Connect with us
Advertisement

Eveniment

Rețetă tradițională de cozonac cu nucă pentru masa de Crăciun. Ingrediente și mod de preparare

Publicat

Rețetă tradițională de cozonac cu nucă. Bucătarul Călin Horvath din Alba Iulia a prezentat pentru Alba24 o rețetă tradițională de cozonac cu nucă, perfectă pentru masa de Crăciun. Această rețetă combină măiestria culinară cu respectul pentru tradiție, rezultând un cozonac pufos, aromat și plin de savoare.

Crăciunul este momentul în care aromele copilăriei își găsesc locul în bucătăriile noastre, iar cozonacul cu nucă este cu siguranță unul dintre deserturile care aduce familia în jurul mesei.

Rețetă tradițională de cozonac cu nucă pentru Crăciun

Ingrediente necesare pentru cocă:

  • 1 kg făină albă,
  • 50 gr drojdie, proaspătă,
  • 500 ml lapte,
  • 6 gălbenușuri de ou,
  • 200 gr. zahăr tos,
  • coaja de la o lămâie și portocală, rasă,
  • 1 plic zahăr vanilat,
  • 200 gr unt,
  • 50 ml ulei de floarea soarelui.

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 500 gr nucă măcinată,
  • 6 albușuri de ou,
  • 150 gr zahăr tos,
  • 25 ml esență rom.

Mod de preparare:

Se pregătește maiaua amestecând drojdia cu 20 gr zahăr, 50 ml lapte călduț și o lingură de făină, după care se lasă la dospit timp de 10 min.

Mod de preparare aluat:

Făina se amestecă cu coaja rasă de lămâie și portocală și maiaua. Gălbenușurile se amestecă cu un praf de sare, cu zahărul și laptele călduț, până la topirea completă a zahărului, apoi se toarnă peste făină și maia.

Se continuă frământarea 10 – 15 min, până aluatul devine elastic și se desprinde de pe mână. Se adaugă untul topit, treptat și se încorporează în aluat prin frământare.

Se lasă aluatul rezultat, la dospit până i se dublează volumul.

Mod de preparare a umpluturii:

Se bat cu telul albușurile cu zahărul rămas, până devin spumă, se amestecă cu nuca rasă și esența de rom.

Aluatul dospit se împarte în trei, se întinde pe un suport de lemn uns cu puțin ulei, se adaugă câte o parte din umplutură, apoi se rulează și se așează în tăvile tapetate cu puțin unt.

Se mai lasă la dospit, în tăvi, timp de 30 min. Cozonacii se ung pe deasupra cu un ou bătut și se dau la cuptorul, preîncălzit, la 170 grade Celsius, timp de o oră.

După 20 min de la începerea coaceri, se așează peste cozonaci o hârtie de copt umezită, pentru a evita arderea acestora și se continuă coacerea.

Se lasă la răcit și se servesc alături de o cană cu vin fiert.

Spor la bucătărit, poftă bună și Crăciun fericit !

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement