Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

România aproape de a intra în spațiul Schengen cu aeroporturile. Trei condiții cerute de Austria

Publicat

România este mai aproape de intrarea în spațiul Schengen cu aeroporturile. Cel puțin asta reiese din cele mai recente declarații ale cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner.

Mai exact, intrarea cu aeroporturile în spațiul Schengen, ar putea fi posibilă pentru România și Bulgaria, dacă cele două țări respectă un set de reguli. 

Cele trei condiții pe care le cere Austria

Ministerul austriac de Interne a transmis care sunt condițiile Austriei pentru a accepta România în Schengen, însă doar pentru transportul pe cale aeriană.

Austria a formulat trei condiții pentru a ridica controalele pentru România la frontierele aeriene, frontierele terestre fiind un subiect separat, potrivit digi24.ro.

1. Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene – n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată şi trebuie crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

2. Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.

3. „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” – este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne.

„Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, Austria poate fi de acord cu (primirea României în) Air Schengen” (pentru spațiul aerian – n.r.), se mai arată în răspunsul de la Viena

Intenția Austriei a fost salutată de premierul României, Marcel Ciolacu și președintele PNL, fostul prim ministru, Nicolae Ciucă.

Declarația premierului Ciolacu

”Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.

Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene.

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit.

După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a declarat Ciolacu.

Ce a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă

”Salutăm declarațiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziției partenerilor austrieci.

Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare.

Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluții constructive într-o optică europeană.

Pentru că au apărut și în spațiul public românesc primele declarații, consider că o eventuală reușită este consecința conlucrării tuturor forțelor politice, a instituțiilor statului, în mod deosebit Președinție și Guvern, și în special activitatea profesionistă a ministerului de interne și a ministerului de externe.

Până la posibila decizie în ceea ce privește Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena.

Așteptăm să vedem și rezultatul votului olandez și rezultatele discuțiilor cheie ale miniștrilor de interne prezenți în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor”, a spus la rândul său, Nicolae Ciucă.

Dacă Austria îi va ridica veto-ul, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE, dar vor trebui să se identifice la check-in – la fel ca toți ceilalți cetățeni din UE.

Astfel, ministrul de interne Gerhard Karner este pregătit să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei. Cel puțin în ceea ce privește traficul aerian, controalele la frontieră ar putea fi ridicate, după cum au relatat sâmbătă și ziarele austriece „Kurier” și „Kleine Zeitung, citate de G4media.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Franz

    duminică, 10.12.2023 at 12:46

    Da da. Dar nu spuneti ca trebuie intensificate controalele pe rutier, deci vom sta si mai mult la cozi,trebuie sa acceptam solicitanti de azil din Austria….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax