Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Românii petrec cel mai mult timp în faţa ecranelor și cel mai puțin în natură, dintre locuitorii din opt ţări europene


Publicat

Românii petrec zilnic cel mai mult timp conectaţi online, în faţa ecranelor (80%) şi cel mai puţin (68%) în contact cu natura dintre locuitorii din opt ţări europene.

De asemenea, două treimi (66%) dintre români au cele mai mari dificultăţi în crearea şi menţinerea relaţiilor interpersonale, arată rezultatele unui studiu realizat la cererea unui producător de ferestre.

33% dintre români nu au privit nici măcar o dată cerul în ultima săptămână

Conform cercetării intitulată „Head Downers 2021” şi dată miercuri publicităţii, o treime (33%) dintre români nu au privit nici măcar o dată cerul în ultima săptămână. Cu toate acestea, persoanele chestionate susţin că sunt cel mai orientate către natură şi consideră contactul cu aceasta foarte important în proporţie de 64%. De asemenea, românii se află pe primul loc în topul ţărilor europene la recunoaşterea diferitelor specii de păsări.

5000 de ore pe an cu ochii în ecrane

În acelaşi context, majoritatea oamenilor petrec o treime din viaţă, respectiv 5.000 de ore pe an, cu ochii în ecrane, fapt care duce la postura deficitară permanentizată în mişcare de aplecare şi coborâre a gâtului, cel mai frecvent în cel al telefonului.

„Sindromul numit „Dropped Head Syndrome” („Capul aplecat” sau „Gâtul de text”) este un termen folosit de dr. Kenneth Hansraj, neurolog american. El subliniază că această constantă coborâre a privirii aduce modificări patologice în curbura coloanei cervicale.

Sindromul ”Head Down”

Sindromul „Head Down” poate cauza contracturi şi dureri musculare de la acute la cronice, atât în această zonă, cât şi la nivelul omoplaţilor sau în regiunea lombară, afectând inclusiv copiii şi adolescenţii. Referirile studiului la frecvenţa acestui sindrom şi la numărul tot mai mare de cazuri şi patologii sunt cu atât mai importante cu cât 2021 a fost declarat de International Association for the Study of Pain ca fiind „Anul durerilor de coloană, la nivel global”. Obiectivul este de a atrage atenţia asupra complexităţii patologiei coloanei vertebrale, se precizează în raport.

Pondere ridicată în rândul tinerilor din mediul urban

Potrivit sursei citate, 70% dintre persoanele intervievate consideră că petrec mult prea mult timp în faţa computerului sau folosind telefonul mobil, această pondere fiind mai ridicată în rândul celor cu vârste între 18 şi 34 de ani (75%) şi al celor care trăiesc în mediul urban (78%).

Dintre participanţii la studiu, românii se află pe locul I, în proporţie de 80%, la consumul de tehnologie, declarând că petrec cel mai mult timp în faţa ecranelor şi cel mai puţin (68%) în contact cu natura, zilnic, comparativ cu croaţii (73%), polonezii (73%) şi sârbii (74%), în timp ce slovacii (60%) şi cehii (62%) petrec cel mai puţin timp în faţa ecranelor. În proporţie de 94%, respondenţii din România sunt de părere că timpul petrecut de copii în faţa calculatoarelor şi al altor device-uri ar trebui controlat şi temporizat.

Mai puțin de două ore afară în zilele libere

Raportul de specialitate relevă faptul că fiecare al treilea locuitor petrece mai puţin de două ore afară în zilele libere de la serviciu sau de la şcoală. Rezultatele sunt mult mai scăzute pentru perioada cuprinsă în timpul săptămânii, în care două treimi dintre aceştia petrec mai puţin de două ore în aer liber.

Depresia de iarnă

În acest sens, experţii estimează că 15% din populaţia globală suferă din cauza Tulburării Afective Sezoniere (TAS) sau a depresiei de toamnă – iarnă, cauzată de lipsa luminii naturale şi de timpul în exces petrecut în faţa ecranelor. Acestea au un impact negativ asupra abilităţii oamenilor de a construi şi menţine relaţii cu semenii, zonă în care românii ating cea mai mare proporţie de dificultate, 66%, în comparaţie cu slovacii (57%) sau cu cehii, care sunt cel mai puţin afectaţi (44%).

Totodată, puţin peste jumătate dintre cei chestionaţi (57%) privesc în jur atunci când se află în afara casei şi observă cerul, norii, păsările sau soarele. În plus, 33% dintre români nu au privit niciodată cerul în ultima săptămână. Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre participanţi sunt de părere că acest contact cu natura ne ajută să ne odihnim (93%) şi să fim mai sănătoşi (92%).

Raportul „Head Downers” a fost generat pe baza studiului CAWI realizat de agenţia de cercetare Kantar, la cererea companiei Velux, în perioada 3 – 6 septembrie 2021, pe un eşantion de 2.408 respondenţi din opt ţări europene (Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia).

sursă: Agerpres

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

LUNI: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”. Documentar prezentat de Centrul de Cultură Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba prezintă luni, 24 ianuarie, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, documentarul „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, instituție subordonată Consiliului Județean Alba, și Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași prezintă, luni, 24 ianuarie 2022, o producție documentară unică în spațiul cultural românesc: „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Citește AICI: 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza

Producție documentară unică în spațiul cultural românesc

Proiectul este dedicat Unirii Principatelor Române și este un film documentar care dezvăluie într-un mod plăcut Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași, două monumente arhitecturale cu importanță deosebită în istoria României.

Prezentarea filmului va avea loc luni, 24 ianuarie 2022, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale instituțiilor implicate în proiect.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional. La acea dată, concertul „Alba unește România”, susținut de orchestră în Palatul Cultural din Blaj, a fost distribuit către misiunile diplomatice ale României din 33 de țări.

Orchestra Română de Folclor reunește artiști din toate zonele istorice ale României

Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României. Orchestra ia parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

„Sărbătorim în acest an Unirea Principatelor Române printr-un proiect unic în spațiul cultural românesc. Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, se va afla pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o îmbinare de muzică și imagini. Este un film documentar care, pe ritmurile unor suite românești, dezvăluie publicului Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași. Vă oferim cu drag acest nou proiect cultural și sperăm să fie pe gustul tuturor celor care iubesc cultura, muzica și istoria românilor”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Mica Unire

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ACCIDENT GRAV pe DN1 la intrare în Aiud dinspre Turda. O mașină a intrat într-un cap de pod și s-a răsturnat. Trafic BLOCAT

Publicat

Trei persoane au fost rănite, una dintre acestea grav, după ce o mașină s-a lovit de un cap de pod și s-a răsturnat, vineri seara, pe DN1 Unirea (Turda) – Aiud.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut la intrare în Aiud.

Traficul rutier este blocat în zona accidentului.

Revenim cu amănunte.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 29,5 milioane de lei pentru lucrări de întreținere a drumurilor din județ. Licitație, lansată de CJ Alba

Publicat

Consiliul Județean Alba alocă peste 29,5 milioane de lei pentru lucrări de întreținere a drumurilor județene, a podurilor și anexelor acestora. 

Consiliul Județean Alba a lansat în data de 20 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru întreținerea curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din Alba.

Valoarea totală estimată este de 29.532.113,99 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, lucrările și serviciile privind întreținerea drumurilor, podurilor și anexelor acestora, constau în totalitatea activităților de intervenție care se execută în timpul anului, determinate de uzura sau degradarea, în condiții normale de exploatare, ce au ca scop asigurarea condițiilor tehnice necesare desfășurării circulației rutiere în siguranță, cu respectarea normelor în vigoare, precum și de a menține acest patrimoniu public în stare permanentă de curățenie și aspect.

Consiliul Județean Alba a optat pentru achiziționarea și încheierea unui acord cadru de lucrări, având în vedere că lucrările de întreținere au caracter repetitiv, prevăzute cu limite minimale și maximale, pentru o perioadă de timp determinată și a căror cantitate poate fi doar estimată, fără a fi stabilit exact necesarul dintr-un an.

Licitația este împărțită pe trei loturi, astfel:

Lotul 1:

 • reparații cu frezare
 • întreținere drumuri pietruite prin scarificare și reprofilare
 • întreținere drumuri pietruite prin scarificare și adaos de material pietros
 • tratare burdușiri îmbrăcăminți asfaltice
 • aducere la profil acostamente prin completare cu balast
 • covoare bituminoase BA16 – 4 cm grosime
 • strat de legătură din binder de criblură BAD 22,4 – 6 cm
 • strat antifisură la îmbrăcăminți asfaltice
 • anrocamente
 • întreținere periodică drumuri pietruite
 • aducere la cotă cămine – capac și rame beton noi
 • aducere la cotă cămine – capac și rame beton refolosite

Lotul 2:

 • asigurarea scurgerii apelor prin reparații șanțuri betonate
 • asigurarea scurgerii apelor – rigolă prefabricată nouă
 • parapet metalic flexibil (lisă + stâlp)
 • parapet cu fundație continuă – tronson cu lungimea de 5 m
 • șanțuri betonate – tronson cu lungimea de 3 m
 • ziduri de sprijin și căptușire
 • întreținere periodică poduri, podețe

Lotul 3:

 • aducere la profil acostamente prin tăiere manuală și mecanică
 • întreținere platformă drum
 • asigurarea scurgerii apelor prin curățire șanțuri, rigole, canale și podețe
 • asigurarea scurgerii apelor prin curățire rigole carosabile

Urmărirea execuției lucrărilor se va asigura de personalul de specialitate din cadrul Serviciului Programe Lucrări și Întreținere Drumuri.

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: La un pas de accident, pe o stradă din Alba Iulia. Fără prioritate, la trecerea de pietoni

Publicat

Un cititor Alba24 aflat în trafic a surprins pe camera de bord o situație ce putea să se termine într-un mod nefericit. Un autoturism ce circula pe a doua bandă nu a dat prioritate unui pieton.

Dacă mașina de pe prima bandă, cea de pe care au fost înregistrate imaginile a oprit pentru a lăsa să treacă pietonul, șoferul celeilalte nu pare să fi observat că ar fi trebuit să dea prioritate la trecere.

De data aceasta, pietonul a avut timp să traverseze strada, imediat ce mașina a trecut de zona marcată pentru pietoni.

Însă o clipă de neatenție poate avea urmări grave.

Imaginile sunt de pe Bd. Republicii, zona Bazinul Olimpic, vineri după-amiaza.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate