Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Salarii mai mari pentru mii de bugetari din 2024: La ce instituții se mărește leafa și cu 2000 de lei. Efectul protestelor recente

Publicat

Mii de bugetari vor avea salarii mai mari în 2024. Salariul brut al acestora ar putea fi mărit cu peste 2000 de lei. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă un proiect al Ministerului muncii va fi adoptat.

Este vorba despre bugetarii care în ultima perioadă au protestat față de inechitățile salariale. Mai exact, bugetarii vare vor avea salarii mai mari din 2024 sunt angajați la mai multe instituții publice.

Vor avea salarii mărite bugetarii de la următoarele instituții:

  • Casa Națională de Pensii Publice,
  • Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă,
  • Inspecția Muncii,
  • Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Detaliile despre mărirea de salariu pe care ar putea să o primească bugetarii sunt scrise într-un proiect de lege care poate fi consultat AICI.

Bugetarii au salarii nemotivante, spun realizatorii proiectului

În nota de fundamentare reprezentații Ministerului muncii spun că cei vizați de măriri au ”salarii nemotivante”.

De asemenea că a crescut volumul de muncă și că alte instituții similare au salarii mult mai mari decât ei

„Având în vedere salariile nemotivante, creșterea volumului de muncă și exercitarea de către funcționarii publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea și sub autoritatea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a funcțiilor general similare cu cele exercitate de către persoanele cu funcții similare din cadrul adminsitrației publice centrale și, totdată, pornind de la necesitatea respectării principiului constituțional al egalității în fața legii în sensul că nivelul maxim al salariului de bază trebuie să fie același pentru tot personalul care beneficiază de aceleași condiții de muncă, indiferent de instituția și autoritatea publică care își desfășoară activitatea, se impune adoptarea ordonanței de urgență”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proteste pentru salarii mai mari

Bugetarii care vor primi salarii mai mari din 2024 sunt cei care în ultima perioadă au protestat pe scările instituțiilor.

Spre exemplu la Alba Iulia, bugetarii de la AJPIS au ieșit într-o zi de vineri, timp de o oră, pentru a protesta. În timp ce angajații stateau cu foi în mână, șeful de sindicat spunea că privații dau salarii la negru, angajaților.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Protest spontan la AJPIS Alba. Tupeu de lider de sindicat: În domeniul privat, angajații primesc bani la negru

De asemenea și angajații caselor de pensii vor fi vizați de măriri. Recent aceștia au intrat în grevă generală și au oprit programul cu publicul pentru mai multe zile.

La fel ca și colegii lor din alte instituții aceștia s-au plâns că au salarii prea mici față de volumul ridicat de muncă, dar și față de colegii lor din alte instituții.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 12.12.2023 at 17:56

    Păi cum să refuze PSD-ul doleanţele votanţilor ? Pentru ăştia, orice, pentru cei ce susţin economia taxe şi impozite la greu şi în creştere. Trăiască victoria în alegeri !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax