Contacteaza-ne si pe
Publicitate

POLITICA

Roşia Montană: Decizia politică USL este de respingere a proiectului de lege. Comisia dă VOTUL FINAL

Publicat


Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat, luni, după şedinţa USL, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Crin Antonescu a precizat că, în şedinţa USL, s-a ajuns la consens pe acest subiect. Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană se va reuni, luni seară, de la ora 18.00, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern.

Conducerea USL s-a reunit luni, în jurul orei 12.00, tema votului final pe care Comisia pentru Roşia Montană trebuie să îl dea în ceea ce priveşte proiectul de lege al Guvernului fiind printre punctele principale de pe ordinea de zi.

“Pentru comisia specială care azi îşi va da obştescul sfârşit şi va da vot final… principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ”, a anunţat Antonescu.

“Acest proiect va fi respins”, a mai spus Antonescu, precizând că o nouă lege va stabili criterii generale pentru exploatările viitoare.

Liderul PNL a explicat soluţia convenită la nivelul USL. “Exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, nu de a bloca dezvoltarea, ci de a construi o legislaţie care să dea şansa dezvoltării, să dea şansa exploatării nu doar la Roşia Montană sau în alte chestiuni punctuale, ci ca un cadru general, în condiţii convenabile, rentabile, rezonabile pentru statul român şi pentru economia românească, în condiţii de respectare a standardelor de dezvoltare durabilă, în condiţii de respectare a standardului de mediu”, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a menţionat că “se deschid toate posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii foarte ferme şi universal acceptate (…) să fie reglementate”.

La rândul său, președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, și-a arătat rezerva în ceea ce privește aprobarea proiectului de lege în forma actuală: „Eu personal am rezerve. Cred că proiectul de lege nu e suficient de bun, nu cred că poate trece sub această formă. Vreau locuri de muncă în zonă, dar legea nu e favorabilă României. Va trebui intervenit pe ea.”

Dacă membrii Comisiei vor decide să respingă proiectul de lege în forma venită de la Guvern, se va face o completare cu caracter general a Legii minelor în ceea ce priveşte exploatările auro-argintifere, iar, dacă proiectul va primi raport de admitere, acesta va fi adoptat cu o serie de amendamente care îl modifică radical, fiind eliminată din textul legii orice referire la Roşia Montană.

Dezbaterile din cadrul Comisiei parlamentare pentru Roşia Montană se desfăşoară de circa două luni. Acum o lună, conducerea USL a decis să prelungească mandatul Comisiei cu încă o lună, pentru a se ajunge la un acord.

În cadrul Comisiei nu s-a ajuns însă la un acord, pentru că în USL nu s-a ajuns la o înţelegere, punctele de vedere ale PSD şi PNL fiind diametral opuse, în condiţiile în care social-democraţii susţin proiectul de lege în forma Guvernului, cu amendamente, iar liberalii se pronunţă împotriva actului normativ în ansamblu.

sursă: mediafax


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. Vasile Brascovita

  luni, 25.11.2013 la 13:51

  67% dintre romani sunt in favoarea investitiilor care creeaza locuri de munca in minerit, chiar daca apar proteste ecologice.

 2. Rusu Mirel

  luni, 25.11.2013 la 21:52

  Vrem minerit la ROSIA MONTANA!!!

 3. Alex

  miercuri, 27.11.2013 la 18:16

  Meritam un viitor mai bun,vrem minerit la Rosia Montana

 4. Robi Raicu

  vineri, 13.12.2013 la 15:13

  De 2000 de ani, oamenii din Roşia Montană trăiesc din minerit; mineritul este aici mai mult decât o ocupaţie, este o tradiţie, o filozofie de viaţă. Roşienii au dreptul să îşi hotărască singuri viitorul, iar roşienii susţin cu tărie că implementarea investiţiei de la Roşia Montană nu numai că va revigora mineritul, dar va proteja mediul şi va pune în valoare moştenirea cultural şi tradiţiile acestei comunităţi.

 5. Dany Bogdan

  vineri, 13.12.2013 la 15:18

  Cred ca parlamentarii iniferent de partidul politic din care provin are trebui sa sustina oamenii care au nevoie de un loc de munca!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Alertă la Alba Iulia. Persoane intoxicate cu monoxid de carbon într-un apartament din Ampoi 3

Publicat

Incident în cartierul Ampoi 3 din Alba Iulia. Trei persoane au fost găsite căzute, duminică seara, într-un apartament de pe strada Arieșului. Din primele date, este posibil ca acestea să se fi intoxicat cu monoxid de carbon. UPDATE 2: Persoanele intoxicate cu monoxid de carbon sunt soț și soție, în vârstă de aproximativ 50 de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Traficanți de droguri din Alba Iulia, prinși cu ajutorul unui ofițer sub acoperire. Unul dintre cei implicați, fiu de polițist

Publicat

Cinci tineri din Alba Iulia s-au ales cu pedepse cu închisoarea, după ce activitatea lor infracțională a fost probată cu sprijinul unui ofițer su acoperire. Tinerii luau din Spania materie primă și preparau droguri într-un laborator improvizat. Apoi le vindeau unor clienți din Alba, dar și din Cluj şi Hunedoara. Polițiștii i-au prins cu canabis, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Shopping City Sibiu. Clienții mall-ului, evacuați după ce a luat foc o friteuză

Publicat

Un incident s-a petrecut duminică seara la mall-ul din Șelimbăr, județul Sibiu. Clienții s-au autoevacuat după ce a luat foc o friteuză și incinta s-a umplut cu fum dens. Potrivit ISU Sibiu, incendiul a fost la o friteuză aparținând unui fast food situat la etajul II al mall-ului și s-a manifestat cu degajare de fum […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Ce dăruieşti din inimă nu se pierde niciodată”. Elevi militari din Alba Iulia, acțiune umanitară pentru familii din Râmeț

Publicat

Elevi de la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”, alături de studenți de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, au participat la o acţiune umanitară, oferind daruri unor familii izolate din comuna Râmeţ. Elevii în uniformă s-au alăturat proiectului „Daruri, zâmbet și culoare pentru Apuseni” iniţiat de Corpul cadeţilor „General maior Nicolae Uscoi” din […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate