Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

România va plăti peste 1 miliard de euro pe 20 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid. Ce cantitate a expirat în depozite

Publicat

România urmează să mai primească în acest an aproape 20 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID 19, deși până în septembrie au fost folosite doar 16,9 milioane de doze dintr-un total de peste 94 de milioane achiziționate. Valoarea totală a dozelor de vaccin depășește 1 miliard de euro.

De la începerea campaniei de vaccinare împotriva COVID 19 în România și până în prezent, doar puțin peste 16,8 milioane de doze au fost folosite pentru imunizarea românilor, dintr-un total de peste 94 de milioane achiziționate de statul român conform memorandumurilor succesive semnate de miniștrii Sănătății.

Potrivit documentelor consultate de MEDIAFAX, România trebuie să mai primească anul acesta 11,2 milioane de doze Pfizer, în valoare de 1,075 miliarde lei, 4,5 milioane de doze Moderna și 3,6 milioane de doze Johnson&Johnson, iar în 2023 alte 19,5 milioane doze Pfizer, în valoare de 1,982 miliarde lei.

Pe 27 decembrie 2020 Ministerul Sănătății achiziționează 4,2 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

Acestea se adaugă celor 32,1 milioane doze vaccin AstaZeneca, Moderna, Johnson&Johnson, Pfizer/BioNTech, pe care România le achiziționase deja.

După trei luni, pe 10 martie 2021, România a mai cumpărat încă 8 milioane de doze, din același vaccin Pfizer/BioNTech.

Motivul invocat pentru necesitatea acestor achiziții succesive era interesul românilor pentru imunizarea cu vaccinul produs de această firmă, precum și reticența populației la alte vaccinuri.

În totală contradicție cu justificarea achizițiilor anterioare, pe 18 martie 2021, se decide să achiziționeze încă 6,4 milioane de doze de vaccin de la Moderna, la un preț de 151.500.000 euro.

La această dată, din cele 3,4 milioane de doze Moderna achiziționate deja de statul roman, nici măcar 1 milion de doze nu fuseseră utilizate până atunci în campania de imunizare împotriva COVID-19.

Guvernul a aprobat pe 15 aprilie 2021 un alt memorandum care invoca <necesitatea> cumpărării a încă alte 4,3 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech.

Milioane de doze au expirat deja în depozite

În prezent, peste 8 milioane de doze AstraZeneca au expirat deja în depozitele producătorului. Costul dozelor expirate se ridică la peste 75 de milioane de lei, la care se adaugă alte 156.000 de lei pentru distrugerea lor, bani pe care tot statul român trebuie să-i plătească.

„450.000 doze de Moderna din lotul suplimentar comandat de Voiculescu au fost donate de Mihăilă Coreei de Sud, aproape un milion de doze de vaccin Moderna au fost vândute Germaniei de actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.

Alt million din același lot comandat de Vlad Voiculescu, expiră în depozite, iar statul român nu a mai găsit niciun cumpărător pentru ele”, spun surse din MS pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, comenzile pentru milioanele de doze de vaccin împotriva Covid-19 care expiră acum în depozite au fost semnate de miniștrii USR Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Conform datelor oficiale, pe data de 13 mai 2021 România avea cumpărate deja 55 de milioane doze de vaccin, din care administrase populației doar 6.409.083 de doze.

Doar 1.140 de români s-au vaccinat  în perioada 03-09 octombrie 2022

Potrivit datelor oficiale, săptămâna trecută (03-09 octombrie 2022) doar 1.140 de români s-au vaccinat. Vaccinurile folosite au fost cele de Pfizer/BioNTech și Johnson&Johnson, nici un român nu a optat pentru vaccinurile produse de Moderna sau AstraZeneca.

Totalul dozelor administrate de la începutul campaniei de vaccinare în România se ridică la 16.896.277 doze. Totalul dozelor achiziționate de statul român este de 94.318.232 doze.

Parchetul european confirmă, vineri, că desfăşoară o investigaţie privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană, ca urmare a „interesului public extrem de ridicat”.

„EPPO confirmă că are în curs de desfăşurare o investigaţie cu privire la achiziţia de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană.

Această confirmare excepţională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat”, se precizează într-un anunț postat pe pagina Facebook a instituției.

Parchetul european precizează că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax