Educație
Creșterea salariilor pentru profesori de la 1 ianuarie 2024. Ce au stabilit sindicatele, după discuții la Guvern
Creșterea salariilor pentru profesori de la 1 ianuarie 2024. Sindicatele din învățământ, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, au discutat vineri despre cum se va aplica majorarea salariilor pentru personalul din învățământ, de anul viitor.
Acestea sunt stabilite prin OUG 57/2023, în urma grevei generale din mai-iunie 2023.
Salariul unui profesor debutant trebuie să fie, de la 1 ianuarie 2024, ”echivalentul salariului mediu brut pe economie”, după cum prevede ordonanța, a spus președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, pentru edupedu.ro
„Suntem în faza în care identificăm resursele financiare, facem calculele. Astfel să rezolvăm și inechitățile din sistem și problemele colegilor care ocupă funcțiile de conducere, îndrumare și control, mă refer la directori, secretari, contabili șefi.
Grila a crescut foarte mult decalajul dintre salariile personalului de conducere și al celor de execuție.
Concret, salariile pentru funcțiile de conducere sunt mai mici decât cele pe funcțiile de execuție, directorii au perfectă dreptate.
La momentul când se operează creșterea salarială de la 1 ianuarie, trebuie să ținem cont de toate aceste aspecte. Nu putem să perpetuăm niște greșeli, care sunt rezultatul legii 153“, a declarat sursa citată.
Dacă nu se respectă promisiunile, reîncep protestele
Despre salariul unui profesor debutant la 1 ianuarie 2024, liderul federației spune că ”trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce apare în OUG 57“.
Nistor mai spune că salariul unui debutant nu trebuie să fie mai mare decât al celui cu grade didactice. Țința este ”să atingem maximul prevăzut pe grila negociată “, a precizat Nistor.
Liderul federației sindicale a mai spus că dacă guvernanții nu respectă OUG 57, ”suntem pregătiți să reacționăm”. Cu alte cuvinte, ar putea reîncepe protestele.
Cardurile cu prime în învățământ
Nistor a amintit de majorarea salarială ce s-a aplicat de la 1 iunie și cardurile ce au ajuns în posesia beneficiarilor.
Din această săptămână, cardurile au început să ajungă și la personalul nedidactic. Săptămâna viitoare vor fi încărcate.
Majorarea de la 1 ianuarie ar trebui să regleze inechitățile salariale.
Buget pentru Educație
”Important e să respectăm prevederile OUG 57, să îi obligăm pe guvernanți să își respecte în totalitate angajamentele asumate și prin actele normative, și prin declarații și asumări politice“, a precizat Nistor.
Ținta pentru bugetul acordat Educației anul viitor este 15% din bugetul general consolidat. În acesta ar urma să fie încadrate creșterile salariale și cheltuielile necesare pentru sistemul de învățământ.
Negocierile vor continua cu Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor. Vor fi făcute calculele bugetare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News