Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Salarii mai mari pentru profesori. Anunțul premierului Marcel Ciolacu despre bugetul pentru Educație

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu anunță că salariile profesorilor vor fi mai mari, ”ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri“.

Declarațiile vin în contextul în care sunt dezbateri privind bugetul Educației pe anul 2024.

Ciolacu spune că bugetul Ministerului Educației va fi „cu 4 în față“, potrivit edupedu.ro.

„Cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%“ pentru toată componenta de Învățământ, a precizat premierul.

Ministrul Finanțelor a anunțat o creștere de buget la 161% în 2024, față de alocarea pentru 2023.

Salarii mai mari pentru profesori

”Ultimul exercițiu financiar l-am închis, mi se pare la 54% în plăți directe în anul respectiv. Vom închide peste 90%, prima oară în România, dar cu adevărat a trebuit – și multă lume a râs când am spus – a trebuit o Românie ordonată, fiindcă nu avem digitalizare. Aici este marea provocare.

Eu, ca prim-ministru, n-am informațiile atât de repede ca să pot să fiu eficient și să iau deciziile care se impun în timp real, pentru că nu am digitalizare, încă nu am digitalizare la ANAF, pentru că nu am digitalizare în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficiența, nu pot vedea unde se risipesc bani în sistem – și aici sunt marile cheltuieli.

La educație există și se vede, e clar componenta de abandon școlar, vom veni cu masă caldă, cu burse, vom veni cu salarii mai mari la profesori ca să atragem lume mult mai bine instruită pentru educația copiilor noștri și investițiile majore din PNRR în toată infrastructura. Sunt costuri.

Părerea mea, că vom depăși pentru prima oară, cu un buget direct, cu 4 în față la educație şi cu cheltuielile indirecte în administrația locală. Eu cred că ajungem cu execuția la sfârșitul anului în jur de 6%, fiindcă aici este viitorul. Acest viitor, ca și în fotbal, ca și în sport, ca în orice, se va vedea peste cinci-zece ani, dar nu mai putem. Ne împing, deci aderarea la OCDE și PNRR-ul, reformele, ne împing să intrăm în această dinamică. Dacă o pierdem acum, România e un stat pierdut“, a declarat premierul.

În 2023, bugetul pentru Educație a fost de 49,5 miliarde de lei.

Dezbateri despre salariile în Educație

După discuțiile de vineri cu reprezentanții guvernului, sindicatele au transmis că salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, ”echivalentul salariului mediu brut pe economie”.

Discuțiile continuă pentru că trebuie rezolvate inechitățile din sistem și problemele celor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control (directori, secretari, contabili șefi).

Grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție.

Salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, potrivit sindicatelor.

Reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ spun că sunt pregătiți să reia protestele dacă guvernanții nu respectă prevederile OUG 57.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax