Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

SALARIILE din SĂNĂTATE, din martie 2018. Unele venituri vor depăşi 4000 de euro, altele vor scădea. NOUTĂȚI

avatar

Publicat

medici spital

Medicii, asistenţii, infirmierele, dar şi medicii rezidenţi vor beneficia în acest an de “creşteri semnificative” ale salariilor. Unele dintre remuneraţii vor depăşi 4000 de euro, ajungând astfel aproape de nivelul din Uniunea Europeană. În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70%și 172%.

Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape:

– Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017.

– Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

Potrivit ministrului, salariile medicilor şi asistenţilor vor creşte în luna martie cu procente cuprinse între 70% şi 172%, faţă de nivelul din luna ianuarie.

În acelaşi timp, aproximativ 3% dintre angajaţii din sistem vor avea scăderi salariale în urma intrării în vigoare a legii salarizarii unitare, în luna martie, a recunoscut ministrul. Este vorba despre angajaţii din laboratoare – chimişti, biochimişti, farmacişti – dar şi de persoanele care ocupa funcţii de conducere, din categoria înalţilor funcţionari publici, directori şi adjuncţii acestora, precum şi şefii de birouri şi consilierii încadraţi în cabinetele directorilor. “Veniturile acestora depăşeau cu mult veniturile celor încadraţi în posturi similare la alte ministere„, explicat ministrul sănătății.

Citeşte şi SCAD la jumătate salariile nesimțite ale șefilor din Direcțiile de Sănătate Publică. De la 14.000 lei în 2017

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că există bani cuprinşi în buget pentru aceste majorări substanţiale.

„Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim şi servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment, nu mai există scuză”, a mai precizat ministrul sănătății.

Precizările ministrului despre majorările salariale din sistemul sanitar:

Salariile personalului medical vor înregistra creșteri semnificative în acest an, iar salarizarea din domeniu va ajunge pentru prima dată aproape de nivelul din Uniunea Europeană, astfel încât unele salarii vor depăși 4.000 de euro după măririle de la 1 martie.

Creșterile salariale prevăzute de legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice se aplică în două etape: începând cu dată de 1 ianuarie 2018 salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% față de salariile din decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate în plata la 31 decembrie 2017.

Începând cu dată de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de baza stabilite pentru anul 2022. Salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali, salarii brute, vor crește față de luna ianuarie cu procente cuprinse între 70% și 172%. Un medic primar din unități sanitare clinice are un salariu de bază net în decembrie 2017 de 3.939 de lei, în ianuarie 2018 de 4.108 lei, iar în martie 2018 de 9.106. Aceste salarii nete nu au cuprinse sporurile acordate pentru orele de gardă, sporurile pentru condiții, care pot dubla salariul net.

Asistentul medical cu studii superioare în unitățile sanitare clinice pornește de la 1.862 de lei în decembrie 2017 și ajunge la 3.040 în martie 2018. În acest net nu sunt incluse sporurile de tură, de sărbători legale și sporurile de condiții, care pot aproape dublă.

O infirmieră în unitățile sanitare clinice ajunge de la 1.205 lei la la 2.586 net, fără sporuri.

Medicii rezidenți vor beneficia de creșteri salariale semnificative, iar până la intrarea în vigoare a acestor creșteri, la 1 martie, vor beneficia de burse de rezidențiat. Începând cu 1 martie, salariile de baza brute vor crește semnificativ, între 151% și 287%, în funcție de specialitate. Un medic rezident anul I are în prezent un salariu brut de 1.985 de lei. După creșterea salarială, va avea 5.700 de lei brut, astfel încât ajunge în anul VI cu un cuantum de 7.900 de lei brut, față de 3.262 brut, cât are în acest moment. Medicii rezidenți pot obține venituri suplimentare din orele de gardă. Medicii rezidenți vor beneficia, din martie, de normă de hrană.

Avem exemple şi de creşteri usoare sau creşteri care răman la acelasi nivel: aici vorbim de farmacistul primar din unitatile clinice, farmacistul primar din anatomia patologică şi medicină legală, asistentul medical principal din anatomia patologică şi medicină legală. Cei care lucrează în anatomia patologică şi medicină legală au beneficiat de creşteri salariale începand din ianuarie 2017, iar sporurile care se acordă în salariile lor sunt de până la 100%.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii:

“Creşterile salariale prevăzute de Legea cadru nr.153/2017, privind salarizarea personalului medical din fonduri publice, se aplică în 2 etape:

– Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariile brute ale personalului medical cresc cu 25% faţă de nivelul acordat în luna decembrie 2017, inclusiv cel al sporurilor aflate in plata la 31 decembrie 2017.

– Începând cu data de 1 martie 2018, salariile medicilor și asistenților medicali cresc la nivelul salariilor de bază stabilite la nivelul anului 2022.

În acest context, începând cu data de 1 martie 2018, salariile brute de bază a medicilor şi asistenţilor medicali vor crește față de luna ianuarie 2018, cu procente cuprinse între 70%și 172%.

Alte exemple de creşteri ale salariilor brute de bază:

– medic rezident anul III unităţi sanitare clinice: 103% ( 8.343 lei)

– medic primar, anatomie patologică şi medicină legală: 71% ( 20.234 lei)

– medic rezident anul I, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 106% ( 7.098 lei)

– asistent medical, studii superioare, servicii de ambulanţă / compartimente de primire urgenţe / secţii / compartimente de ATI: 67% ( 5.545 lei)

– medic primar, unităţi sanitare neclinice: 172% ( 15.254 lei)

– asistent medical PL, unităţi sanitare neclinice: 70% ( 4.794 lei)

De asemenea, medicii rezidenţi, în funcţie de specialitate şi gradul de pregătire, vor beneficia de creşteri ale salariului de baza (nete) între 151% şi 287%.

Eşalonat, până în anul 2022, vor beneficia de creşteri salariale şi alte categorii de personal sanitar, ca de exemplu:

SALARIU BRUT:

– infirmieră din unităţi sanitare neclinice: 145% ( 4.420 lei)

– ambulanţieri: 99% ( 5.143 lei)

– logoped, sociolog, profesor CFM, kinetoterapeut, asistent social, din unităţi clinice: 82% ( 5.303 lei)

Conform Legii salarizarii, se acorda o crestere de 25% a salariului brut, cu ca acesta sa nu depaseasca nivelul stabilit de lege pentru anul 2022.

Abordarea unitara a legii salarizari pe fiecare domeniu de activitate a determinat unele ajutari ale salariilor. Astfel, salariile au fost ajustate, in plus sau in minus, astfel incat sa se incadreze in grila de salarizare prevazuta de Legea in vigoare.

De exemplu, in anul 2016, salariile farmacistilor au fost aduse la nivelul salariilor medicilor, iar pentru a ajunge la nivelul de salarizare prevazut de Lege, s-au aplicat mariri ale salariului brut in procent mai mic de 25 %.

De asemenea, Legea salarizarii impune alinierea din punct de vedere al salarizarii pentru functii similare ocupate in institutile statului, cum este cazul functiilor de conducere din cadrul MS si serviciile publice deconcentrate ale MS( DSP )

In situatiile in care salariile au inregistrat cresteri importante pana la momentul iulie 2017, datorita unor acte normative care au acordat cresteri salariale pentru anumite segmente, s-au creat departajari artificiale intre aceleasi functii ocupate in acelasi tip de unitati. Este cazul Directiilor de Sanatate Publica, unde veniturile erau mult mai mari decat ale celor care ocupa functii similare in serviciile publice deconcentrate ale celorlalte ministere.

Biologii, biochimistii si fizicienii din cadrul DSP au beneficiat de o crestere a salarilor in ianuarie 2017, cand au fost echivalati la nivelul a 75% din salarile personalului de la CNAS

Exemple creşteri salariale în luna ianuarie 2017:

Asistent principal studii superioare – 86%

Biolog, chimist, biochimist, fizican principal – 74%

Biolog, chimist, biochimist, fizican specialist – 90%

De asemenea, de crestere salariala cu 84% au beneficiat, in ianuarie 2017, si psihologii principali din cadrul DSP.

Funcţiile publice de conducere de conducere din cadrul DSP-urilor (director executiv, director executiv adjunct) vor fi aliniate cu functiile similare de la nivelul celorlalte ministere.

In contextul alinierii veniturilor salariale la nivelul anului 2022, s-au operat ajustari ale veniturilor si in cadrul aparatului central pentru persoanele care ocupă funcţii de conducere din categoria înalţilor funcţionari publici, funcţii publice de conducere de director general, director şi adjuncţii acestora şi şef birou.

În cazul consilierilor incadrati in cabinetele demnitarilor, pentru ca veniturile acestora depaseau cu mult veniturile celor incadrati in posturi similare la alte ministere, s-au operat modificari in grila salariala, astfel incat nivelul de salarizare sa fie acelasi in toate institutile din aparatul central:

decembrie 2017(venit net) / ianuarie 2018 (venit net)

Consilier cabinet: 9.419 lei / 5.735 lei

Ministrul sanatatii: “Facem precizarea ca regulamentul de sporuri pentru personalul din sistemul sanitar este in dezbatere si vor avea loc intalniri cu reprezentantii confederatiilor sindicate reprezentative la sediul Ministerululi Sanatatii. Acest regulament va fi produsul unor consultari reale, inainte sa fie inaintat Guvernului in vedera aprobarii. Beneneficiarii acestui regulament va fi personalul medical.

Pentru personalul TESA si muncitori exista reglementare distincta, aprobata prin Hotarare de Guvern, care nu se aplica in anul 2018, cand categoriile beneficiare vor incasa cuantumul sporului avut in decembrie majorat cu 25%.”

UPDATE: 29.martie 2019

Guvernul a aprobat miercuri regulamentul cadru regulamentul-cadru privind sporurile pentru condiţiile de muncă din familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială. Cele mai mari sporuri le primesc cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase.

Vezi mai jos cum au fost stabilite sporurile pentru fiecare categorie de personal.

Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Anexele 1 – 9 din regulamentul cadru aprobat stabilesc procentele diferențiate pe locuri de muncă  și categorii de personal, în funcție de condițile specific aferente fiecărui loc de muncă:

 • locuri de muncă cu condiții periculoase: 15%  până la 25%;
 • locuri de muncă cu condiții deosebit de periculoase: 35% până la 85%;
 • locuri de muncă cu condiții periculoase sau vătămătoare: 5% până la 15%;
 • locuri de muncă cu condiții grele de muncă: 10% până la 15%;
 • personal care își desfășoară activitatea cu surse de radiații sau generatoare de radiații în condiți periculoase: până la 30%;
 • personal care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare cu specific deosebit: 10% până la 15%;
 • personal care lucrează în unități sanitare aflate în localități izolate: până la 20%;
 • locuri de muncă cu condiții deosebite, cum ar fi stres sau risc: 5% până la 15%;
 • personal care își desfășoară activitatea în unitățile de asistență socială / centre cu sau fără cazare: 7,5% până la 75%;

Se aplică un spor mai mare pentru cei care lucrează în condiţii foarte periculoase, dând ca exemplu angajaţii din laboratoare în care sunt testate afecţiuni precum SIDA sau pe cei lucrează cu pacienţi care suferă de TBC.Mărimea concretă a sporurilor şi categoriile de personal care primesc sporurile se stabilesc la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţiilor, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

surse: hotnews.ro, ms.ro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
50 Comentarii

50 Comments

 1. avatar

  vasile

  joi, 08.02.2018 la 20:20

  uraaa ,vom avea servicii medicale la nivel european adica/medicii nu vor mai lua spaga sic,asistentele nu vor mai primi atentii ca sa ti faca un calmant cand urli de durere sic,nu vor mai muri oameni cu zile in sala de asteptare de la urgente sic,infirmierele vor schimba paturile dupa decesul unui pacient sic,se va spala pe jos in salon zilnic nu odata pe saptamana sic,nu va mai fura toata lumea din spitale ci chiar vor aduce de acasa sic,vor veni nemtii sa se trateze la noi , uraaa.

  • avatar

   Mirela

   sâmbătă, 10.02.2018 la 17:29

   VASILE dragă te invit la urgente în Câmpina…doar să vezi cum e….Te asigur ca n- ai să mori pe hol.Treaba oricum ne- o facem ….fara șpagă.

  • avatar

   Manu

   joi, 01.03.2018 la 09:44

   Visezi,
   Conditiile din spitale tot jalnice vor fi iar medicamentele le cumperi… despre mancare 4lei/zi este prea mult

  • avatar

   XYZ

   marți, 20.03.2018 la 20:01

   🙂 schimba tu mentalitatea de roman, chiar si cu bani, si nu vei putea SiC :))

 2. avatar

  Paraschiv Valentina Mariana

  vineri, 09.02.2018 la 21:23

  La asemenea salarii îndrăznesc sa intreb timid(va rog,nu săriți pe mine,aștept ca si toti ceilalti curiosi sa imi confirme cineva):
  despre şpagile din spitale, și nu numai, se pomenește ceva?Sau, pe lângă salariul lunar,se subantelege?

  • avatar

   ANGELA

   vineri, 16.02.2018 la 11:46

   Primul lucru ar trebui sa-l invete pacientii , SA NU MAI DEA SPAGA !!!!! . Grija cea mare cand se interneaza un bolnav in spital este …CAT SE DA LA DOCTOR !!!!. Zic si eu , aici ar trebui sa umblam , la mentalitate. ar trebui sa stiti ca doctorul isi face aceeasi treaba chiar daca dai sau nu spaga, poate iti zimbeste mai frumos !!!!
   ….Zic si eu !!!!

   • avatar

    Aura Iancu

    marți, 20.03.2018 la 13:27

    ASAE E!!!

  • avatar

   Cristina

   joi, 22.02.2018 la 20:35

   Spagiile se vor da în continuare,doar nu ne imaginăm că își vor face treaba fără să li se bage banutul în buzunar.Nu i mai satură d zeu de bani.Ar trebui să crească salariile și celor din invatamant sa aiba de unde sa dea șpagă medicilor.In tara asta sunt foarte multi oameni „inteligenti”,sa faci salariul unei infirmiere cu un an vechime mai mare ca a unui profesor cu 20 de ani vechime,e bine ,bine.E logica treaba unii n au trecut prin scoala pentru a ajunge în vârf. Ar trebui închise școlile,nu avem nevoie de ele,ne angajăm cu toții infirmieri.

  • avatar

   mot

   joi, 01.03.2018 la 22:44

   daca o sa mergeti in continuare cu plicul o sa primeasca.Trebuie sa va autoeducati sa nu mai dati iar daca actul medical este conditionat trebuia sa va autoeducati sa reclamati.

 3. avatar

  Barbu Ana

  sâmbătă, 10.02.2018 la 00:50

  Sa înțeleg că ne vom putea interna în spital fără să dăm bani, că infirmierele nu vor mai spala veceurile și saloanele de pe un etaj cu aceiași apă și același mop, că asistentele nu vor mai avea halate cu buzunare și atitudine de asistente TV, doamne ajută să trăiesc și eu astfel de vremuri, ar fi bine ca fiecare pacient sa poată la ieșirea din spital să poată da un feedback de care să se țină cont atunci când se măresc salariile, Sănătate la toată lumea

  • avatar

   Bene Tunde

   vineri, 16.02.2018 la 23:43

   Cum o sa fie cu Asistentele din cresa,si gradinite?

   • avatar

    Bene Tunde

    vineri, 16.02.2018 la 23:46

    Unde se incadreaza asistentele din cresa ?

 4. avatar

  Alex

  sâmbătă, 10.02.2018 la 08:50

  La asemenea salarii medicii încă pleacă. Poate par mari dar salariul net o sa fie vreo 5000 lei. Trebuie lucrate vreo 300de ore oe luna pt asa zisele salarii mari. Nu cred ca mai muncește cineva in țară atatea ore. Așa ca e doar o iluzie ca salariile sunt mari avand in vedere numărul de ore lucrate de medici.

  • avatar

   Robert

   duminică, 18.02.2018 la 19:29

   Este un salariu foarte mare pentru aceasta tara, avand in vedere ca sunt oameni care muncesc 300 de ore si au un salariu de 2300 de lei. Nemultumitului i se ia darul. Carcotasule!!! hai sa nu ne rasfatam!

   • avatar

    x

    joi, 15.03.2018 la 20:38

    calitatea muncii conteaza? sau doar cantitatea? limitatule, ca sa iti raspund pe limba ta

 5. avatar

  Alina

  duminică, 11.02.2018 la 15:29

  Nu stiu de unde sunt datele dar nu este adevarat salariile nu au crescut cu 74 la suta in ianuarie 2017 in spital, clinica universitara,In 2018 salariile se spune ca vor creste cu 25 la suta dar este vorba de transferul de impozit de la stat la contribuabil si nu este nici o crestere salariala la banii efectiv luati,Discriminarea cu pesonalul din laborator este nemainintalnita pana acum, in nici un regim politic, deoasrece noi, chimistii, biologii, biochimistii medicali , avem acelasi regim de munca precum asistentii si medicii de laborator, avem aceleassi rigori, aceeasi raspundere, dam examene la Ministerulk Sanatatii pentru grade, avem obligatorie efectuarea de ore de Educatie medicala pt care avem punctaje si ni se vizeaza fisa anuala functie de care putem practica in anul urmator, avem Asigurare malpraxis, deci chiar nu inteleg de ce este bataia aceasta de joc.De ce nu s-au facut sectii la Fac de medicina pt ca este ingrozitor sa iti dai la cate 4 ani cate un examen de specialist pt o lata specializare in loc sa le ai pe toate? Chiar nu i nteleg ce e bataia aceasta de joc, % ani facultatea, 4 ani pana dai primul examen de specialist m inca 5 pana la ex principal, si apoi cate 4 ani pt fiecare specialitate si sunt ca asa bacteriologie. hematologie, biochimie, imunologie , deci 20 de ani sa le poti da pe toate? Unde suntem si spre ce ne indreptam?De asemenea avem punctaj de la Ministerul Sanatatii functie de grad si un laborator poate functiona, fara un medic cu sef de laborator biolog,Cine, de ce s-a suparat pe noi?

  • avatar

   Lili

   miercuri, 28.03.2018 la 13:46

   Poate asa va dati seama ca n-aveti ce cauta in sistem .Ati avut vreunul scoala medicala sau repartitie in spitale ? Sunteti calificati la locul de munca ,cu scoli de biologie marina sau chimie industriala.Mai usor ,ziceti mersi ca aveti serviciu,NU SUNTETI DOCTORI,NICI ASISTENTI MEDICALI

 6. avatar

  Alex

  luni, 12.02.2018 la 06:05

  Dar salariile altor categorii!? Spre exemplu eu sunt inginer CNC cu experiență, am făcut instruire în Italia și m-am întors în țară să profesez aici. De mine nu are nevoie d-na Olguța!? Să înțeleg că eu sunt liber oricând să plec, nu contez. Că idee eu iau o bucata de metal și o pot transforma in orice doriți. Cred că o să emigreze cat de curând în Norvegia că simplu operator cnc că și necalificat, țară asta nu mă vrea.

 7. avatar

  Ionut

  luni, 12.02.2018 la 20:40

  Dar de cei care hamalesc toată ziua nu pomenește nimeni numai de doctori si asistente brancardier,ingrijitoare aia nu fac parte din sistem
  in garda este un brancardier singur pe sala de operație si nu întreabă nimeni ca poate sau nu ridica bolnavul ca are 50 de kg ca are 150

  • avatar

   Radulescu Tiberiu

   marți, 13.02.2018 la 23:31

   Ionut,acum sunt asistent medical,dar la inceputul vietii mele medicale am fost 7 ani brancardier. Pe langa sentimentul de intelegere umana a nedreptatii ce vi se face,inteleg si pentru ca am fost in pielea ta si celor ca tine.Din pacate exista un calcul rece al hartiei:medicul si asistentul apar pe lume dupa ani de scoala,uneori platiti cu bani grei,dar intotdeauna solicitanti din punct de vedere intelectual ,cu consum mare de timp personal,toate facand ca aceste meserii sa fie din ce in ce mai rare, sau cei ce le fac, sa aiba pretentia de a fi pozitionati pe scara sociala ,cat mai sus.Asta se intampla si in occident,unde nevoia de asistenti si medici este foarte mare si prin urmare ,posturile respective sunt platite destul de bine. De aici plecarile masive spre occident ai acestor oameni calificati superior. Statul roman ,crescand salariile numai lor, face un gest ,disperat, de retinere a lor in tara, altfel nemaiavand doctori si surori mediale,cand ne imbolnavim.Brancardierii si ingrijitoarele,din pacate, sunt salariati cu maxim 10 clase, ceea ce , in zilele noastre, intalnim la tot pasul, prin urmare plecarea unui brancardier,a doi, sau a oricati brancardieri,din spital, nu e absolut nici o tragedie, vor fi inlocuiti atat de repede pe cat are voie angajatorul sa faca angajari. Nu exista posturi scoase la concurs neocupate. Asadar si platile vor fi pe masura…. Este doar explicatia, sper ca nu o iei cum ca eu zic ca asa si trebuie.. Cu bine si sa auzim ca aceasta discriminare se corecteaza cat mai repede.

   • avatar

    Mariana

    vineri, 23.02.2018 la 16:37

    În conditiile în care un student absolvent ajunge sa lucreze în mall,crede-mă că infirmierele și ingrijitoarele nu mai sunt de mult absolvente de doar 10 clase.

   • avatar

    taflora

    duminică, 04.03.2018 la 00:40

    Un raspuns gandit!

  • avatar

   Robert

   duminică, 18.02.2018 la 19:33

   citeste cu atentie! si voua brancardierilor v-a marit salariul. stai calm.

  • avatar

   Adriana

   vineri, 09.03.2018 la 19:53

   Aveti dreptate si eu asta vroiam sa intreb dar nu stiu cine ar putea da un raspuns.Cine cara toata ziua bolnavii? brancardierii si cine face curatenie dupa bolnavi ? ingrijitoarele ei nu merita o marire nu fac parte tot din sistem?

 8. avatar

  Adriana

  joi, 15.02.2018 la 21:43

  In sanatate nu exista doar medici si asistente. Fara celelalte categorii de personal nu ar exista spitale, policlinici si a.s.m.d. Sa vedem medicii si asistentele facand si treaba infirmierelor, a brancardierilor, a ingrijitoarelor, a muncitorilor si a personalului T.E.S.A.. Pentru a functiona o unitate sanitara are nevoie de toate categoriile de personal, asa ca toata lumea ar trebui sa beneficieze de cresteri salariale si de sporuri.

  • avatar

   DOBOS

   joi, 15.03.2018 la 18:03

   Fara suparare dar de multe ori noi asistentele facem si treaba infirmierelor si de brancardier. Si daca secretara e in concediu sau bolnava si secreteriat. dar niciodata invers, mai e si diferenta de studii si de responsabilitate .Si cresterile de salarii sunt doar minciunii. cresterea reala la net fata de decembrie va fii in cel mai bun caz 15% SI CU ASTA VOR SA NE INCHIDA GURA PANA IN 2022. Ca ce dau la salarul de baza taie la sporuri,DAR AU REUSIT SA PROSTEASCA MULTIMEA SI SA INVRAJBEASCA OAMENII CA VEZI DOAMNE CE CRESTERI SUBSTANTIALE AU ASISTENTELE SI MEDICII.LUCREZ IN SISTEM DE 17 ANI SI NU AM LUAT SPAGA NICIODATA. TOT CE VREAU UN SALAR PE MERIT SI SA NU FIIU MINTITA CU MARIRI CARE NU SUNT REALE DECAT PE HARTIE. SI LUNA FEBRUARIE MEDICII AU LUAT MAI PUTIN DECAT IN DECEMRIE 2017. ASTA E REALITATEA NU CE PREZINTA EI LA TV.

 9. avatar

  Lazar Benin

  vineri, 16.02.2018 la 10:22

  Singurii multumiti vor fi cei din sanatate. Din pacate mentalitatea acestora cladita de-a lungul timpului de a trata pacientii ca niste persoane inferioare lor nu se va schimba , ci din contra… De asemenea cine crede ca , actul medical se va imbunatati se inseala. Nu poti progresa fara aparatura buna , fara spitale si policlinici CURATE SI DEZINFECTATE, fara MEDICAMENTE. Totusi la asa salarii ar trebui si sanctiuni pe masura pentru cei din sanatate, caslaca Domnului mor oameni in fiece zi din cauza lor. Da, exista si exceptii, dar astea au alte bube – vezi pe Lucan, Irinel Popescu,Ioan Lascar, Aurora Budriga, Ghe. Burnei,Ciocalteu,Bradisteanu si inca o sumedenie.

 10. avatar

  Dan

  sâmbătă, 17.02.2018 la 09:07

  Nu inteleg de ce se aplica sporuri diferide medicilor. Am inteles ca medicii din urgenta si de la ATi au salarii mai mari decat medicii chirurgi/ neurochirurgi.care este explicati?

 11. avatar

  George

  luni, 19.02.2018 la 16:45

  Si personalul auxiliar din spitale primeste vreo marire,nu ca ma laud dar fara cei de la suportul it\tehnic policlinica unde lucrez se inchide in 2 zile si toti doctorii cu salarii de 4000E or sa se uite unul la altul si or sa se scarpine in fund,nu sunt in stare nici legislatia sa o invete si suna la serviciul it sa intrebe de parca ar fi treaba mea.

 12. avatar

  Manu

  joi, 01.03.2018 la 10:04

  Cu parere de rau dar majoritatea medicilor lucreaza si la stat si la cabinete private. Esti consultat la policlinica de stat si pentru tratament trimis la cabinetul lor privat.

 13. avatar

  ungureanu camelia neli

  luni, 05.03.2018 la 15:16

  de ce sa nu se mareasca si la infirmieri acum cu 1 martie pt k medicul nu consulta pina nu e spalat si schimbat bolnavul la fel se intimpla si cu asistentii munca grea o fac infirmierii dar ei nu au drepturi ci doar obligatii nu?

 14. avatar

  Mariana

  duminică, 11.03.2018 la 10:53

  In tara asta sunt 16000 de asistenti medicali care lucreaza la medicul de familie. Noi toti avem in continuare salariul minim pe economie!!! Am 30 de ani vechime si grad principal si am salariul brut 1900 iar net 1162 lei. Medicii de familie sunt privati iar salariul cica trebuie sa se stabileasca prin negociere directa, lucru care nu este posibil pentru ca li s-a creat aceasta oportunitate de care profita in continuare.Cum ramane cu noi cei 16000 care suntem platiti ca muncitori necalificati? O asistenta medicala debutanta in spital va avea de luna asta 4000 ron. Noi intr-a cui tara traim si muncim?

 15. avatar

  Daniela

  luni, 12.03.2018 la 09:50

  Este o mare minciuna. Salariul de baza al unui asistent medical scolar, de exemplu, va creste cu 36%. Intrebare: unde e cresterea de min. 70% ???. De salariul net ce sa mai spun? In conditiile in care s-a taiat si singurul spor pe care il avea, mai ramane sa ia vreo 400 de lei in plus fata de luna ianuarie. Asa ca nu va mai speriati de salariile din sanatate-minciuni, minciuni, minciuni, cel putin pt asistentii medicali din medicina scolara.

 16. avatar

  mihaela

  luni, 26.03.2018 la 20:05

  da adevarat…toata lumea spune doar de medici si asistente…dar restul personalul auxiliar nu face parte di sanatate? ei pot munci fara infirmiere si brancardieri ….NU…..si mai a pretentii sa ii sclavagim cu varf si indesat,in spital muncesti si nu conteaza salariul cand bolnavu e pe masa de operatie…deci doamana OLGUTA…nu are nevoie de aceasta categorie de personal in spitale….sa o fereasca D-zeu sa se interneze….

 17. avatar

  anaa

  joi, 29.03.2018 la 16:24

  Infirmierelor le-a scazut salariul. Mai informati-va. Nici vorba de mariri.Ca cica e auxiliar… Si infirmiera poate v-ar schimba patul daca ar avea cu ce. Dar cum nu isi permite sa aduca lenjerii de acasa, asta e viata…defileaza cu ce are, sau nu….Plus ca ea e fraiera care-si bate capul cu recuperarea bolnavului. Medicii si asistentii, ati vazut si voi cat de des ii gasiti langa bolnavi. Da aia mici nu ii vede nimeni…

  • avatar

   Claudiu

   duminică, 03.06.2018 la 17:32

   Infirmiera se ocupa de recuperare? Cred ca nu stiti ce vorbiti…

 18. avatar

  Albu Dan

  vineri, 30.03.2018 la 07:27

  Despre ce vorbiti ? Care mariri ?Atat eu cat si ceilalti colegi asistenti am primit decizie de MICSORARE a salariului de baza incepand cu 1 ianuarie 2018 ! e vorba de o scadere de 5 % !!! Urmeaza reducerea sporurilor ! Bag de seama ca acesta e un ARTICOL COMANDAT de leprele psd-iste ! 🙁

  • avatar

   moderatorul de serviciu

   vineri, 30.03.2018 la 09:34

   Nu e conandat. Textul e facut pe baza documentelor oficiale emise de guvern. In acelasi timp publicam si nemultumirile sindicatelor cu privire la categoriile de personal omise prin aceste ordonante.

 19. avatar

  Mihaela

  joi, 05.04.2018 la 21:14

  Salariul unui asistent med principal a crescut cu 8% in serviciul de ambulanta. Azi am primit fluturasii de salariu pe luna martie. E strigator la cer.! Unde sant dublarile de salarii din sanatate anuntate cu atata tam-tam ca nu mai inteleg nimic. Sporuri scazute de conditii deosebite cu 40% iar spor de tura si znl calculat la salarul din ianuarie.. In plus salariile ambulantierilor au crescut la nivelul unui salar de as. Med. Principal. E normal asa ceva.?salar ambulantier=salar asistent medical pr. Unde e difernta de studii si functie? Nicaieri! In mintea doamnei ministru 10 sau12ani de studiu (adica in cel mai bun caz liceul, pt.ca unii ambulantieri nu au nici macar liceul terminat.) este egal cu 15 ani de scoala cat am studiat eu ca sa devin asistenta. Nu mai vorbesc de responsabilitatea actului medical atunci cand mergem la solicitari. RUSINOS!

  • avatar

   ANN LUK

   vineri, 13.04.2018 la 16:37

   ADEVARAT!SI LA NOI E LA FEL!DIFERENTA DE STUDII EGAL DIFERENTA DE SALAR!!!!

 20. avatar

  Johnny

  marți, 10.04.2018 la 06:35

  oameni nebuni! sunt cele mai mari vrajeli electorale din lume.nu e nici o crestere!

  Mihaela bati campii! pe 5 aprilie in sistem nu primesti nici un fluturas. in plus la data respectiva nici nu se stia! nici acum pe 10 aprilie nu se stie mare lucru deoarece sporul ala a scazut drastic si ajungi sa iei mai putin decat inainte.!! la fel si nica cazul micii mariri din ianuari!! a scazut salariul in ianuarie! Mihaela nu esti din cadrul ambulantei! Guvernul asta are tehnici noi de manipulare si invrajbire!!!!

  • avatar

   Med

   sâmbătă, 14.04.2018 la 14:50

   Ai dreptate, vrajeala maxima, la Spitalul Militar din Bucuresti salariile medicilor si asistentilor civili au scazut cu sume intre 300 si 700.

 21. avatar

  cristina

  joi, 12.04.2018 la 18:53

  Dar registratorii medicali nu lucreaza in spital?

  • avatar

   Angel

   joi, 17.05.2018 la 11:46

   Dupa ce ca nu au crescut salariile la registratori medicali, au scos si sporul de 15%, de lucru la calculator. Cu transferul contributiilor la angajat ne-au scazut salariile, acuma ne scad din nou. In jur s-a scumpit totul…ce facem, cerem de la medicii de pe sectie bani ca sa facem externarile?

 22. avatar

  mama omida

  vineri, 13.04.2018 la 13:36

  D.S.P.-urile au dat salariile anticipat pe 5 aprilie , dar fără a aplica Noul Regulament de sporuri (HG 153/2018) deoarece toate unitățile sanitare din subordinea directă a Min. Sănătății au primit o circulară cu limitarea procentelor pentru încadrarea sub pragul de 30% (limitarea sumelor plătite pentru sporuri și restul cheltuielilor adiționale la 30% din suma aferentă salariilor de bază per ordonator de credite).
  PROBLEMA E CĂ ATUNCI CÂND APLICI SPORURILE CHIAR LA MIMIMUL PREVĂZUT DE LEGE (HG 153/2018)…. PER TOTAL SE DEPĂȘEȘTE PRAGUL DE 30% … MAI ALES ÎN MARILE UNITĂȚI SANITARE DIN CENTRELE UNIVERSITARE CARE ȚIN DIRECT DE MIN. SĂNĂTĂȚII …
  Astfel vor fi salarii mai mici în marile spitale din centrele universitare decât cele din județele limitrofe (care trimit totuși cazurile cele mai grave la spitalele universitare…) sau decât cele din spitalele subvenționate de consiliile locale…!!!!
  ALTĂ PROBLEMĂ ESTE MODIFICAREA RAPORTULUI SALARIAL ASISTENT MEDICAL/MEDIC DE LA 1 / 2,5-3 … LA CÂT ESTE ACUM… 1 / 3,5-4 !!! – un medic are de 4 ori salariul mai mare decât un asistent medical (în medie) !!!

 23. avatar

  ALEXIS

  luni, 16.04.2018 la 19:01

  Sunt colega cu farmacisti din sistemul bugetar, prin pregatire, dar sa consideri ca asistenta de farmacie e parte a echipei medicale, dar farmacista nu, mi se pare caraghios.Sa aduci o absolventa de postliceal, fara diploma de bac, alaturi de un om cu studii superioare, farmacist primar,eventual cel pe a carei diploma functioneaza farmacia spitalului,cu cate medicamente o avea ea(dupa mariri poate si mai putine) mi se pare rusinos. Sa-i dai unui profesor universitar salariu cat unui abulantier,e strigator.Si repet, lucrez in privat.Daca-si ia diploma ce faceti? gasiti o absolventa la apelul bocancilor?facuta pe bani si doar atat? Stiti de cate ori se suna in farmacie pt a da detalii medicilor? E REVOLTATOR!!!

  • avatar

   Krys

   joi, 19.04.2018 la 08:58

   Se pare ca ambulantierul „tine locul medicului dupa ce salariu are. Revoltator

 24. avatar

  Krys

  joi, 19.04.2018 la 08:55

  Un ambulantier are salariul mai mare decât asistentul? :)))) in ce tara trăim….

 25. avatar

  Amad

  vineri, 27.04.2018 la 15:19

  Voi vorbiți din auzite sau faceți doar conversație?

  Uitați-vă pe site-ul fiecărui spital județean și o să vedeți peste tot lista cu salariile pe Martie 2018. OFICIALĂ!!!!

  O să vedeți cum:
  un liftier pleacă casă cu 3600 net in Vaslui
  un muncitor necalificat pleacă acasă cu 3300 net in Botosani
  un ingrijitor UPU pleaca acasa cu 4600 net in Botosani
  Nu exist asistent sub 5000 net sau medic sub 7000.
  Tot acolo o să vedeți si sporuri de 7697 lei și gărzi de 16957 lei.
  O să mai vedeți de asemenea că majoritatea spitalelor au peste 2000 de angajați.
  Voi ați luat-o razna de tot?

  Voi despre ce salarii vorbiți?

 26. avatar

  Liviu

  joi, 12.07.2018 la 21:02

  Din pacate, astora pot sa le faca salariul si de 10.000 euro, ca tot primesc spaga. Hai sa fim seriosi… medicii care au plecat din tara, au facut.o intrucat rechinii astia batrani si cei cu pile luau tot cascavalul, iar ei se ofticau ca nu prea mai ajungea nimic la ei. 1% din medici au plecat din tara scarbiti de ceea ce ce intampla in sistemul asta infectat de la radacina. Vorbim de anticoruptie, iar astia fura mai ceva ca astia de sunt in puscarie pentru ca au furat un casetofon de masina. Pacat ca noi romanii inchidem ochii in fata unor asemenea oameni josnici. Sa ai salar chiar si de 3.000 de lei (nu spun de 4.000 de euro), ai putea fi demn de tine ca esti om. Intrebarea mea este: care lucru este mai inuman, un hot care sterpeleste un casetofon de masina sa manace o paine sau un domn care pretinde ca a terminat o facultate si nu se uita la un om suferind (muribund) pana nu ii pui ceva in buzunar? Din pacate, toti inchid ochii cand vine vorba de ei. Pacat, mare pacat. Noi, romanii astia prosti cu milioanele, chiar ne meritam soarta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

ANCOM propune păstrarea numărului de telefon fix și la portarea dintr-un județ în altul. PROIECT

avatar

Publicat

Abonații la telefonia fixă își vor putea porta numerele de telefon dintr-un județ într-altul, conform unui proiect supus dezbaterii publice de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

ANCOM propune într-un proiect de decizie lansat în consultare publică ca numerele geografice fixe de telefon să poată fi folosite şi în afara ariei geografice în care au fost alocate.

„Pentru a beneficia pe deplin de avantajele oferite de noile tehnologii, furnizorii de telefonie vor putea oferi propriilor abonaţi noi servicii inovative, cum ar fi portarea numărului fix dintr-un judeţ în altul”, a declarat Sorin Grindeanu, Președintele ANCOM. Această reglementare nu va conduce la modificarea numerelor de telefon sau la apariţia altei categorii de numerotaţie.

Sfera de aplicare

Renunțarea la semnificația geografică se va aplica numerelor geografice de 9 cifre alocate pentru furnizarea de servicii de telefonie fixă. În cazul acestor numere, indicativul de arie geografică din componența numărului (prefixul) nu va mai trebui să corespundă neapărat cu aria geografică în care este situat punctul terminal.

De exemplu, un număr de telefonie fixă instalat acum în București, de forma 21xxxxxxx (care se apelează prin formarea prefixului național ”0” urmat de cele 9 cifre), va putea fi portat în orice județ.

Implementare 

Pentru a fi posibilă utilizarea numerelor geografice în alte arii decât cele inițiale, fiecare operator trebuie să implementeze măsuri premergătoare, precum: modificări tehnice în echipamente, revizuirea arhitecturilor de interconectare etc. Complexitatea și amploarea acestora diferă mult de la operator la operator, în funcție de tehnologiile utilizate.

Prin urmare, ANCOM propune ca prevederile proiectului de decizie supus consultării publice să intre în vigoare la data de 1 iulie 2019, considerând că, astfel, toți furnizorii care vor decide să ofere utilizatorilor posibilitatea de utilizare a numerelor geografice în afara ariei corespunzătoare vor avea timp suficient pentru pregătirea acestei măsuri.

sursa: ancom.org.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Consilierii de probațiune din județul Alba intră de joi în GREVĂ GENERALĂ pe perioadă nedeterminată

avatar

Publicat

Consilierii de probațiune din județul Alba vor intra de joi, 19 iulie în grevă generală pe  perioadă nedeterminată. Aceștia se alătură colegilor din țară care au intrat în grevă de miercuri dimineață. Ei protestează față de nerezolvarea problemelor de natură salarială dar și pentru condițiile improprii de lucru. 

Consilierii de probațiune din județul Alba intră de joi 19 iulie în grevă generală pe o perioadă nedeterminată. Ei se alătură colegilor din țară care au intrat în grevă de miercuri dimineață.

În județ își desfășoară activitatea 11 consilieri de probațiune.Ei supraveghează persoanele care au primit o condamnare fără privare de libertate din partea instanței de judecată, persoanele care au fost obligate să presteze muncă în folosul comunității și mai ales lucreză cu minorii care au fost ce au fost condamnați pentru o infracțiune.

Motivele care au dus la intrarea în grevă sunt problemele salariale cu care se confruntă consilerii, slaba comunicare cu Direcția Națională de Probațiune și activtatea care se desfășoară în condiții improprii.

Cei 11 consilieri din Alba nu au spațiul necesar să își desfășoare activitatea în biroul din cadrul Tribunalului Alba, locul fiind prea mic, ceea ce a obligat pe 6 dintre ei să îți desfășoare activitatea la Aiud chiar dacă cazurile lor sunt în Alba Iulia.

O altă mare problemă este lipsa fondurilor pentru consumabile, de multe ori se ajunge ca materialele necesare lucrului să fie achiziționate din bani proprii.

În timpul grevei generale pe perioadă nedeterminată în județul Alba se vor lucra doar cazurile urgente, declară surse din cadrul consilierilor de probațiune.

La nivel de țară  potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, au intrat în grevă consilierii de probațiune din Bucuresti și județele Arad, Brasov, Cluj, Galați, Ilfov, Timiș și Vrancea.

De asemenea, consilierii de probațiune din alte 12 județe intenționează să declanșeze grevă generală în cursul zilelor de joi sau vineri. Joi au anuntat grevă județele Alba, Botoșani, Dâmbovița, Harghita, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, iar vineri – Arges, Bistrița-Năsăud, Iași, Mureș și Teleorman.

Consilierii de probațiune protestează astfel față de nerezolvarea problemelor de natură salarială pe care le-au semnalat în ultimii ani către conducerea Direcției Naționale de Probațiune, respectiv a Ministerului Justiției, și care s-au acumulat în timp, culminand cu calculul incorect al salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune începand cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar.

Numeroasele încercari ale angajaților de a obține rezolvarea acestor probleme pe calea dialogului au eșuat și au condus în cele din urmă la decizia acestora de a intra în grevă.

Consilierii de probațiune la nivel de țară cer Ministerului Justiției:

– calcularea corecta a salariilor conform formulei de calcul stabilită de Legea cadru de salarizare unitară în sectorul bugetar și confirmată de Ministerul Muncii;

– plata efectivă a sumelor de bani rezultate din calcularea incorectă a salariilor, în baza unei formule de calcul eronate, din luna ianuarie 2018 până în prezent;

– elaborarea și emiterea Ordinului Ministrului Justiției comun și calcularea imediată a salariului având la bază Valoarea de Referința Sectorială (VRS) de 463,5 lei, conform adresei emise de Ministrul Justiției în luna mai 2018, în vederea emiterii OMJ individuale cu VRS 463,5 lei;

– plata efectiva a drepturilor salariale în conformitate cu OMJ individuale; aducerea la îndeplinire a OMJ 542/05.02.2018 prin plata efectivă a drepturilor salariale restante pentru perioada decembrie 2016 – noiembrie 2017;

– punerea în executare a hotărârilor judecatorești definitive și irevocabile pronunțate în favoarea consilierilor de probațiune.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare, de la 1 ianuarie 2019

avatar

Publicat

Apa, robinet

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, în cazul serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare se va aplica o cotă de TVA de 9%. Legea nr. 175/2018 pentru modificarea și completarea Codului fiscal care introduce în lista prestărilor de servicii/livrărilor de bunuri asupra cărora se aplică TVA de 9% serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare a fost publicată în Monitorul Oficial marți, 17 iulie.

Actul normativ face referire şi la livrarea apei pentru irigații în agricultură, la ora actuală pentru aceste servicii fiind prezentă şi sintagma “apă potabilă”, ce va fi eliminată prin reformularea literei g) de la art. 291 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, de la 1 ianuarie 2019, lista completă a prestărilor de servicii și/sau livrărilor de bunuri pentru care se aplică cota redusă de TVA de 9% va fi următoarea:

 • livrarea de proteze și accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislației specifice, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă;
 • livrarea de produse ortopedice;
 • livrarea de medicamente de uz uman și veterinar;
 • cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
 • livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman și animal, animale și păsări vii din specii domestice, semințe, plante și ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele;
 • serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10;
 • livrarea apei pentru irigații în agricultură
 • livrarea de îngrășăminte și de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale;
 • serviciile de alimentare cu apă și de canalizare.

sursa: legestart.ro

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ajutorul social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă. Legea, promulgată de Iohannis

avatar

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, a informat Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe 20 iunie, deputaţii au adoptat proiectul de lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit. Decizia a fost luată cu 274 de voturi „pentru”, 4 „împotrivă” şi 2 abţineri.

Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”, prevede iniţiativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

Iniţiativa legislativă stipulează că pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

În situaţia în care persoana nominalizată să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local se află în incapacitate temporară de muncă sau şi-a pierdut total ori parţial capacitatea de muncă, obligaţia de a presta acţiunile sau lucrările de interes local (…) se transferă celorlalte persoane apte de muncă din familie, cu acordul primarului”, se mai arată în proiect.

În cazul în care, după o verificare, se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse şi acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale. Astfel, aceştia au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.

Potrivit proiectului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei neîndeplinirea de către primar a obligaţiilor.

Proiectul stabileşte că repartizarea activităţilor sezoniere se realizează de către primar, după efectuarea de către beneficiarii de ajutor social a orelor de muncă stabilite, iar planul de acţiune se transmite agenţiilor teritoriale în luna următoare aprobării.

Refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului. Fac excepţie (…) persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, după aprobarea listei”, se mai prevede în iniţiativa legislativă.

sursa: digi24.ro

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Anul şcolar 2018-2019 începe în 10 septembrie. Când sunt programate vacanţele şi noutăţi pentru elevi

avatar

Publicat

elevi clasa pregatitoare

Vacanţa de vară se încheie pe 9 septembrie, iar din 10 septembrie începe noul an şcolar, 2018-2019. Următoarea vacanţă pentru elevi ca fi din 22 decembrie, cea de iarnă.

Structura anului şcolar 2018-2019, potrivit ordinului semnat de ministrul Educaţiei (include 168 de zile lucrătoare, adică 34 de săptămâni, fiind împărţit în două semestre):

Semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019):

Cursuri: luni, 10 septembrie 2018 – vineri, 21 decembrie 2018

Vacanţă pentru clasele din învăţământul primar şi grupele din ânvăţământul preşcolar: 27 octombrie – 4 noiembrie 2018

Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 22 decembrie 2018 – duminică, 13 ianuarie 2019

Cursuri: luni, 14 ianuarie 2019  vineri, 1 februarie 2019

Vacanţa intersemestrială: sâmbătă, 2 februarie 2019 – duminică, 10 februarie 2019

Semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019):

Cursuri: luni, 11 februarie 2019- vineri, 19 aprilie 2019

Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 20 aprilie 2019 – duminică, 5 mai 2019

Cursuri: luni, 6 mai 2019 – vineri, 14 iunie 2019.

Vacanţa de vară: sâmbătă, 15 iunie – duminică, 15 septembrie 2019.

Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019, potrivit MEN.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare pe parcursul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări decise de şcoli.

Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel putin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, în măsura în care, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucrătoare.

Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiere tahnologică, cuprind 720 de ore, ce se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, cu respectarea vacanţelor.

surse: edu.ro, hotnews.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate