Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

REPORTAJ: SALA UNIRII din Alba Iulia. Locul unde delegații din toate colțurile Transilvaniei au votat UNIREA cu ȚARA


Publicat

sala uniriiSala Unirii din Alba Iulia, unde delegaţii românilor transilvăneni au votat Unirea, la 1 decembrie 1918, se degradează de la o zi la alta. Prin acoperiş intră ploaia, dar autorităţile spun că nu au bani. În schimb, se vrea construirea unui alt monument, investiţia fiind de 3,5 milioane de euro.

Sala Unirii, imobil aflat în prezent în administrarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, datează din anul 1900, fiind folosită la 1 decembrie 1918 pentru întâlnirea celor 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania, unde s-a votat Unirea.

Istoricul Liviu Zgârciu spune că Sala Unirii era în 1918 cazină militară – o sală de festivităţi – care aparţinea garnizoanei Regimentului 50 Infanterie al Armatei Austriece şi fusese ridicată între 1898-1901, pe locul unei foste ospătării.

„Cazina militară deţinea cea mai încăpătoare sală, unde puteau intra cei 1.228 de delegaţi, la care se adăugau alte zeci de persoane care au ţinut să participe la eveniment (…). Documentele Unirii se redactaseră deja cu o seară înainte, în Hotelul Apulum (Hungaria – n.r.), care nu mai există acum, fiind demolat în anii ’80, iar în Sala Unirii Vasile Goldiş a citit proclamaţia Unirii şi acolo s-a votat rezoluţia. În Sala Unirii au ţinut discursuri Iuliu Maniu, Iuliu Hossu şi alte personalităţi”, explică Zgârciu.

Potrivit acestuia, cazina militară era o sală în care se ţineau balurile, festivităţile, o casă a Armatei, iar după 1918 ea a fost modificată în mai multe rânduri.

„A primit imediat după 1918 numele de Sala Unirii, iar atunci au început şi primele modificări. Mai exact, între 1920 şi 1922 a fost pregătită pentru a găzdui un alt moment important -dineul oficial care marca încoronarea la Alba Iulia a Regilor Ferdinand şi Maria ca suverani ai tuturor românilor la 15 octombrie 1922. Atunci a fost ridicată intrarea sub formă de arc de triumf, plasată inscripţia în latină de pe frontispiciul sălii, a fost modificat interiorul, au fost create cele două nişe şi atunci cele două nişe au fost pictate cu portrete ale unor personalităţi din viaţa culturală sau voievozi şi domnitori din istoria românilor, fiind atunci o pictură pe pânză realizată de un pictor francez, Pierre Bellet”, povesteşte Liviu Zgârciu.

El spune că în regimul comunist sala s-a degradat foarte mult, devenind aproape o ruină.

„La împlinirea a 50 de ani de la Marea Unire, când deja Nicolae Ceauşescu instaurase partea aceea de comunism naţionalist şi se reiau vechile sărbători naţionale româneşti, sala a intrat într-un proces de refacere, pictura de pânză a fost înlocuită cu pictură murală, iar atunci a fost amplasată pardoseala de marmură şi marmura roşie de pe pereţii sălii. Ultima modificare a fost în perioada 1990-1992, când a fost realizată actuala pictură murală a nişelor”, afirmă Zgârciu.

Potrivit acestuia, vechea pictură pe pânză realizată de Pierre Bellet este păstrată şi conservată în muzeu şi, în cazul unei restaurări a Sălii Unirii, ar putea fi amplasată în interiorul acesteia.

degradare sala unirii 2Istoricul consideră că Sala Unirii este „cel mai important simbol al istoriei românilor” şi ar trebui tratată ca atare.

„Sala Unirii este cel mai important simbol al istoriei românilor pentru că, Ziua Naţională a României fiind 1 Decembrie, iar această zi marcând ceea ce s-a întâmplat în această sală în 1918, este cea mai importantă locaţie şi obiectiv al istoriei românilor. Aici s-a luat decizia Marii Uniri a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi a celorlate ţinuturi locuite de români cu România”, spune Liviu Zgârciu.

Prin acoperişul Sălii Unirii intră ploaia; pentru restaurare ar fi nevoie de 1,4 milioane de euro

În ultimii ani, sala a intrat într-o degradare continuă, iar urmele sunt vizibile atât în exteriorul acesteia, cât şi în interior, unde apa de ploaie care pătrunde prin acoperiş a început să afecteze pictura murală.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, afirmă că sunt probleme cu infiltraţiile apei de ploaie şi este nevoie urgentă de refacerea acoperişului şi restaurarea sau înlocuirea tâmplăriei, costurile fiind estimate la aproape 1,4 milioane de euro.

„Avem probleme cu infiltraţiile de la ploaie, pictura este afectată într-o bună măsură. Tâmplăria necesită o restaurare sau o schimbare totală. Anul acesta, Consiliul Judeţean Alba a prins în planul de investiţi deocamdată proiectarea pentru schimbarea înveliturii şi a şarpantei şi restaurarea tâmplăriei, iar de la anul ne-a promis că va prinde anual bani şi pentru restaurarea totală a clădirii. Suma, la o primă evaluare, este undeva la 1,4 milioane de euro, cam o treime din costurile totale ale monumentului Unirii care se preconizează a se face în faţa Catedralei Încoronării (Reîntregirii – n.r.). Desigur, suma va fi mai mică pentru că se organizează o licitaţie şi, de obicei, prin licitaţii se fac economii”, spune Gabriel Rustoiu.

Potrivit acestuia, costurile sunt ridicate pentru că este vorba despre un monument istoric şi lucrările de restaurare trebuie realizate cu mare grijă şi cu tehnici speciale.

La rândul său, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba – instituţie care are în subordine Muzeul Naţional al Unirii – spune că a cerut bani de la Guvern pentru restaurarea Sălii Uniri, dar nu a primit niciun răspuns la adresele înaintate.

„Consiliul Judeţean Alba a cerut fonduri pentru restaurarea celui mai reprezentativ monument legat de Marea Unire din 1918. Am cerut şi nu am primit niciun răspuns. Va trebui să ne descurcăm singuri şi vă spun că am început să gândim un plan de alocare bugetară astfel încât până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, să fie restaurată Sala Unirii”, afirmă Ion Dumitrel.

sala unirii

În schimb, mai multe organizaţii patriotice, sprijinite de Prefectura Alba şi Primăria Alba Iulia, au făcut demersuri pentru construirea unui monument al Unirii în municipiu, costurile fiind estimate, potrivit iniţiatorilor, între 3 şi 4 milioane de euro.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii ’90, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, concurs reluat în 2008, prin care a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei, care presupune realizarea unui monument de piatră de peste 20 de metri înălţime, sub forma unei cruci.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, afirmă că există o iniţiativă legislativă depusă în Parlament pentru alocarea a aproape 15,4 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro) pentru construirea „Ansamblului Memorial al Marii Uniri”.

Coşer susţine că Primăria a făcut un memoriu în toamna acestui an către Guvern, însă nu pentru alocarea de fonduri, ci pentru crearea unui comitet care să gestioneze toate fondurile care urmează să fie alocate pentru sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi care să pregătească manifestările.

„Noi am solicitat selectarea membrilor cu autoritate profesională recunoscută pentru constituirea unui for legitim, care să fie învestit cu atribuţii în vederea realizării monumentului de la proiectare, avizare până la execuţie, inclusiv organizarea evenimentelor de celebrare ale centenarului Marii Uniri. De asemenea, acest comitet ar trebui să gestioneze resursele financiare şi de orice altă natură care să ducă la îndeplinirea în condiţii optime a tuturor obiectivelor propuse”, spune Mihai Coşer.

Referitor la monumentul Unirii, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia afirmă că municipalitatea a realizat încă din 2012, în baza unui aviz de la Ministerul Culturii, PUZ-ul pentru „Ansamblul Memorial al Marii Uniri”, însă proiectul este stopat pentru că nu au fost alocaţi bani de la buget pentru acesta.

Construirea unui nou monument al Unirii, contestată de unii istorici

Construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia este criticată de unii istorici, dar şi de reprezentanţi ai administraţiei, care susţin că există deja două monumente simbol ale Marii Uniri: Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, susţine că, deşi nu contestă monumentul Unirii, i se pare „inutil”, deoarece adevăratele simboluri ale Marii Uniri sunt Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii.

„Nu contest monumentul şi e treaba lor ce vor să facă. Mie mi se pare inutil pentru că, din punctul meu de vedere, în Alba Iulia avem monumentele Unirii, care sunt Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii. Ar trebui să ne îngrijim mai întâi de ce avem, de cele două simboluri ale istoriei României şi apoi să ne gândim la alte monumente”, spune Ion Dumitrel.

Şi istoricul Liviu Zgârciu spune că Sala Unirii este „cel mai important simbol al istoriei românilor”.

„Un monument al Unirii nu ar ştirbi din imaginea de simbol a Sălii Unirii. Imaginea sălii este deja ştirbită pentru că a intrat într-un proces de degradare, ar trebui găsită o finanţare prin care să i se redea strălucirea. Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute. Un monument al Unirii ce să marcheze? Faptul că în Sala Unirii a avut loc actul Unirii. Nu prea îi văd rostul”, afirmă Zgârciu.

La rândul său, directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, susţine că monumentul Unirii „este o mare prostie”, având în vedere costurile vehiculate.

„Eu, sincer să vă spun, chiar nu îi văd rostul. Eu zic că Alba Iulia nu are nevoie de un astfel de monument pentru că există deja monumente ale Unirii. Există Catedrala Încoronării, există Sala Unirii, practic toată cetatea asta este un monument care, într-un fel sau altul, este legat de istoria poporului român. Chiar dacă aici au locuit maghiarii şi au avut o stăpânire sau austriecii, dar să nu uităm despre martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, despre prima unire din vremea lui Mihai Viteazul. După părerea mea, acest monument şi la costurile respective este o mare prostie”, consideră Gabriel Rustoiu.

Sala Unirii este în prezent în administrarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale unor delegaţii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 Decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost realizate de Samoilă Mârza.

Tot în Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat „Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania”, în octombrie 1918, în casa din Oradea a avocatului Aurel Lazăr, document citit apoi de către deputatul Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta.

sursa: mediafax

Citește și 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Albaiulienii își pot vota proiectul favorit în cadrul primei bugetări participative. Data limită, 30 noiembrie

Publicat

alba iulia

Albaiulienii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a vota proiectele propuse de cetățeni pentru dezvoltarea municipiului, selectate în cadrul primei bugetări participative organizată de Primăria Alba Iulia. Un număr de 18 proiecte din diverse domenii pot fi votate online până în 30 noiembrie, pe platforma dedicată bugetării participative. Proiectele câștigătoare, care urmează să fie implementate în 2021, vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la consumarea bugetului alocat de 1.000.000 de lei, cu TVA inclus. 

Proiectele se pot vota doar online, pe platforma bugetării participative, https://bugetareparticipativa.apulum.ro/proiecte/. Fiecare cetățean cu un cont valid poate vota câte un proiect din fiecare domeniu.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Municipiul Alba Iulia, care își propune implicarea directă a cetățenilor în decizie, pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale. Este un proces deschis, transparent și inovativ de a distribui fondurile publice în mod echitabil, acolo unde comunitatea decide prin vot liber.

Prin intermediul platformei, cetățenii municipiului Alba Iulia, care au cel puțin 18 ani împliniți, pot să-și expună online problemele cu care se confruntă, să sugereze soluții de rezolvare a acestora, să propună idei și inițiative proprii pentru o viață mai bună și mai plăcută în zona în care locuiesc sau în alte zone ale orașului, să fie creativi și inovativi și să se implice activ comunitatea din care fac parte.

În cadrul acestui proces au fost depuse 54 de proiecte, dintre care 22 au fost dubluri. Astfel, 32 de proiecte au fost analizate de comisiile de specialitate din cadrul Primăriei, dintre care 13 au fost respinse și 18 au mers mai departe în etapa votului cetățenilor (două proiecte au fost comasate, având același obiectiv).

Lista proiectelor pe care le puteți susține prin votul online, direct pe platformă:

 • „Siguranța circulației și cetățeanului care merge pe trotuar” – Domeniu: Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
 • ”Parc Bărăbanț” – · Domeniu: Amenajare spații publice
 • ”Reabilitare zonă turistică” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
 • „Trecere pietoni denivelată” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
 • „Rugby – sănătate și educație prin sport” – Domeniu: Sport, sănătate
 • „Culoarul verde peste Mureș” – Domeniu: Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
 • „La plimbare cu birja prin orașul Alba Iulia” – Domeniu: Turism
 • „Pauza de joacă – Centru de activități în aer liber” – Domeniu: Amenajare spații publice

Vezi și FOTO: Centru de activități în aer liber, propus la Școala „Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Proiect de bugetare participativă

 • „Centru de inovare al orașului” – Domeniu: Oraș digital
 • „Asfaltare” – Domeniu: Amenajare spații publice
 • „Salvați Școala Cartierului Bărăbanț” – Domeniu: Educație și cultură
 • „Sound&Lights Video Mapping în Cetatea Alba Carolina” – Domeniu: Oraș digital
 • „Aer mai curat la Alba Iulia – amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului” – Domeniu: Mediu
 • „Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
 • „Sisteme fotovoltaice de producere a energiei electrice pentru iluminat public” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
 • „Amenajare parc de agrement cu aparate fitness în aer liber, în orașul Alba Iulia” – Domeniu: Sport, sănătate
 • „Semnalizare pistă de biciclete Catedrală – Poarta 3” – Domeniu: Amenajare spații publice
 • „Aparate de fitness în aer liber” – Domeniu: Sport, sănătate

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Presedintele Klaus Iohannis: „Să fie clar, nu există nicio intenție de lockdown după alegeri”

Publicat

Președintele Klaus Iohannis spune că România nu va intra în carantină totală după alegerile parlamentare din 6 decembrie, deoarece măsurile de carantină locală au dat rezultate în localitățile în care numărul de cazuri explodase.

„Să fie clar, nu există nicio intenție de lockdown după alegeri”, a spus președintele într-o conferință de presă.

„Eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional, un aşa numit lockdown, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet aceste lucruri fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se profileze cu ştiri de tip senzaţional”, a adăugat el.

„Am analizat măsurile privind carantina zonală şi am solicitat o analiză INSP privind evoluţia epidemiei în oraşele şi municipiile carantine. Datele arată că începând cu 20 noiembrie se observă o tendinţă de scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2. Acest lucru se reflectă în numărul de cazuri săptămânale, cât şi în media zilnică a numărului de cazuri şi a ratei de pozitivare a probelor.

Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorităţi au fost corecte şi populaţia a respectat acest măsuri, ceea ce ne oferă o doză de optimism. Măsurile rămân în vigoare, orice relaxare prematură periclitează rezultatele obţinute”, a spus președintele.

El a prezentat mai multe grafice care arată că în orașele și municipiile în care a fost impusă carantina locală, numărul cazurilor noi a scăzut semnificativ după o săptămână, în medie.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comisia Europeană vrea să asigure medicamente mai ieftine și suficiente stocuri pentru bolile grave și rare

Publicat

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o strategie farmaceutică prin care vrea să asigure disponibilitatea medicamentelor inovatoare și iefitne pe piață, inclusiv pentru boli grave unde există deficiențe. De asemenea, Comisia își propune să îmbunătățească mecanismele de pregătire și răspuns la crize, precum cea Covid-19.

“Comisia a adoptat astăzi, 25 noiembrie, o Strategie farmaceutică pentru Europa vizând asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente inovatoare și accesibile financiar, precum și sprijinirea competitivității, a capacității de inovare și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE. Strategia va permite Europei să își satisfacă nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin intermediul unor lanțuri de aprovizionare solide. O componentă esențială a construirii unei Uniuni Europene a sănătății mai puternice, astfel cum a menționat-o președinta von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii, strategia va contribui la instituirea unui sistem farmaceutic al UE care să fie adaptat exigențelor viitorului și rezistent la crize”, potrivit unui comunicat de presă.

Strategia farmaceutică pentru Europa are patru obiective principale:

 • Asigurarea disponibilității pentru pacienți a unor medicamente accesibile financiar și abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniul rezistenței la antimicrobiene, al cancerului, al bolilor rare);
 • Sprijinirea competitivității, a inovării și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE și crearea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace și mai ecologice;
 • Îmbunătățirea mecanismelor de pregătire și răspuns la crize și abordarea securității aprovizionării;
 • Asigurarea unei voci puternice a UE pe plan mondial, prin promovarea unui nivel înalt al standardelor în materie de calitate, eficacitate și siguranță.

“Deși strategia reprezintă mult mai mult decât un simplu instrument de răspuns la crize, ea este inspirată din răspunsul inițial la pandemia de COVID-19 și face ca sectorul farmaceutic din Europa să fie mai bine pregătit și mai rezistent.

Strategia prezintă acțiuni concrete pentru a asigura existența, disponibilitatea și accesibilitatea financiară a medicamentelor. Ea susține lanțuri de aprovizionare diversificate și sigure, asigurând o autonomie strategică deschisă a UE pe plan mondial, și promovează produse farmaceutice sustenabile din punct de vedere ecologic.

Strategia va asigura, de asemenea, faptul că politica farmaceutică a UE continuă să servească sănătății publice într-un mediu în continuă schimbare, caracterizat de transformări științifice și comerciale. Ea va susține inovațiile centrate pe pacienți și va permite adaptarea la schimbările digitale și tehnologice.

Acțiunile vor viza întregul ecosistem al produselor farmaceutice, dar și unele aspecte ale dispozitivelor medicale. Strategia creează sinergii cu Pactul verde și cu acțiunile noastre din cadrul abordării strategice a UE privind prezența substanțelor farmaceutice în mediu, pentru a reduce riscul lor pentru mediu, pentru a aborda poluarea cauzată de reziduurile farmaceutice și pentru a promova fabricarea, utilizarea și eliminarea lor prin metode mai ecologice. Ea este, de asemenea, legată de planul de acțiune privind proprietatea intelectuală prezentat astăzi (hiperlinkul urmează să fie introdus de SPP).

Printre acțiunile emblematice ale strategiei se numără:

 • O revizuire a legislației farmaceutice de bază* (data-țintă pentru o propunere: 2022) pentru ca acest cadru legislativ să fie adaptat exigențelor viitorului și să faciliteze inovarea;
 • O propunere privind o Autoritate a UE pentru răspuns în situații de urgență sanitară (propunere: al 2-lea semestru din 2021);
 • O revizuire a reglementărilor privind medicamentele pentru copii și pentru boli rare;
 • Inițierea unui dialog structurat cu și între toți actorii din industria farmaceutică și autoritățile publice pentru a identifica vulnerabilitățile lanțului global de aprovizionare cu medicamente esențiale și pentru a defini opțiunile în materie de politici menite să consolidez continuitatea și securitatea aprovizionării în UE;
 • Cooperarea între autoritățile naționale în ceea ce privește politicile în materie de prețuri, plăți și achiziții publice, pentru a îmbunătăți accesibilitatea financiară, eficiența în raport cu costurile aferente medicamentelor și sustenabilitatea sistemului de sănătate;
 • Crearea unei infrastructuri digitale solide, inclusiv o propunere privind un spațiu european al datelor referitoare la sănătate (data-țintă pentru o propunere: 2021);
 • Sprijin pentru cercetare și inovare, în special prin intermediul programelor Orizont 2020 și EU4Health;
 • Acțiuni de promovare a abordărilor inovatoare vizând C&D și achizițiile publice de antimicrobiene și de alternative ale acestora, precum și măsuri de restricționare și optimizare a utilizării lor”, mai arată sursa citată.

Strategia va fi discutată la nivel politic în cadrul reuniunii Consiliului EPSCO din 2 decembrie 2020.

sursa: ec.europa.eu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Teste ale sistemului ITS, pe lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Primele imagini afișate pe panourile de informare

Publicat

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a testat miercuri seara sistemul inteligent de transport (ITS), pe lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Panourile led de informare dintre Lancrăm și Alba Iulia au afișat primele imagini. 

Reamintim faptul că CNAIR împreună cu constructorul pregătesc deschiderea tronsonului între Lancrăm și Alba Iulia până pe data de 1 Decembrie. Potrivit reprezentanților companiei, deschiderea circulației ar putea fi amânată doar de vremea rea, respectiv în situația în care va interveni un îngheț.

Citește și Tronsonul Alba Iulia – Sebeș de pe Autostrada A10, deschis circulației până în 1 Decembrie. Mobilizare masivă înainte de alegeri

Sistemul ITS asigură participanțiilor la trafic o informare în timp real asupra condițiilor meteorologice și a condițiilor de trafic (punctele în care traficul este aglomerat) și furnizează informații către autorități ce țin de siguranța circulației.

Sistemele inteligente de transport oferă și servicii suplimentare de informare în timp real a șoferilor, constituind și baza viitoarelor aplicații de comunicare inteligentă între vehicul, drum și autoritățiile competente.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate