Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Românii vor primi mai puțini bani pentru concedii medicale și șomaj. Guvernul vrea să rețină CASS din indemnizații

Publicat

Indemnizațiile pentru concedii medicale ar putea fi taxate. Casele de Pensii, respectiv Casele de Asigurări de Sănătate din ţară ar urma să reţină contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă, respectiv pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cuvenite unora dintre asiguraţii preluaţi în plată de către acestea, potrivit economica.net care susține că a consultat cel mai nou draft al proiectului de OUG.

Documentul complet poate fi găsit aici

În prezent, indemnizaţiile aferente certificatelor medicale sunt scutite de la plata CASS, conform Codului fiscal.

Astfel potrivit documentului – draft, Casele de Pensii vor avea obligaţia de a calcula şi de a reţine, la sursă, CASS datorată de către persoanele preluate în plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

CASS pentru indemnizații de șomaj și asigurări sociale de sănătate

În același timp, Casele de Asigurări de Sănătate din ţară vor avea obligaţia de a reţine, la sursă, CASS pentru indemnizații de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază persoanele cu indemnizaţie de şomaj şi pentru indemnizaţii de care beneficiază oamenii care se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casele Teritoriale de Pensii şi de către Casele Sectoriale de Pensii, baza lunară de calcul al CASS o reprezintă cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. C, art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 339/2006, cu modificările şi completările ulterioare, baza lunară de calcul al CASS este indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază acestea.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax