Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Salarii 2023: Majorările salariale vor ține pasul cu rata inflației? Salariul minim net creşte cu circa 370 de lei

Publicat

Angajatorii s-au străduit să ţină pasul cu inflaţia în 2022 şi să crească salariile în plus faţă de cât prevăzuseră la începutul anului.

Per total, salariul mediu net pe economie a ajuns la peste 4.000 de lei în octombrie 2022, ultima lună pentru care există date la INS, scrie Ziarul Financiar.

Citește și Din 1 ianuarie, angajații cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie

Cu toate acestea, creşterea de la an la an a salariului mediu net pe economie a fost încă o dată înghiţită de rata anuală a inflaţiei, care a ajuns la 15,8% în luna octombrie, iar în noiembrie a crescut la 16,8%.

Vor acoperi creșterile salariale rata inflației?

Pentru anul 2023, Comisia Naţională de Prognoză (CNP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, prognozează că românii  au câştigat cu 2% mai puţin în 2022, însă din 2023 creşterile salariale vor acoperi din nou rata inflaţiei.

Astfel, singurul indicator care va avea o valoare negativă la finalul anului 2022 este câştigul salarial real, care este de -2% per total la nivelul anului 2022, în prognoza CNP.

Citește și Din 1 ianuarie, angajații cu vechime mai mare de doi ani nu mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie

Adică, per total, creşterile salariale vor fi cu 2% mai mici decât rata inflaţiei de la nivelul anului 2022. Începând din anul 2023, câştigul salarial real va reveni la valori pozitive.

Pentru 2023, Comisia Naţională de Prognoză vede un câştig salarial real de 1,7%, iar pentru 2024 prognozează o valoare de 4,7%.

Din mediul privat nu sunt foarte multe semne că bugetele pentru creşterile salariale din 2023 sunt suficiente pentru a acoperi rata inflaţiei.

Conform unui sondaj realizat de compania de consultanţă în resurse umane Korn Ferry, valoarea mediană a creşterilor salariale pregătită de angajatorii români pentru anul 2023 este de 8%, dintre care 4,1% este creşterea suplimentară aplicată din cauza inflaţiei.

Pentru 2023, Comisia Naţională de Prognoză vede o medie anuală a ratei inflaţiei de 9,6%.

Cea mai importantă creștere – salariul minim

Cea mai importantă creştere în veniturile angajaţilor în 2023 este cea a salariului minim pe economie. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie va fi majorat la 3.000 lei lunar, faţă de 2.550 lei în prezent.

În mână, salariul minim net pe economie va ajunge la 1.898 de lei, adică cu 374 de lei mai mult decât este în prezent. De majorarea salariului minim de 3.000 de lei vor beneficia 2,18 milioane de salariaţi, afirmă Ministerul Muncii.

Totodată, Guvernul a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcţiilor să crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023. În prezent, salariul minim în sectorul construcţiilor este de 3.000 lei, fiind scutit de impozit şi plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate.

Măsuri importante pentru angajații de la stat în 2023

Anul 2023 va aduce măsuri importante pentru angajații la stat. În primul rând, se mențin sporurile în sistemul bugetar, iar munca suplimentară va fi compensată cu timp liber și nu cu bani în plus. 

Salariile bugetarilor vor crește cu până 10% de anul viitor, faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022. În anumite cazuri mărirea este mult mai mică.

În același timp, salariile demnitarilor vor rămâne la fel.

Salariile bugetarilor cresc cu 10%, de la 1 ianuarie 2023. Demnitarii mai așteaptă. LISTA măsurilor adoptate de Guvern

Totodată se continuă aplicarea unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori, astfel:

  • menținerea în anul 2023 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;
  • menținerea în anul 2023 a cuantumului indemnizației de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022;
  • munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător;
  • pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională care desfășoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația în vigoare în luna iunie 2017, asigurându-se astfel o continuare a măsurilor adoptate în acest sens începând cu anul 2014.

Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite.

În cazul polițiștilor de penitenciare, limita de 3% se stabileşte la nivelul bugetului centralizat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;

Toate modificările din ”Ordonanța trenuleț”, care se aplică din ianuarie 2023: majorări de salarii, pensii și măsuri sociale

În anul 2023 se pot acorda premii pentru sportivii și colectivele tehnice care au obținut performanțe deosebite la acțiunile sportive internaționale și naționale oficiale, pentru elevii, studenții, cercetătorii și profesorii care au obținut distincții la olimpiadele internaționale și concursurile internaționale și naționale pe discipline de învățământ și pentru profesorii care i-au pregătit pe aceștia, cu încadrarea în alocarea bugetară;

Salarii 2023: crește salariul minim. Alte modificări

Salariul minim va crește, dar a fost introdusă și măsura privind scutirea de taxe pentru 200 de lei din acest venit minim.

Regimul fiscal se aplică, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, în cazul persoanelor fizice care au salariul de încadrare, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Măsura se aplică pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază pentru care venitul brut realizat din salarii pentru aceeași lună, nu depășește nivelul de 4.000 lei, inclusiv.

De precizat că la cum este formulată, cineva cu salariu de 3.100 lei în Revisal nu va putea beneficia de facilitate.

Salarii 2023: Salariu minim de 4.000 de lei în construcții

Sectorul construcțiilor beneficiază de facilități în privința salariilor, adică nu plătesc impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

Salariul minim în aceste sector va urca de la 1 ianuarie va urca la 4.000 de lei, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră.

“În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună”, conform documentului.

Facilitățile se aplică până la 10.000 de lei.

Alte măsuri:

În 2023, punctul de amendă rămâne la aceeași valoare de 145 lei ca în 2022.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax