Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Șase oameni uciși și mai multe persoane dispărute, după prăbușirea unui ghețar, în Alpi. Precizările MAE

Publicat

Șase oameni au murit, nouă sunt răniți și 16 sunt dați dispăruți în Italia, după ce un ghețar din Alpi s-a prăbușit duminică. Primele informații potrivit cărora printre cei dispăruți s-ar fi aflat și cetățeni români nu se confirmă, au transmis reprezentanții MAE. 

Ghețarul s-a rupt din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă. În zona în care s-a produs tragedia, temperaturile au urcat până la 10 grade Celsius.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe din România susţine că, până în prezent, printre persoanele afectate de incidentul de la gheţarul Marmolada, din Italia, nu au fost identificaţi cetăţeni români.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, prin intermediul Ambasadei României la Roma şi al Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs la data de 3 iulie, la gheţarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum şi cu dispariţia mai multor persoane.

La nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene şi unităţile medicale din regiune, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a victimelor.

„Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificaţi cetăţeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfăşurare, iar activităţile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condiţiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiţii de siguranţă”, anunţă MAE.

La Ambasada României la Roma şi la Consulatele Generale din Trieste şi Milano nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară prin intermediul telefoanelor de urgenţă. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepţionată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România, a precizat MAE.

Știrea inițială

În urma prăbușirii, șase persoane au murit, nouă sunt rănite și 16 sunt date dispărute.

Bilanțul provizoriu al prăbușirii ghețarului Marmolada din Italia este de șase morți, nouă răniți și 16 persoane date dispărute, a confirmat pentru agenția italiană de presă Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

„Situația evoluează și este dificil, în acest moment, să dăm o explicație precisă a ceea ce s-a întâmplat”, a spus el.

Avalanșă în Alpi: Printre cei dispăruți se numără italieni, germani, cehi și români

Patru dintre cele șase victime au fost identificate. Trei dintre acestea sunt cetățeni italieni, iar a patra este de naționalitate cehă. Un bărbat și o femeie urmează să fie identificați.

Printre cei dispăruți se numără italieni, germani, cehi și români, notează ANSA.

Desprinderea, potrivit primelor informații ale Salvării Alpiniste, s-a produs în apropiere de Punta Rocca, de-a lungul traseului de ascensiune al rutei normale spre vârf. Chiar sâmbătă, pe Marmolada, a fost atins un record de temperatură, cu aproximativ 10 grade pe vârf.

Parchetul din Trento a deschis un dosar penal în acest caz.

Bilanțul provizoriu a fost  anunțat de agenția ANSA, care îl citează pe Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă din Veneto.

Cadavrele recuperate până acum au fost duse la un punct amenajat pe patinoarul orașului, unde va avea loc dimineața recunoașterea lor de către rude. La locul tragediei au ajuns o parte dintre rudele victimelor și celor dați dispăruți.

Avalanșa este „un dezastru de neimaginat, un carnagiu, ne va fi greu să identificăm exact identitatea victimelor pentru că trupurile au fost dezmembrate” de curgerea gheții și a pietrelor, au spus anchetatorii pentru ANSA. Printre victime ar fi și ghizi.

Cinci elicoptere şi mai multe echipe cu câini de salvare au fost trimise în zonă să caute persoanele prinse sub zăpadă, bucăți de gheață și pietre.

Duminică seara,operațiunile au fost suspendate, pentru că există pericolul ca și alte bucăți din ghețar să se desprindă.

sursa foto, video: cnsas.it, Alpine-Adriatic Meteorological Society, Kristýna Bílková

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax