Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Reguli pentru călătoria cu trenul, autocarul sau taxiul, în perioada stării de alertă

Publicat

Regulile pe care trebuie să le respecte călătorii şi transportatorii în perioada stării de alertă, prelungită pe 17 iunie cu 30 de zile, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, au fost publicate în Ordinul comun al Ministerului Transporturilor, Ministerului de Interne şi Ministerului Sănătăţii nr. 1082/97/1112/2020.

Actul normativ a intrat în vigoare vineri, 19 iunie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Citește și Taximetriștii din Alba Iulia, REVOLTĂ împotriva șoferilor de la Bolt: Acuzații de concurență neloială

Potrivit documentului, masca de protecţie este obligatorie în starea de alertă, în toate mijloacele de transport. În autocare sau microbuze trebuie să fie instalate dozatoare cu dezinfectant, iar pentru curse internaționale este obligatorie măsurarea temperaturii călătorilor. În cazul călătoriei cu trenul, pe peron se va permite doar accesul persoanelor care au bilet, iar garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă, însă ordinul nu prevede obligația dotării vagoanelor cu soluţii dezinfectante pentru pasageri.

*Reguli pentru călătoria cu trenul:

Purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei.

Șeful de tren/conductorul are obligația să vizualizeze biletul de călătorie, fără să îl atingă.

Este permisă utilizarea vagoanelor mixte salon/bar, pentru comercializarea cu amănuntul a produselor preambalate.

Garniturile de tren trebuie salubrizate și igienizate înainte de plecarea în fiecare cursă. Operatorii feroviari promovează vânzarea on-line a biletelor și utilizează cu prioritate biletele electronice.

Operatorii feroviari pun în aplicare rezervări obligatorii de locuri pentru trenurile de lung parcurs, acolo unde este tehnic posibil și eficient din punct de vedere economic.

Regulile de respectat în gară

Administratorii stațiilor de cale ferată montează dozatoare cu dezinfectant pe bază de alcool în punctele de acces în stație. În spațiul stației de cale ferată, inclusiv în toaletele publice, se fac periodic acțiuni de dezinfecție. În zonele intens circulate, operațiunile de dezinfecție se fac la intervale de cel mult patru ore.

Pe peron se va permite doar accesul persoanelor care au bilet sau dovada electronică a achiziționării acestuia.

Este permisă funcționarea spațiilor comerciale situate în spațiul stației de cale ferată, atât în clădirea stației, cât și la peron, în care se vând produse ambalate, fără să fie permis consumul în interiorul acestora; operatorii economici au obligația de a lua măsuri pentru evitarea aglomerării de persoane în interiorul spațiilor comerciale.

Administratorii stațiilor de cale ferată organizează fluxuri de îmbarcare/debarcare distincte, pe care le semnalizează de la intrarea în gară până pe peron, cu separatoare sau benzi aplicate pe pardoseală.

Administratorii stațiilor de cale ferată iau măsuri pentru ca funcționarea caselor de bilete să se realizeze pe principiul un ghișeu deschis, unul închis, dacă poziționarea ghișeelor nu permite din construcție asigurarea distanței sociale; fluxurile de acces la ghișeu/plecare de la ghișeu vor fi marcate cu separatoare.

Administratorii stațiilor de cale ferată prevăd fluxuri de acces/plecare și la ghișeele de informații, automatele de vânzare a titlurilor de călătorie și zonele de depunere a bagajelor.

*Reguli pentru călătoria cu autocarul şi microbuzul:

În zona ușii de acces al pasagerilor, în interiorul mijlocului de transport, se montează dozatoare cu soluții dezinfectante pe bază de alcool.

Înainte de plecarea în cursă se efectuează obligatoriu curățenia și dezinfecția mijlocului de transport. Se evită măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se utilizează, în schimb, metode de curățare umedă.

Pe durata efectuării cursei, conducătorul auto poartă mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul.

Pentru accesul la bordul mijlocului de transport și pe toată durata călătoriei, pasagerii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să le acopere gura și nasul.

Pentru transportul rutier internațional de persoane, în punctele de îmbarcare, operatorii de transport au obligația de a asigura măsurarea temperaturii cu dispozitive tip termoscanner pentru fiecare pasager. Se va refuza îmbarcarea persoanelor cu o temperatură mai mare 37,3°C și li se va recomanda să consulte de urgență medicul de familie.

Spațiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacțiunea socială. Conducătorii mijloacelor de transport au obligația de a păstra distanța socială, în timpul pauzelor pe drum, și să evite contactul cu alte persoane.

La îmbarcare/debarcare, pasagerii trebuie să respecte o distanță minimă de siguranță unul față de celălalt.

Accesul pasagerilor în mijlocul de transport se realizează pe ușa din față, iar coborârea se realizează pe cealaltă/celelalte ușă/uși, dacă aceasta/acestea există.

Transportul pasagerilor în microbuze este permis doar pe scaun, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.

*Regulile pe care trebuie să le respecte pasagerii şi şoferii de taxi clasic sau alternativ (ridesharing):

Transportul pasagerilor se efectuează doar pe locurile din spate. Şoferul poartă mască de protecție, astfel încât să îi acopere gura și nasul, iar mijlocul de transport va fi dotat cu dezinfectant pe bază de alcool.

Spațiul destinat conducătorului mijlocului de transport va fi separat fizic de locurile din spate. Pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea în mijlocul de transport și pe toată durata călătoriei.

În cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii fizice cu alte persoane, conducătorul mijlocului de transport este obligat să utilizeze mănuși, să le depoziteze într-o pungă special destinată după utilizare și să își dezinfecteze mâinile după îndepărtarea acestora. Conducătorul mijlocului de transport este obligat să igienizeze și să dezinfecteze zilnic interiorul vehiculului.

Se utilizează cu precădere plățile electronice.

Sursa: lege5.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax