Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri la Baroul Alba. Patru avocaţi „vânează” funcţia de decan. Candidaţi înscrişi pentru celelalte funcţii de conducere


Publicat

IMG_7283Avocaţii reuniţi în Baroul Alba îşi aleg, sâmbătă, conducerea pentru următorii patru ani. Funcţia de decan, pe care o deţine acum avocatul Ioan Rus, este vizată de patru candidaţi, iar pentru cele 10 poziţii de consilieri s-au înscris 25 de persoane.

Bătălia pentru fotoliul de conducere al Baroului Alba se va da de această dată între Mihai Baco – 21 de ani experienţă în avocatură, doctor în Drept la UBB Cluj, preşedintele delegaţiei regionale România a Uniunii Avocaţilor Europeni, Marius Armand Boer – 19 ani experienţă, actualul prodecan al Baroului, Daniel Morar – care a vizat funcţia şi acum patru ani şi Marius Costinaş – 18 ani experienţă în avocatură, în prezent consilier al Baroului.

Reamintim că acum patru ani, Ioan Rus a fost ales decan al Baroului Alba, în urma unui scrutin tensionat. De data aceasta, nu mai candidează pentru un nou mandat.

Citeşte şi FOTO: Alegeri tensionate la Baroul de avocaţi Alba. Olga Jidveian s-a retras din cursa pentru şefia organizaţiei. Ioan Rus este noul decan

Potrivit statutului Baroului Alba, Adunarea Generală este formată din toţi avocaţii înscrişi în Tabloul baroului cu drept de exercitare a profesiei, în total 270 de membri activi.

Decanul Baroului Alba este ales de către adunarea generală a baroului, dintre avocaţii definitivi cu o vechime în profesie de cel puţin 10 ani. Acesta trebuie să fie membru al baroului de cel puţin 5 ani. Decanul este ales pentru un mandat de 4 ani şi poate fi reales o singură dată. Pentru a câştiga funcţia, un candidat trebuie să obţină voturile a 50% plus unu dintre cele exprimate de membrii Adunării Generale. Dacă această condiţie nu este îndeplinită, se organizează al doilea tur de alegeri.

Consiliul baroului este format din 10 consilieri (şi trei membri supleanţi), decanul şi prodecanul. Consilierii sunt aleşi pe o perioadă de 4 ani dintre avocaţii cu o vechime neîntreruptă în profesie de cel puţin 8 ani. Mandatul consilierilor poate fi reînnoit.

Comisia de cenzori este formată dintr-un număr de 3 membri aleşi, prin vot secret, de adunarea generala a baroului, pentru un mandat de patru ani, dintre avocaţii care au o vechime neîntreruptă în profesie de cel puţin 8 ani. Mandatul lor poate fi reînnoit

Comisia de disciplină este independentă de organele de conducere ale baroului, alcătuită din 5 membri, aleşi de Adunarea generală a baroului pe o perioadă de patru ani. Pot fi membri ai comisiei de disciplină numai avocaţii care au o vechime de minimum 10 ani în profesie.

Alegerile se desfăşoară sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 9.30, în sala Mercur Styl din Alba Iulia.

Candidaţi pentru funcţia de decan al Baroului de avocaţi Alba: Mihai Baco, Marius Armand Boer (în prezent prodecan), Marius Costinaş (în prezent consilier), Daniel Morar.

mihai bacoMihai Baco, avocat cu 21 de ani experienţă, doctor în Drept la UBB Cluj, preşedintele delegaţiei regionale România a Uniunii Avocaţilor Europeni şi membru în comitetul executiv al acestei uniuni, intră în „lupta” pentru conducerea Baroului Alba alături de o echipă de 16 oameni, majoritatea dintre cei care şi-au anunţat candidatura pentru Consiliul Baroului.

Spune că este necesară o implicare în apărarea profesiei şi a demnităţii de avocat. “Pentru că, în ultima vreme, din păcate profesia de avocat este atacată de pe mai multe paliere”, potrivit lui Baco.

De asemenea, subliniază că doreşte şi o implicare socială a avocatului, astfel încât imaginea sa ca reprezentant al profesiei să fie percepută aşa cum este, cea reală, cu accent pe viaţa comunităţii.

Alături de echipă, transmite că “avem planuri, strategii și idei de aplicabilitate imediată”, “experiența unui lider de echipă care să îndrume călătoria începută” şi că „cunoaștem temerile, nemulțumirile, viziunile și așteptările”, dar că „ne bazăm nu atât pe răspunsurile voastre favorabile cât mai ales pe întrebările rămase fără soluții până acum”. Ideea principală cu care Mihai Baco încearcă să obţină voturile colegilor este cea de unitate a avocaţilor din Alba, în aşa fel încât să le fie susţinute ideile şi profesia, în general.

marius armand boer1Marius Armand Boer a declarat pentru Alba24 că a ales să candideze pentru funcţia de conducere pentru că experienţa pe car o are îi conferă legitimitate în acest sens, pe lângă cei 19 ani de avocatură, cu asistenţă în litigii din aproape toate domeniile, deţinând şi funcţia de prodecan al Baroului în ultimii patru ani şi cea de consilier, în ultimii opt.

„Am fost întotdeauna avocat, nu provin din alte profesii. În tot acest interval de timp m-am ocuopat de perfecţionarea continuă a avocaţilor, care în primii ani nu i-a costat nimic pe membrii Baroului.

Consider că la momentul de faţă lucrurile merg într-o direcţie bună în Baroul Alba şi aş vrea să continui în acest sens. Consider că avocaţii din Alba nu sunt dezbinaţi, ci nu sunt îndrumaţi ca să fie suficient de uniţi”.

 

 

 

daniel morarDaniel Morar, avocat cu 19 ani experienţă, a fost timp de 10 ani preşedintele Filialei Alba a Casei de asigurări a avocaților, 8 ani membru al Consiliului de administrație al Casei de Asigurări a Avocaților din România şi 4 ani consilier al Baroului Alba.

“La cei 44 de ani ai mei, am atât expertiza necesară, cât și responsabilitatea asumării unei astfel de funcții reprezentative. Candidatura mea reprezintă o alternativă pentru dorința firească de reprezentare la nivel de conducere a generațiilor care constituie în proporție covârșitoare corpul profesional al avocaților din Baroul Alba.

De asemenea, candidatura mea este materializarea unei tendințe firești a generației tinere de ieșire din pasivitate și de asumare a responsabilităților prin aceea că Baroul Alba va avea cu certitudine un consiliu tânăr (30-40 ani, întrucât 24 din cei 25 de candidați la funcția de consilier au această vârstă), ceea ce reprezintă un moment de cotitură important în viața noastră profesională.

Consider că acest consiliu are nevoie de un reprezentant asemenea lor, de vârstă apropiată și cu aceleași perspective și năzuințe, care să nu fie în postura de a se pensiona în timpul exercitării mandatului.

Ceea ce-mi doresc este ca, în urma acestor alegeri, spiritul de confraternitate în rândul nostru al avocaților să dobândească adevăratul sens, să conștientizăm că suntem un corp profesional important, să existe concordie între noi și mai cu seamă să facem front comun în fața provocărilor și atacurilor din exterior”, a transmis Daniel Morar, pentru Alba24.

Alba24 a contactat toţi candidaţii pentru funcţia de decan. Materialul va fi actualizat pe măsură ce aceştia vor transmite punctul de vedere.

Candidaţi pentru Consiliul Baroului:

Consilieri: Cristian Ioan Bandol, Eugen Cosmin Bercu, Cornel Berindei (în prezent consilier), Marius Armand Boer (prodecan), Adnana Călugăr (consilier), Marius Costinaş (consilier), Mircea Crişan, Alexandra Culcea (consilier), Horea Drăgoiu, Răzvan Gâlea, Cătălina Goţa, Ciprian Laurenţiu Hărceagă-Ţâr, Simona Itu, Mihai Ivănescu, Olga Jidveian (consilier), Liliana Jurj, Alin Matei, Augustin Emil Mândroc, Răzvan Mihăilescu, Angelica Mocan, Daniel Morar, Emil Popescu, Petru Sima, Codruţa Şuteu, Paul Teodorescu.

Comisia de cenzori: Mihaela Savu

Comisia de disciplină: Koble Ladislau Levente

Delegaţi la Congresul Avocaţilor: Cornel Berindei, Marius Armand Boer, Constantin Cojan, Horea Drăgoiu, Olga Jidveian, Angelica Mocan.

Componenţa Consiliului Baroului Alba ales în Adunarea avocaţilor din februarie 2012, pentru un mandat de patru ani

Ioan Rus – decan

Marius-Armand Boer – prodecan

Consilieri: Doina Baco, Victor Bleahu, Adnana Minodora Călugăr, Marius Adrian Costinaş, Alexandra Delia Culcea, Olga Jidveian, Liliana Mariana Jurj, Maria Popa, Cornel Berindei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ziua internaţională a îmbrăţişărilor. Ce efect poate avea pentru sănătate un gest de afecţiune de 10 secunde

Publicat

Pe 21 ianuarie, în lumea întreagă este marcată o sărbătoare mai puţin obişnuită. Este ziua internaţională a îmbrăţişărilor.

În această zi, oricine ar putea îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute. Sărbătoarea a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în anul 1986, iar în scurt timp s-a răspândit în toată lumea.

Ziua Îmbrăţişărilor este marcată în data de 21 ianuarie pentru că studiile arată că aceasta este una dintre cele mai deprimante perioade ale anului.

Psihologii susţin că oamenii au nevoie de îmbrăţişări pentru că acestea exprimă afecţiune, siguranţă şi confort sufletesc. Mai mult, studiile arată că îmbrăţişările sunt benefice pentru sănătate. Ele ajută la întărirea imunităţii şi contribuie la scăderea riscului apariţiei bolilor de inimă.

Alte studii indică gesturile de afecţiune drept benefice pentru a combate stresul şi oboseala, şi pentru a lupta contra infecţiilor şi a depresiei.

Potrivit unui raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology, doar 10 secunde de îmbrăţişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului.

Mai populare sunt, recent, campanile “free hugs”, iniţiate mai ales de studenţi sau alte categorii de tineri. Sunt menite să inspire bucurie, bunătate şi apropiere între oameni.

surse: realitatea.net, antena3.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Recensământul populaţiei şi locuinţelor programat pentru acest an, a fost amânat pentru anul 2022

Publicat

Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Potrivit unui comunicat al INS, în 2021, atât în România, cât și în celelalte statele membre UE era programată desfăşurarea Recensământului Populației și al Locuințelor. Comisia centrală pentru organizarea recensământului din 2021 a decalat termenele de desfășurare.

„Din cauza situaţiei create de pandemia SARS-CoV-2, Comisia centrală pentru Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România (CCRPL2021) a decis decalarea termenelor Recensământului populației și locuințelor (RPL2021), precum şi a Recensământului de probă. Termenele referitoare la prelucrarea datelor şi la diseminarea şi publicarea rezultatelor rămân nemodificate”, se arată în comunicat.

Astfel, recensământul de probă se va desfăşura în perioada 1 februarie – 31 martie 2021, iar recensământul populaţiei şi locuinţelor (RPL2021) se va desfăşura în perioada 1 februarie – 17 iulie 2022.

Conform INS, termenele referitoare la prelucrarea datelor, la diseminarea şi publicarea rezultatelor Recensământului populaţiei şi locuinţelor rămân nemodificate; iar rezultatele finale vor fi publicate în decembrie 2023, conform calendarului Eurostat.

INS anunță că acest recensământ este primul care se va desfășura preponderent online, iar fiecare persoană va avea posibilitatea de a se autorecenza, completând chestionarul de recensământ după etapa de preînregistrare.

„Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă și cele rezultate după agregarea lor nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel”, se mai arată în comunicat.

Lista recensămintelor populaţiei din România

 • Recensământul din 1859-1860
 • Recensământul general al populaţiei României din 1899 
 • Recensământul general al populaţiei din 1912
 • Recensământul general al populaţiei din 1930
 • Recensământul general al populaţiei din 1941
 • Recensământul agricol şi al populaţiei din ianuarie 1948
 • Recensământul populaţiei din  februarie 1956
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din martie 1966
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din ianuarie 1977
 • Recensământul populaţiei şi locuinţelor din 1992
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2002
 • Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2011

Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beneficiile extraordinare ale laptelui: 5 argumente care dovedesc faptul că este benefic pentru sănătatea ta

Publicat

Laptele este consumat de oamenii din întreaga lume, de mii de ani. Prin definiție, este un fluid bogat în nutrienți pe care mamiferele de sex feminin îl produc pentru a-și hrăni puii.

Cele mai frecvent consumate tipuri provin de la vaci, oi și capre. Oamenii din țările occidentale beau cel mai frecvent laptele de vacă.

Consumul de lapte este un subiect puternic dezbătut în lumea nutriției, așa că s-ar putea să vă întrebați dacă este sănătos sau dăunător.

Mai jos sunt 5 beneficii ale sănătății susținute de știință ale laptelui, astfel încât să puteți decide dacă este alegerea potrivită pentru dvs.

1. Laptele este plin de nutrienți

Profilul nutrițional al laptelui este impresionant. La urma urmei, este conceput pentru a hrăni complet animalele nou-născute. Doar o ceașcă (244 grame) de lapte integral de vacă conține:

Calorii: 146

Proteine: 8 grame

Grăsime: 8 grame

Calciu: 28% din DZR

Vitamina D: 24% din DZR

Riboflavină (B2): 26% din DZR

Vitamina B12: 18% din DZR

Potasiu: 10% din DZR

Fosfor: 22% din DZR

Seleniu: 13% din DZR

Laptele este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv substanțe nutritive care sunt sub-consumate de multe populații. Oferă potasiu, B12, calciu și vitamina D, care lipsesc în multe diete.

2. Laptele este o sursă bogată de proteine

Laptele este o sursă bogată de proteine, o singură cană conținând 8 grame.

Proteinele sunt necesare pentru multe funcții vitale din corpul dumneavoastră, inclusiv creșterea și dezvoltarea, repararea celulară și reglarea sistemului imunitar.

Laptele este considerat o „proteină completă”, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru ca organismul dvs. să funcționeze la un nivel optim.

Există două tipuri principale de proteine ​​găsite în lapte – cazeina și proteina din zer. Ambele sunt considerate proteine ​​de înaltă calitate. Prima reprezintă majoritatea proteinelor găsite în laptele de vacă, cuprinzând 70-80% din conținutul total de proteine. Zerul reprezintă aproximativ 20%. Proteina din zer conține aminoacizii cu lanț ramificat, leucina, izoleucina și valina, care sunt toți legați de beneficiile pentru sănătate. Aminoacizii cu lanț ramificat pot fi deosebit de utili în construirea mușchilor, prevenirea pierderii musculare și furnizarea de combustibil în timpul exercițiilor sportive.

Consumul de lapte este asociat cu un risc mai scăzut de pierdere musculară legată de vârstă în mai multe studii. De fapt, consumul mai mare de lapte și produse lactate a fost legat de o masă musculară mai mare a întregului corp și de o performanță fizică mai bună la adulții în vârstă.

De asemenea, s-a dovedit că laptele stimulează repararea musculară la sportivi. De fapt, mai multe studii au demonstrat că consumul de lapte după un antrenament poate reduce leziunile musculare, poate favoriza repararea musculară, poate crește forța și chiar reduce durerea musculară.

4. Sănătatea oaselor

Consumul de lapte a fost mult timp asociat cu oase sănătoase. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de substanțe nutritive, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, proteine și (în lactatele alimentate cu iarbă, cu conținut mare de grăsimi) vitamina K2.

Toți acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase.

Aproximativ 99% din calciu din corpul tău este stocat în oase și dinți.

Laptele este o sursă excelentă de nutrienți pe care se bazează corpul dvs. pentru a absorbi în mod corespunzător calciul, inclusiv vitamina D, vitamina K, fosfor și magneziu.

Adăugarea de lapte și produse lactate în dieta dvs. poate preveni boli osoase, cum ar fi osteoporoza.

4. Previne riscul de obezitate

Mai multe studii au legat aportul de lapte de un risc mai mic de obezitate. Interesant este că acest beneficiu a fost asociat doar cu laptele integral.

Un studiu efectuat pe 145 de copii latino-americani de trei ani a constatat că un consum mai mare de grăsimi din lapte a fost asociat cu un risc mai mic de obezitate infantilă.

Un alt studiu care a inclus peste 18.000 de femei de vârstă mijlocie și în vârstă a arătat că consumul de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi a fost asociat cu o creștere în greutate mai mică și un risc mai mic de obezitate.

Laptele conține o varietate de componente care pot contribui la pierderea în greutate și pot preveni creșterea în greutate.

De exemplu, conținutul său bogat în proteine ​​vă ajută să nu resimțiți foamea pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce poate împiedica consumul excesiv.

Mai mult, acidul linoleic conjugat din lapte a fost studiat pentru capacitatea sa de a crește pierderea în greutate prin promovarea descompunerii grăsimilor și inhibarea producției de grăsime.

În plus, multe studii au asociat dietele bogate în calciu cu un risc mai mic de obezitate. Dovezile sugerează că persoanele cu un aport mai mare de calciu din dietă au un risc mai mic de a fi supraponderale sau obeze.

Studiile au arătat că nivelurile ridicate de calciu alimentar promovează descompunerea grăsimilor și inhibă absorbția grăsimilor în organism.

5. Este un ingredient versatil

Laptele este o băutură nutritivă care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. În plus, este un ingredient versatil care poate fi adăugat cu ușurință la dieta ta.

Recomandare: folosiți pe cât posibil lapte integral sau de la producătorii locali din zona voastră.

Sursă informații: BBC.com

Sursă foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Cum au fost făcute lucrări de colectare a apei pluviale la Săsciori. ”Apa nu curge în canal, vine în fața casei”

Publicat

Modul în care au fost făcute lucrări de modernizare pe o stradă din Săsciori este criticat de unii locuitori ai comunei. Unul dintre aceștia spune că apa ce ar trebui colectată în canalizare îi ajunge în fața casei.

”Apa nu mai curge în canal, ci vine la mine în fața casei. Când o să plouă torențial o să-mi între în pivniță și în curte”, spune cititorul Alba24.ro.

Imaginile sunt de pe strada Bisericii, potrivit sursei citate.

Reprezentanții primăriei spun că lucrările au început din 2019 și sunt în desfășurare.

Acestea sunt pentru rețeaua de colectare a apelor pluviale și asfaltări (inclusiv rigole).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate