Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Rețea de propagandă rusă, care vizează Europa şi SUA, dezvăluită de Franța. 193 de siteuri ”coordonate și structurate”

Publicat

Rețea de propagandă rusă, care vizează Europa şi SUA, dezvăluită de Franța. Este vorba despre o reţea „structurată şi coordonată” de site-uri care răspândesc dezinformare. 

Rețeaua este menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei şi al cărei conţinut este de natură să „aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii”, relatează AFP, citat de Agerpres.

Denumită „Portal Kombat”, această reţea constituită din 193 de site-uri a fost dezvăluită după patru luni de cercetare de către Viginum, un organism francez care luptă împotriva ingerinţelor digitale străine.

În perioada septembrie-decembrie 2023, Viginum a analizat activitatea acestei reţele de „portaluri de informaţii” digitale „cu caracteristici similare, care difuzează conţinut pro-rus destinat unei audienţe internaţionale”.

Vezi și: Strategia propagandei ruse în România, pe rețelele sociale și la televizor. Cum circulă pe sub radar, narațiunile nocive

Câteva dintre ele, aparţinând „ecosistemului ‘pravda'” – sau ‘adevăr’ în rusă, denumirea fostului organ al Partidului Comunist sovietic -, vizează direct „ţările occidentale care susţin Ucraina”, potrivit unui raport Viginum.

Site-ul destinat Spaniei se numeşte pravda-es.com, cel destinat Statelor Unite sau Marii Britanii poate fi accesat sub denumirea pravda-en.com. Germania, Austria şi Elveţia au pravda-de.com, Polonia pravda-pl.com, iar versiunea franceză se numeşte pravda-fr.com.

Între 23 iunie şi 19 septembrie anul trecut, aceste cinci portaluri au publicat peste 150.000 de articole. Este vorba în principal de postări ale unor personalităţi ruse sau pro-ruse, conţinut de la agenţii de presă ruse sau de pe site-uri ale instituţiilor sau actorilor locali, subliniază Viginum.

Peste 180 de alte site-uri care distribuie conţinut pro-rus, însă pentru publicul rusofon sau ucrainean, sunt legate digital la portalurile pravda, potrivit organizaţiei franceze.

Scopul principal al Portal Kombat pare a fi acela de a legitima războiul Rusiei în Ucraina, a declarat o sursă diplomatică.

„Foarte orientate ideologic, aceste conţinuturi expun informaţii vădit inexacte sau înşelătoare”, a spus sursa citată.

Pe 22 ianuarie, pravda-fr.com a publicat o listă cu numele a 13 mercenari francezi care, potrivit acestui site, „s-au aflat la Harkov”, în nord-estul Ucrainei, în timpul unei lovituri ruseşti cu câteva zile mai devreme, lovitură care a „eliminat” în jur de 60 de luptători, „dintre care majoritatea erau cetăţeni francezi”, şi au rănit alţi 20, potrivit Moscovei.

În timp ce Parisul a denunţat o „nouă manipulare grosieră rusă”, AFP a reuşit să discute cu trei dintre aceşti presupuşi „mercenari”, de fapt trei angajaţi voluntari în armata ucraineană, toţi în viaţă. Unul dintre ei, întâlnit de AFP la poalele Alpilor francezi, a susţinut că a părăsit Ucraina în septembrie 2023.

Luni, pravda-fr.com a titrat: „‘Destul!’: Franţa solicită măsuri radicale împotriva lui Zelenski”. De fapt, aceste remarci au fost făcute de Florian Philippot, preşedintele unui mic partid de extremă dreapta francez, şi nu reprezintă poziţia Parisului.

Site-urile Portal Kombat, cărora Viginum le-a dezvăluit numele, pot acţiona astfel ca celule „adormite”, capabile să fie activate în orice moment şi să acopere „o gamă foarte largă de audienţă în funcţie de evenimentele actuale”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax