Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

România, pe locul 38 din 50 în topul celor mai inovatoare economii ale lumii. Cine ocupă prima poziţie

Publicat

cresteri economice grafic Un clasament al economiilor pe baza unor factori precum cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare sau concentrarea companiilor de tehnologie deţinute de stat situează România pe locul 38 din 50, potrivit Bloomberg.

Statele nordice domină primele poziţii ale Bloomberg Innovation Index. Cu un scor de 57,06 puncte, România este devansată de ţări precum Grecia, locul 30, Cehia, 28, Ungaria, 27 şi Polonia, locul 22. România ocupă cea mai bună poziţie, locul 14, la indicatorul producţie cu valoare adăugată mare, dar se situează pe locul 49 la indicatorul care măsoară procentul din PIB alocat pentru cercetare şi dezvoltare.

Prima poziţie a acestui clasament, care cuprinde 50 de state, este ocupată, la fel ca şi anul trecut, de Coreea de Sud, cu un scor total de 89 de puncte, graţie poziţiei de lider mondial la capitolele procent din PIB alocat pentru cercetare şi dezvoltare, producţie cu valoare adăugată mare şi activitatea în domeniul brevetelor. Pe locul secund se situează Suedia, graţie îmbunătăţirii producţiei cu valoare adăugată mare, urmată de Germania şi Elveţia, în timp ce Finlanda a urcat două locuri până pe poziţia a cincea, graţie creşterii firmelor high-tech.

În cazul Suediei, finanţarea guvernamentală, în special pentru firmele mici, a făcut diferenţa într-o ţară dominată de companii multinaţionale, a declarat profesorul Asa Lindholm Dahlstrand de la Universitatea din Lund.

Ţara care a avut cel mai mult de pierdut în ediţia din acest an a Bloomberg Innovation Index este Rusia, care a căzut 14 poziţii, până pe locul 26. Japonia a căzut de pe locul patru pe locul şapte, din cauza pierderii poziţiei de lider în domeniul brevetelor, SUA au pierdut o poziţie până pe locul nouă, în timp ce Israelul a urcat o poziţie până pe locul 10. China este cel mai bine clasată economie emergentă, locul 21, graţie îmbunătăţirii sistemului său de educaţie universitar.

sursa: capital.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax