Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

RUSALII catolice: Mii de credincioși la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc. Slujba, oficiată de episcopul de Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Mii de credincioși au participat sâmbătă la pelerinajul de la Șumuleu Ciuc din județul Harghita, cu ocazia Rusaliilor catolice. Liturghia a fost oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia.

Unii dintre pelerini au pornit pe jos, de la zeci de kilometri, pentru a respecta tradiţia, făcând o oprire la biserica franciscană, pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, era purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.

Liturghia de Rusalii a început la ora 12.30, fiind oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, care a fost numit în această funcţie anul trecut, de Papa Francisc.

Organizatorii au pus la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care au venit, pentru a nu se produce aglomeraţie pe rutele principale, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, unde a fost oficiată slujba religioasă, participanţii au fost repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

La faţa locului au fost prezenţi peste 150 de voluntari, care i-au ajutat pe pelerini să găsească locul amenajat pe regiuni.

Organizatorii au emis circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea au fost obligatorii, ci mai mult simbolice.

După liturghie este prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii, astfel încât o parte dintre pelerini au avut ocazia să mai rămână o vreme în zonă.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost mobilizaţi sute de jandarmi, poliţişti, pompieri, echipaje SMURD şi de la Serviciul de Ambulanţă, salvamontişti sau voluntari de Cruce Roşie.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor, organizator al evenimentului, rugându-i pe pelerini să participe la procesiune doar cu sufletul.

Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, accesul în interior nefiind permis.

În curtea bisericii s-au adunat totuşi numeroşi credincioşi, iar unii dintre ei au urcat până în şaua muntelui Şumuleu şi au ascultat de acolo slujba de Rusalii, în faţa altarului în aer liber, de la care nu oficia niciun preot.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

sursă: Agerpres

foto: Korodi Attila (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax