niste bani de buzunar de la fraieresteni. Cati posesori de trotinete au fost implicati in accidente vs cati utilizatori de trotinete inchiriate?

    Sunt si in Alba Iulia cativa „conducatori auto” care folosesc trotinetele inchiriate ca sa ajunga mai repede la si de la „bere cu baietii”. Cunosc si vreo 2 posesori care fac acelasi lucru.
    Culmea, cat folosesc aceste trotinete „baietii” uita temporar toate regulile de circulatie: circula cu viteza pe trotuar, traverseaza pe trotineta, taie intersectii/curbe/giratorii aiurea, nu semnalizeaza…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax