Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Restaurantele vor fi obligate să pună la pachet mâncarea neconsumată. De când intră în vigoare legea care reduce risipa alimentară

Publicat

Restaurantele vor fi obligate să pună la pachet mâncarea neconsumată. Operatorii economici vor fi obligaţi, începând din anul 2026, să implementeze măsuri de diminuare a risipei alimentare.

Potrivit unei hotărâri aprobate recent de Guvern, restaurantele vor fi obligate să le dea clienților la pachet, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite. 

Guvernul a aprobat în ședința din 8 august un proiect pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Astfel, Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost modificată prin Legea nr. 49/2024, elementul definitoriu constând în introducerea caracterului obligatoriu pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea atingerii obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente, până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Actul normativ urmărește sporirea gradului de conștientizare și responsabilizare a operatorilor economici asupra necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare, creșterea cantității de alimente ce fac obiectul donării și asigurarea unei gestionări și monitorizări eficiente a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, prin crearea Platformei naționale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare. Totodată, hotărârea vizează și  elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare.

Hotărârea instituie obligația, pentru operatorii economici, de a implementa cel puțin două măsuri sau acțiuni de prevenire a risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor alimentare generate.

De asemenea, operatorii economici trebuie să încarce, până la data de 31 martie, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, planurile anuale de diminuare a risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit (pentru agenții economici recunoscuți ca receptori) și rapoartele anuale privind cantitatea și valoarea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit (pentru agenții economici donatori).

Restaurantele vor fi obligate să pună la pachet mâncarea neconsumată. Măsuri pentru HoReCa

Pentru sectorul de industrie hotelieră şi a serviciilor de alimentaţie publică, operatorii economici au obligatia să întreprindă măsuri de prevenire și reducere a risipei alimentare astfel:

  • măsuri de planificare sau alte instrumente economice care promovează utilizarea eficientă a resurselor, precum și stabilirea planului de diminuare a risipei de alimente;
  • realizarea a minimum o comunicare anuală internă cu angajaţii privind obiectivul de reducere a risipei de alimente;
  • realizarea unui sistem de monitorizare FIFO „primul intrat – primul ieşit” a stocurilor de marfă/materii prime;
  • măsuri de colectare separată a deşeurilor alimentare, pe categorii, în vederea reciclării/valorificării/eliminării conform ierarhiei deşeurilor şi legislaţiei specifice în vigoare;
  • măsuri prin care vor facilita consumatorilor finali să ia, fără costuri suplimentare şi în condiţii corespunzătoare de ambalare, alimentele pe care nu le-au consumat, la finalul meselor servite, şi vor informa despre această posibilitate, în mod clar şi vizibil, în meniu;
  • măsuri privind transferul cu titlu gratuit al alimentelor către operatorii receptori şi consumatorii finali.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate