Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Revin voucherele de vacanță pentru bugetari: Ce valoare vor avea. Cele neutilizate vor fi valabile până în decembrie 2022

Publicat

Guvernul intenționează să acorde din nou vouchere de vacanță pentru bugetari, în cuantum de 1.450 de lei. Voucherele ar urma să fie acordate exclusiv pe suport electronic, din 2022 până în 2026. Valabilitatea celor neutilizate până acum se prelungește până în decembrie 2022. 

Un proiect de lege s-a aflat miercuri pe masa Guvernului, pentru o primă lectură.

”Proiectul analizat de Guvern în primă lectură prevede menținerea acordării voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei anual, până la data de 31 decembrie 2026.

De asemenea, în actualul context epidemiologic, este necesară prelungirea valabilității voucherelor de vacanță emise în perioada 2019-2020, până la data de 31 decembrie 2022” se arată într-o informare legată de ordinea de zi a ședinței din data de 8 decembrie.

Într-un comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, se arată că prelungirea, până la finalul anului viitor, a valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020 este necesară.

MAT precizează că în condiţiile în care o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător de către agenţiile de turism sau nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea acestora.

Guvernul a analizat miercuri, în primă lectură, Ordonanţa de Urgenţă privind reluarea acordării voucherelor de vacanţă, care prevede acordarea acestor vouchere pentru angajaţii din sectorul bugetar, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

„În actualul context epidemiologic, este necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 31 decembrie 2022.

Acest lucru este prevăzut în proiectul de act normativ, fiind subliniat că o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător de către agenţiile de turism, conform clauzelor contractuale, sau nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea acestora”, se precizează în comunicatul citat.

În context, ministrul de resort, Constantin-Daniel Cadariu, a arătat că măsura acordării de vouchere de vacanţă a fost benefică atât pentru salariaţi cât şi pentru operatorii din turism în condiţiile în care aceste instrumente au determinat aproximativ un milion de români să consume produse locale, călătorind pe plan intern.

„Un deziderat al acestui Guvern este reluarea acordării voucherelor de vacanţă şi astăzi, prin dezbaterea proiectului, facem un pas important pentru a-l duce la îndeplinire.

Măsura s-a dovedit a fi benefică pe durata implementării ei atât pentru salariaţi, cărora li s-a oferit o nouă ocazie să îşi redescopere ţara în vacanţele lor, dar mai ales pentru operatorii din turism.

Mai exact, voucherele de vacanţă au determinat aproximativ un milion de români să consume produse locale, călătorind aici, acasă. În această manieră au fost atenuate, într-o mare măsură, efectele negative ale pandemiei COVID-19, iar pentru continuitate consider oportună promovarea actului normativ în cel mai scurt timp cu putinţă”, a declarat Cadariu.

Pe perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă urmează să fie emise doar pe suport electronic.

Până acum, aproximativ un milion de români au folosit aceste vouchere pe piața internă de turism.

Tichetele de vacanță pentru bugetari urmează să fie emise doar pe suport electronic, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică joi de Ministerul Turismului.

„Sistemul românesc de acordare a voucherelor de vacanţă este un exemplu de bună practică şi aş menţiona o parte din beneficiile pe care acest program le are, cum ar fi stimularea circulaţiei turistice interne, sprijinirea comunităţii locale, refacerea forţei de muncă, reducerea practicilor ilegale sau pe cele aflate la limita legii, dar şi crearea unor noi oportunităţi de angajare. Din aceste motive, chiar astăzi am publicat în transparenţă decizională proiectul de act normativ care prevede reluarea acordării acestora în 2022”, a declarat Daniel Cadariu.

Vouchere de vacanță în 2022: Măsura a adus beneficii turismului românesc

Potrivit proiectului OUG, acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizaţiilor de vacanţă sau a primelor de vacanţă, după caz, sub forma voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.450 lei „s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România încurajând un număr de circa un milion de salariaţi români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, să-şi petreacă concediile în ţară”.

„Această măsură a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei COVID 19 asupra sectorului turistic, cetăţenii români posesori de vouchere de vacanţă achiziţionând pachete turistice în ţară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată. De altfel, un efect complementar al acestei măsuri a fost creşterea numărului de solicitări de autorizare a unităţilor de cazare. La nivel naţional, creşterea a fost de 10% comparativ cu anii precedenţi”, se arată în expunerea de motive.

Având în vedere menţinerea efectelor negative ale pandemiei precum şi faptul că numărul cazurilor de infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare, este necesară prelungirea valabilităţii voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 până la data de 31 decembrie 2022.

Tichete de vacanță pentru bugetari până în 31 decembrie 2026

Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026, prin aplicarea în continuare a dispozitiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la acordarea voucherelor personalului plătit din fonduri publice, va sprijini industria ospitalităţii, puternic afectată de efectele pandemiei COVID 19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se mai arată în expunerea de motive.

În perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic.

Decizia acordării voucherelor de vacanță vine după ce în acest an bugetarii nu au mai primit tichete cadou pentru petrecerea vacanțelor în România, iar în acest context turismul a avut de suferit pentru că mulți au ales calea vacanțelor de peste hotare.

Voucherele de vacanță pentru bugetari: Prețurile în unitățile de cazare au atins cote nesimțite

Tarifele pentru un sejur de weekend în majoritatea stațiunilor din România au atins cote nesimțite, iar motivul principal motive este utilizarea tichetelor de vacanță.

Voucherele i-au făcut pe hotelieri să mărească prețurile, cei mai afectații de acestea fiind angajații din mediul privat. Bugetarii au devenit astfel clienții de lux din stațiunile românești.

La fiecare sfârșit de săptămână este o adevărată avalanșă de rezervări de locuri de cazare  plătită cu tichete de vacanță, în toate stațiunile sau orașele importante din țară. Sunt vânate mai ales hotelurile și pensiunile de fițe.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Dani

    joi, 09.12.2021 at 05:55

    Sa ma … pe bugetarii pomanagii
    Si pe voucherele lor
    Las ca munceste privatu sa va tina oe voi in libere si concedii

  2. Gelu Stoian

    joi, 09.12.2021 at 16:30

    Bugetar ( SEF sau SefUT ! ) sa TOT FII : Salarii BABANE, Alocatii de stat pentru copii ( pentru toti ), pentru Parintii Lor, Pensii Marite cu 10%, Basca TicheteLE De Vacanta, ” La Dolce vita „, Tovarasi GuvernanTI !! Sa Vedem inSA de Unde ParaLE ??? Ca Impozitarea cu 1% pe Profit-UL CompaniilLOR MarI, VisatA de UDMR, Io no Pot Kelemen Hunor si De Fostul TRACTORIST Marcel Ciolacu-PSD Nu Se Va PuteA FaCE, Caci Nu VOR Muschii Lui Matu Citu-PNL !!!! Va Trebui SA Faceti Imprumuturi, Cu Dobanzi MariCELE, StimaBILIlor !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax