Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Reguli pentru Bobotează și programul liturgic de la Catedrala Reîntregirii în perioada 3-9 ianuarie 2021. Cum se țin slujbele


Publicat

catedrala incoronarii alba iulia

La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, Liturghia din ziua de Bobotează și slujba de sfințire a apei vor fi oficiate de ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. Slujbele religioase din săptămâna a 31-a după Rusalii, 3-9 ianuarie 2021 se vor desfășura cu respectarea regulilor în perioada pandemiei.

În cazul rugăciunilor pe care preotul le face la domiciliu, sunt, de asemenea, există reguli pentru limitarea răspândirii COVID.

De Bobotează, când vor merge cu crucea în casele oamenilor, trebuie să respecte o distanţă de 2 metri între celelalte persoane şi să poarte masca de protecţie.

Citește și BOBOTEAZA: Tradiții, obiceiuri, superstiții. Nu trebuie să te speli pe cap. Ce păţeşti dacă aluneci pe gheaţă

Participarea credincioșilor la slujbele religioase din această perioadă se face cu respectarea respectarea distanței minime de siguranță de 2 metri în interiorul lăcașului de cult și 1,5 metri în exteriorul lăcașului de cult.

Persoanele care participă la activitățile religioase trebuie să-și dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.

Vezi și Calendar Creștin Ortodox 2021: Toate sărbătorile religioase importante din noul an în Calendarul Bisericesc

Atât în interiorul cât și în exteriorul lăcașurilor de cult și în locațiile unde se organizează activități religioase este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

Copiii minori pot sta lângă părinți în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcașului de cult, cu respectarea distanței minime de siguranță față de ceilalți participanți.

Pentru personalul de cult (clerical și neclerical) nu este obligatorie purtarea măștii de protecție în timpul oficierii slujbelor religioase.

PROGRAMUL liturgic de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Duminică, 3 ianuarie

DUMINICA DINAINTEA BOTEZULUI DOMNULUI – (Predica Sfântului Ioan Botezătorul)

ora 8.30-10.00 – Utrenia

ora 10.00-12.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

(Predică Pr. Lucian Colda)

ora 18.00-19.25 – Vecernia şi Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

(Predică Arhim. Dimitrie)

Luni, 4 Ianuarie

Soborul Sf. 70 de Apostoli

ora 7.00-8.00 – Utrenia

ora 8.00-9.20 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

ora 18.00-19.00 – Vecernia şi Pavecernița mică

Marţi, 5 Ianuarie

Sf. Mucenici Teopempt și Teonas

(Ajumul Botezului Domnului)

ora 7.00-8.45 – Ceasurile Împărăteşti şi Obedniţa

ora 8.45-10.30 – Vecernia cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare

ora 10.30-11.15 – Sfinţirea cea Mare a Apei

ora 18.00-19.25 – Pavecernița mare cu Litie

Miercuri, 6 Ianuarie

BOTEZUL DOMNULUI (BOBOTEAZA – DUMNEZEIASCA ARĂTARE; harți)

ora 8.00-9.30 – Utrenia

ora 9.30-11.50 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

(Slujeşte şi predică Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu)

ora 11.50-12.30 – Sfinţirea cea Mare a Apei

ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie

Joi, 7 Ianuarie

Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

ora 8.30-10.00 – Utrenia

ora 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

(Predică Arhim. Dimitrie)

ora 18.00-19.00 – Vecernia şi Pavecerniţa mică

Miercuri, 8 Ianuarie

Sf. Cuvios Gheorghe Hozevitul (harți)

ora 7.00-8.00 – Utrenia

ora 8.00-9.20 –Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

ora 18.00-19.25 – Vecernia şi Acatistul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Joi, 9 Ianuarie

Sf. Mucenic Polieuct

ora 7.00-8.00 – Utrenia

ora 8.00-9.20 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur

ora 9.20-9.45 – Parastas de obşte

ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie

* În perioada 24 decembrie – 7 ianuarie nu se oficiază slujba parastasului.

* Aghiasma mare se bea înainte de anafură până în data de 14 ianuarie.

Liturghisitori: Arhim. Dimitrie / Arhid. Rafael Orzeiu

Duhovnic: Protos. Damaschin

Cântăreț: Răzvan Stoica
Paraclisier: Alexandru Marian

ORAR CATEDRALĂ:

6.30 – 20.00 (în zilele de peste săptămână)
7.30 – 20.00 (în duminici şi sărbători)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Probleme cu platforma online pentru programări în etapa a doua de vaccinare. Explicațiile STS

Publicat

Platforma online de programare pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și numărul unic de telefon la care ar trebui să se poată face programări – 021.414.44.25 – nu funcționa în jurul orei 16:00, în condițiile în care astăzi, la ora 15:00, ar fi trebuit să se dea, oficial, startul înscrierilor pentru etapa a doua a vaccinării.

După ce în prima etapă a campaniei s-au putut vaccina doar cadrele medicale, în etapa a doua au dreptul să se programeze la vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din „domenii cheie”.

Referitor la nefuncționarea platformei, Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că aceasta nu este blocată din cauza numărului mare de accesări, ci este în procedură de actualizare, deoarece în acest moment se realizează transferul tuturor serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa 1 pe varianta actualizată pentru etapa 2.

STS explică motivul pentru care platforma a fost temporar blocată

„Referitor la funcționarea platformei naționale pentru programare la vaccinare împotriva COVID-19, Biroul de presă al STS face următoarele precizări: 

Având în vedere că trecerea de la prima etapa s-a realizat începând cu orele 15:00, în acest moment se realizează transferul tuturor serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa 1 pe varianta actualizată pentru etapa 2. 

Facem precizarea că platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ nu s-a blocat din cauza numărului de accesări multiple, fiind în procedură de actualizare. Specialiștii STS desfășoară activitățile tehnice necesare pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a platformei de programare la vaccinare”, se arată într-un comunicat de presă.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Concurs pentru preșcolari Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12 din Alba Iulia, de Ziua Culturii Naționale

Publicat

Proiectul tematic „Lumea artelor”, aflat în derulare și tema acestei săptămâni „Poezia copilăriei”, au constituit pentru preșcolarii din Grădinița cu P.P. Step by Step Nr.12 din Alba Iulia un context propice pentru implicarea în diverse activități dedicate marelui nostru poet, Mihai Eminescu, dar și poeziei în general, pentru care copiii manifestă un interes deosebit.

Pe parcursul întregii săptămâni, copiii au aflat mai multe lucruri interesante despre poezii și despre poeți cunoscuți, au recitat versuri, s-au jucat cu rime și au compus rime hazlii, dar au realizat și creații plastice, ilustrând prin desen, pictură sau colaje texte ale unor poezii îndrăgite de ei.

Deoarece Mihai Eminescu ocupă un loc de cinste în inimile românilor de toate vârstele, copiii au pregătit împreună cu părinții lucrări și momete artistice dedicate zilei sale de naștere.

Astfel, ei au confecționat cadouri inedite pentru marele nostru poet, exersând tehnici specifice activităților artistico-plastice și practice (inimioare, peisaje, felicitări, lucrări deosebite etc.), au transmis urări și mesaje frumoase și au interpretat fragmente muzicale inspirate din versuri eminesciene.

Vineri, în data de 15 ianuarie, s-a desfașurat concursul „Eminescu și copiii”, într-un format mai aparte anul acesta, o ediție online, derulată prin intermediul platformelor educaționale utilizate (Zoom, Teams etc.). La final, micii artiști recitatori au fost recompensați cu diplome, în semn de apreciere pentru efortul depus în realizarea momentelor artistice.

Concursul „Eminescu și copiii” face parte din activitățile cuprinse în Parteneriatul educațional „Din dragoste pentru lectură”- încheiat între grădinița noastră și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. În acest an, Biblioteca Județeană a venit în întâmpinarea evenimentelor dedicate Zilei Culturii și poetului Mihai Eminescu cu înregistrarea unei povestiri din cartea „Cunoaște-l pe Mihai Eminescu”.

În cadrul parteneriatului de colaborare dintre cele două instituții, biblioteca trimite povești pentru copii și lecturi adecvate vârstei, înregistrate în programul Bibliovaliza. „Pe această cale, aducem mulțumiri Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba pentru implicare și îi asigurăm de colaborarea noastră și în alte demersuri educaționale și culturale care au drept scop promovarea lecturii în rândul preșcolarilor. (prof. înv. preșcolar. Ioana Delia Decean, Responsabil Imagine al GPP Step by Step Nr12 Alba Iulia)” au mai transmis reprezentații G.P.P. Step by Step nr. 12.

Prin intermediul paginii de facebook https://www.facebook.com/gradinita12alba managerul G.P.P. Step By Step nr.12, prof. Suciu Veronica, împreună cu întreg colectivul instituției, au transmis un mesaj:

„Astăzi, în 15 ianuarie, când îl omagiem cu bucurie pe „Luceafărul poeziei românești”, vă mulțumim că ne sunteți alături și ne sprijiniți mereu, astfel încât activitatea educativă desfășurată în grădinița noastră să aducă roada bună în viața copiilor, a familiilor dumneavoastră și a noastră, a tuturor!

Eminescu, poetul care prin genialitatea sa însumează calitățile artistice și virtuțile neamului trebuie cinstit ca un mărgăritar de mare preț dat nouă, iar opera sa lăsată nouă moștenire să o citim, recitim, și, mai ales, să o facem cunoscută copiilor, nepoților și urmașilor noștri, deoarece „o cultură care-și cinstește înaintașii se cinstește pe sine. Poporul nostru, sărbătorindu-l pe Eminescu, se sărbătorește pe sine.”

Mai multe fotografii AICI

(D.R. Popescu)

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

CMJ Alba face înscrieri pentru formarea subofițerilor în specialitatea ”Informații militare”. Condiții și termen limită

Publicat

CMJ Alba

Centrul Militar Judeţean (CMJ) Alba anunţă că se fac înscrieri pentru cursul de formare al subofiţerilor în activitate, specialitatea militară “Informaţii militare”, în anul de instruire 2020-2021.

La această specialitate, în cadrul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Piteşti sunt disponibile 5 locuri.

Termenul limită de înscriere este 22 ianuarie 2021.

Potrivit sursei citate, se pot înscrie candidaţi cu vârstă maximă de 45 de ani împliniţi la data acordării gradului şi numirii în funcţie la finalizarea cursului de formare şi care au diplomă de bacalaureat.

Informaţii suplimentare, la sediul din Alba Iulia, str. Regina Maria, nr. 6, telefon: 0258.812.291

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat: Se pot vaccina și cei care nu sunt în faza a doua. Care este condiția. Programări, de azi de la ora 15.00

Publicat

A doua fază din campania națională de vaccinare începe luni în toată țara. Se pot programa, de astăzi, după ora 15.00, persoanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din mai multe domenii, considerate esențiale.

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că în această fază se pot vaccina și alte persoane, în afara celor din categoriile menționate. Însă doar dacă rămân doze de vaccin nefolosite.

Vezi și A doua etapă de vaccinare anti-COVID începe azi. Care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza și cum se pot programa

”Intenția de la comitet (n.r. – Comitetul de coordonare a vaccinării) este să nu se piardă nici o doză. Ce înseamnă acest lucru? Dacă vezi că s-au înscris atâția și au venit doar atâția, atunci la diferența de doze identifici undeva unde sunt oameni de vaccinat și doresc să se vaccineze și le folosești.

Chiar dacă oamenii respectivi nu fac parte din grupa respectivă, nu s-au înscris încă.

Asta s-a folosit și în alte țări. Oamenii care se înscriu trebuie să fie responsabili. Dacă te-ai înscris, atunci te duci. Dacă nu vrei să te duci, nu te înscrii”, a declarat vineri Raed Arafat pentru DigiFM.

România va primi seringi noi pentru a folosi dintr-un flacon șase doze de vaccin anti COVID produs de Pfizer/Biontech, potrivit sursei citate.

Vezi și FOTO VIDEO: Cum arată un centru de vaccinare anti-COVID din Alba Iulia. Traseul de la intrarea în centru și până la ieșire

Astăzi, de la ora 15:00, se vor putea face doar înscrierile pe platforma de programări, iar vaccinarea efectivă va începe de luni, 18 ianuarie.

Persoanele vizate de a doua etapă se vaccinează doar la cerere, nu sunt obligate și nu există sancțiuni pentru cei care se răzgândesc și renunță la vaccin între momentul înscrierii și ziua când le vine rândul la vaccinare.

surse: digifm.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate